8.8 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSpecialObama: Schimbarea, dupa 100 de zile

Obama: Schimbarea, dupa 100 de zile

Presedintele american Barack Obama a implinit ieri 100 de zile de la preluarea mandatului – o perioada in care a avut de trecut o serie de probe de foc, asa cum, foarte probabil, putini lideri de la Casa Alba au mai avut de infruntat. Primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite a promis pe 20 ianuarie, in ziua investiturii, ca ii va conduce pe americani dincolo de momentul critic al celei mai grave crize economice din ultimii 80 de ani si, mai mult decat atat, va schimba America atat pentru binele americanilor, cat si pentru ca SUA sa-si recapete rolul de lider mondial apreciat si admirat.
Scopul anuntat nu avea cum sa fie atins in numai 100 de zile, insa primele trei luni ale mandatului Obama cuantifica o serie de politici noi pentru Statele Unite, care, dincolo de contextul exceptional al crizei economice globale, marcheaza un nou capitol in politica americana si in cea internationala.

Contrastul, in special in domeniul extern, este cu atat mai puternic dupa cei opt ani ai guvernarii lui George W. Bush. La numai doua zile de la investitura, Obama a anuntat inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo, apoi a prezentat planul de retragere din Irak si a reorientat resursele SUA catre razboiul din Afganistan. "Noua era" a dialogului declarata de Obama a insemnat deschidere fata de vechii adversari ai SUA precum Cuba, Iranul sau Venezuela, eforturi vizibile pentru reconcilierea cu partenerii dificili precum Rusia si o predispozitie spre compromis cu aliatii europeni. Primele 100 de zile, in care Obama s-a intalnit cu 44 de lideri mondiali, s-au dovedit insa insuficiente pentru evolutii notabile in doua dintre cele mai importante dosare ale securitatii internationale: conflictul israeliano-palestinian si inarmarea nucleara a Coreii de Nord.

Cele mai consistente masuri ale celor 100 de zile petrecute la Casa Alba au vizat domeniul economic, fapt care, in ciuda urgentei reprezentate de criza economica, a atras deja asupra lui Obama acuzatii privind interventionismul excesiv al statului.
Liderul de la Casa Alba, care in numai doua luni de gestionare a crizei mondiale a albit vizibil, a conceput planuri generoase de relansare, a decis acordarea unor pachete importante de ajutor financiar pentru banci, pentru producatorii auto si pentru americanii amenintati cu executarea ipotecii pe locuinta.
Un alt proiect dificil a fost bugetul pe anul fiscal 2010, care – daca deficitul-record de 1.800 miliarde $ va putea fi sustinut – marcheaza inceputul unor schimbari importante, nu numai in plan financiar, ci si in politica interna si externa a SUA.

Initiativele interne cele mai proeminente au inclus reluarea finantarii pentru cercetarea medicala pe celule nediferentiate prelevate de la embrioni umani, masurile pentru egalitatea profesionala intre sexe si abrogarea clauzei antiavort din programul de ajutor extern acordat de SUA.
Asa cum era de asteptat, cel mai greu test intern – extinderea sistemului de asigurari medicale si pentru cele 46 milioane de americani care nu beneficiaza de aceasta plasa de protectie sociala – va avea nevoie de mult mai mult decat 100 de zile.

Plusuri
» Adoptarea unui plan de stimulare economica de 787 miliarde dolari, la care se adauga 275 miliarde dolari pentru salvarea locuintelor ipotecate si 100 miliarde dolari pentru salvarea bancilor.
» Proiecte de imbunatatire a ingrijirii sanatatii si a educatiei, investitii in infrastructura si energii alternative.
» Prevederi mai stricte privind egalitatea salariului femeilor si barbatilor pentru munca egala.
» Ordinul de retragere a armatei americane din Irak.
» Suplimentarea cu doua brigazi a efectivelor militare din Afganistan.
» Inchiderea, intr-un an, a inchisorii de la Guantanamo.
» Anchetarea acuzatiilor de torturare a suspectilor de terorism.
» Implicarea in combaterea incalzirii globale si recunoasterea erorilor de pana acum ale SUA in abordarea acestei probleme.
» O noua abordare diplomatica in relatiile cu Europa.
» "Resetarea" relatiilor cu Rusia.
» Deschidere fata de Iran, Venezuela si Coreea de Nord.
» Ridicarea restrictiilor privind calatoriile si trimiterea de bani in Cuba.
» Pronuntarea unui discurs "in fata unui mare forum musulman" (in Parlamentul Turciei, pe 6 aprilie).
» Autorizarea cercetarilor pe celule stem embrionare.
» Numirea unor republicani in guvern.
» Achizitionarea unui caine pentru fiicele sale.

Minusuri
» In pofida promisiunii de a tine cheltuielile sub control, bugetul pentru anul acesta este de 3,55 trilioane dolari, prevazandu-se un deficit bugetar record de 1,8 trilioane dolari si dublarea datoriei nationale in urmatorii zece ani.
» Sugestiile de restructurare a General Motors si Chrysler ar putea duce gigantii industriei auto la faliment.
» Initiativele de cooperare in locul confruntarii ar putea fi interpretate drept slabiciune de catre Rusia, Iran, Venezuela, Cuba si Coreea de Nord.
» Noua strategie fata de Afganistan risca sa fie ineficienta in lupta impotriva talibanilor, a retelei Al Qaeda si a extremistilor islamisti din Pakistan.
» Desi a existat o initiativa in acest sens, inainte de investire, nu a mai fost abordat subiectul manipularii monedei de catre China.
» Prea multe exceptii in privinta angajarii lobbystilor in administratie.
» Cativa dintre cei nominalizati pentru functii in guvern sau in administratia prezidentiala – prntre care Tom Daschle si Timothy Geithner – au fost acuzati de nereguli in plata taxelor.
» Cainele Bo nu a fost luat
dintr-un adapost. Circumstante atenuante: alergia uneia dintre
fete si faptul ca Bo a fost
returnat crescatorului de primii proprietari.

Economia, obiectivul prioritar
Primele doua luni ale mandatului au reprezentat pentru Obama o lupta epuizanta in vederea contracararii celei mai grave recesiuni cu care este confruntata America dupa anii ‘30. Acum, Barack Obama estimeaza ca "toti pilonii revenirii economice" vor fi in functiune in acest an, in timp ce Rezerva Federala declara cu jumatate de voce ca redresarea  va veni cu adevarat doar in 2010. Obama preciza totusi ca "timpul necesar unei cresteri economice, tradusa printr-o piata a muncii mai puternica, va depinde de un mare numar de factori". In cele 100 de zile care au trecut de la preluarea mandatului, Obama a luat masuri considerabile pentru scoaterea economiei americane dintr-o criza de amploare. Masurile cele mai importante ale guvernului privesc planul de relansare bugetara de 787 miliarde dolari, salvarea sectorului constructiilor de masini si actiunile de stabilizare a sistemului financiar.

Intalnirea mult asteptata cu Europa si cu lumea islamica
Noul presedinte american, Barack Obama, a insistat asupra necesitatii de a-si asculta aliatii europeni si alte forte mondiale in vederea contracararii crizei economice si a abordarii problemelor cruciale puse de Afganistan, Iran, Orientul Mijlociu si Coreea de Nord. In primul turneu european, el a uzat de carisma sa si de un ton nou pentru a reda stralucirea "blazonului" tarii sale dupa anii Bush, dar expertii estimeaza  ca nu exista reale schimbari in orientarile strategice ale Washingtonului. Obama a asigurat europenii ca SUA nu urmaresc "sa fie stapanii Europei", ci "partenerii Europei", si nu a fortat statele UE dupa refuzul acestora de a introduce masuri suplimentare pentru blocarea crizei economice. A fost criticat, in schimb, pentru imixtiune in afacerile europene, pronuntandu-se pentru intrarea Turciei in UE, provocand iritarea tarilor care se opun.

Guantanamo, "sarcina cea mai dificila"
Ministrul american al Justitiei, Eric Holder, afirma ca inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo, din Cuba, si deciderea sortii fiecarui detinut reprezinta, "indiscutabil, cea mai dificila sarcina". La numai doua zile de la investirea sa, pe 20 ianuarie anul trecut, presedintele Obama a semnat un decret privind inchiderea taberei Guantanamo inaintea anului 2010, aceasta fiind una dintre promisiunile sale electorale. Guantanamo, inchisoarea cea mai controversata din lume, a fost deschisa dupa atentatele din 11 septembrie pentru detinerea persoanelor suspecte de terorism. Obstacolele sunt inca numeroase, SUA au cerut ajutorul tarilor din UE pentru a primi detinuti care vor fi exonerati de orice acuzatie de terorism, dar acceptul a venit din foarte putine capitale. Numeroase rapoarte au dezvaluit conditii penibile de incarcerare si de interogare, de unde si trista faima a inchisorii.

Cele mai citite

Margot Robbie, vedeta din „Barbie”, a devenit mamă

Margot Robbie și Tom Ackerley au devenit părinți pentru prima oară, primindu-și cu bucurie primul copil, un băiețel născut pe 17 octombrie. Cu toate că...

Report de 9 milioane de euro la Loto 6/49, după ediția de duminică

La categoria Noroc, reportul este de peste 2,25 milioane de euro, adică peste 11 milioane de lei Noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus,...

VIDEO. Chris Martin, solistul Coldplay, a căzut într-o gaură în timpul unui concert

Chris Martin, solistul trupei Coldplay, a trecut printr-un moment neașteptat în timpul concertului de la Melbourne, când a căzut într-o gaură din scenă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă