7.6 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialObama: Uniţi contra Rusiei, o „putere regională“

Obama: Uniţi contra Rusiei, o „putere regională“

Barack Obama, aflat în prima vizită prezidenţială la Bruxelles, a reafirmat garanţiile de securitate ale SUA faţă de aliaţii din Est privind frontierele Rusiei. Obama, Rompuy şi Barroso au subliniat unitatea dintre Europa şi SUA.

Citeşte şi: Obama, îngrijorat de scăderea cheltuielilor NATO pentru apărare

Preşedintele Barack Obama a efectuat miercuri prima sa vizită oficială la instituţiile europene de la Bruxelles pentru un Summit Europa-Statele Unite, axat pe criza ucraineană. Capitala belgiană nu a mai primit vizita unui preşedinte american din 2005, când George W. Bush a venit pentru a reface relaţiile tensionate de intervenţia în Irak. Succesorul său a aşteptat peste cinci ani pentru a merge la sediul instituţiilor comunitare, unde a dejunat şi discutat cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cel al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, înaltul reprezentant al diplomaţiei, Catherine Ashton cât şi cu comisarul pentru Comerţ, Karel De Gucht. Şi a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Un tur de orizont al subiectelor care apropie şi a celor în dispută.

În cadrul conferinţei de presă ce a urmat Summitului UE-SUA, preşedintele Obama a subliniat că lumea este „mai sigură şi mai dreaptă când Europa şi Statele Unite sunt solidare” şi a estimat că această criză ucraineană demonstrează „necesitatea pentru Europa de a diversifica sursele sale de energie”. În acest context geopolitic, a spus el, va fi semnat un pact comercial între cei doi parteneri (UE-SUA) şi vor fi facilitate licenţele de export de gaz lichefiat din SUA pentru europeni pentru reducerea dependenţei de gazul rusesc. Obama a respins criticile contra viitorului acord de liber-schimb între UE şi SUA şi a asigurat că nu va permite ca protecţia mediului şi a consumatorilor să fie afectată.

De asemenea, Obama şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy au menţionat că cele două părţi se vor coordona asupra ipotezei sancţiunilor suplimentare, aprofundate, dacă „Rusia va merge înainte şi se va angaja în noi incursiuni în Ucraina”. Liderii europeni, Van Rompuy şi Barroso au confirmat că „Statele Unite şi UE sunt unite” în criza ucraineană şi „Rusia este singură”.

Preşedintele american a emis un avertisment pentru Vladimir Putin în care a subliniat că Rusia este o putere regională şi nu poate rivaliza cu influenţa globală a Americii, naţiunea cea mai puternică din lume. Obama a cerut Rusiei să-şi ţină trupele în afara Ucrainei sau va face faţă unor sancţiuni mult mai severe.

Preşedintele american, Barack Obama după Summitul UE-SUA, s-a deplasat la sediul NATO unde a avut o întrevedere cu secretarul general, Anders Fogh Rasmussen şi apoi a pronunţat un discurs asupra relaţiilor transatlantice, înainte de a pleca spre Roma, unde joi se va întâlni cu Papa Francisc. Cu oficialii NATO, liderul american a discutat ­despre întărirea securităţii aliaţilor din Est, alarmaţi de comportamentul agresiv al Rusiei şi despre o schimbare a strategiei Organizaţiei nord-atlan­tice.

Citeşte şi: Obama participă, miercuri, la un summit UE – SUA

Obama a subliniat în discursul său faptul că liderul rus reprezintă o ameninţare pentru un sistem internaţional construit timp de decenii de Europa şi Statele Unite. Potrivit unui înalt responsabil al Administraţiei SUA, „discursul reprezintă ocazia de a privi evenimentele actuale din Ucraina într-un context mai larg”. În centrul Europei, la Bruxelles, centrul proiectului european, Obama a vorbit despre importanţa securităţii europene, importanţa ca populaţia Ucrainei să nu fie în pericol dar şi despre pericolul pentru sistemul internaţional a acţiunii Rusiei, de anexare a Crimeii.

Măsuri de securitate

Pentru a-şi primi oaspetele american, Bruxellesul a desfăşurat un amplu dispozitiv de securitate, vizita preşedintelui american punând oraşul la grea încercare, iar primarul Yvan Mayeur preciza că au fost alocate 10 milioane de euro. Preşedintele a sosit marţi seară cu un anturaj de 900 de persoane, din care 200 de membri ai securităţii, cu 45 de vehicule şi trei avioane cargo. Echipele de securitate au organizat în zilele precedente la Bruxelles cele mai mici detalii, au verificat canalele, marile spitale, iar elicopterele militare americane au primit undă verde pentru survolul oraşului.

Citeşte şi: Gărzile de corp ale lui Obama, noapte de beţie la Amsterdam

Un cordon de securitate înconjoară The Hotel, fostul Hilton, clădirea cu 27 etaje din cartierul comercial Toison d’Or, unde Obama şi-a petrecut noaptea. Belgia a mobilizat 350 de poliţişti şi militari pe motociclete pentru securizarea rutelor preşedintelui la instituţiile UE şi NATO, în timp ce un convoi de nouă elicoptere americane l-au însoţit la cimitirul american al militarilor căzuţi în al doilea război mondial. După ce luni şi marţi, Obama a fost la Amsterdam şi Haga, el va părăsi Bruxellesul miercuri seară pentru Roma.

Secret Service recidivează

Trei agenţi ai Secret Service însărcinaţi cu protecţia preşedintelui Obama la Amsterdam în această săptămână, au fost trimişi acasă şi în concediu administrativ după o noapte de beţie. Unul dintre agenţi a fost descoperit beat şi inconştient după o noapte petrecută în holul hotelului. Personalul a alertat ambasada SUA din Olanda care la rândul ei a alarmat responsabilii serviciilor secrete care au însoţit preşedintele în voiajul prezidenţial. Munca echipei Secret Service constă în protejarea preşedintelui în cazul în care el sau însoţitorii săi este atacat.

Cele mai citite

Călin Georgescu contestă la CEDO decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale

Decizia de anulare a alegerilor prezidențiale a fost luată de CCR, invocând nereguli în desfășurarea primului tur, iar Biroul Electoral Central a suspendat procesul...

Criză politică în Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon Suk Yeol refuză arestarea și denunță acuzațiile

Fostul președinte sud-coreean Yoon Suk Yeol, demis în urma unor acuzații grave de rebeliune, se opune vehement arestării, refuzând pentru a treia zi să...

Aurul, vedeta anului 2024: Preț record pe uncie și perspective mixte pentru 2025

Evoluția aurului în acest an va depinde de politica Fed, strategia economică a administrației Trump și mediul geopolitic Aurul a încheiat anul 2024 cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă