24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecial"Obamamania", la apogeu

„Obamamania”, la apogeu

Presa internationala a marcat la unison "Ziua Obama", investirea noului presedinte american fiind subiect de prima pagina din SUA pana in Indonezia.

Visul american vine la putere, a titrat cotidianul spaniol "El País" articolul de deschidere, ilustrat cu o fotografie a lui Barack Obama alaturi de sotia lui, Michelle. Cotidianul francez de stanga "Libération" i-a consacrat un numar special noului presedinte al SUA, scriind ca, o data cu alegerea lui Obama, "viitorul a schimbat tabara", regasindu-si "fata umana". Cotidianul de dreapta "Le Figaro" a estimat ca alegerea lui Obama "trezeste speranta unei ere «postrasiale»", subliniind in acelasi timp ca marea provocare care sta in fata noului presedinte este aceea de a "ramane conectat la lumea reala".

Investirea lui Obama este un "eveniment mediatic care exalta spiritul american", a scris "Corriere della Sera", iar "La Repubblica" a precizat ca "ziua investirii va costa 170 milioane de dolari". Tot in "Corriere della Sera", politologul Michele Salvati a estimat ca presedintia lui Obama nu va aduce schimbarea radicala asteptata in economie, intrucat noului ocupant al Casei Albe ii va fi greu "sa intervina intr-o retea de interese bine stabilite".
Temperand entuziasmul, unii editorialisti exprima insa si preocuparile fata de viitor. "Climatul de optimism creat in jurul lui Obama risca sa plaseze prea sus nivelul exigentei", a scris cotidianul portughez "Diario de Noticias", in timp ce cotidianul german "Berliner Zeitung" a calificat "proiectul Obama" drept "o intreprindere riscanta".
"Jakarta Post" din Indonezia, cea mai mare tara musulmana din lume, a scris ca Barack Obama va fi primit "ca un frate", dar ca acesta nu are singur solutiile la toate problemele.

» Investirea noului presedinte american a fost transmisa in direct de televiziuni din intreaga lume si urmarita de milioane de oameni.

Cele mai citite

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...
Ultima oră
Pe aceeași temă