24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialObama promite 3-4 milioane de noi locuri de munca

Obama promite 3-4 milioane de noi locuri de munca

» Presedintele ales al SUA, Barack Obama, si-a aparat in discursul saptamanal difuzat la radio si pe internet planul de relansare a economiei SUA, primit cu neincredere de rivalii republicania.

Un raport de 14 pagini al echipei de tranzitie a presedintelui ales american arata ca planul de relansare a economiei SUA ar putea "salva sau crea intre 3 milioane si 4 milioane de locuri de munca", a afirmat Obama in discursul sau saptamanal, difuzat sambata la radio si pe internet. Pana acum, presedintele ales si echipa sa au vorbit despre 3 milioane de locuri de munca salvate sau create. Obama a temperat optimismul adaugand ca estimarile sunt insa supuse "unor marje de eroare semnificative", intrucat nu se stie care va fi forma finala, aprobata de Congres, a planului in valoare de aproximativ 775 miliarde de dolari.

Dezbaterile din Congres se anunta aprinse, rivalii republicani primind cu scepticism promisiunile viitoarei administratii democrate. "Vrem sa ne asiguram ca nu vom avea doar o lista de cheltuieli de sute de miliarde de dolari, ci un plan prin care se vor putea atinge intr-adevar obiectivele sugerate", a explicat liderul grupului republican din Senat, Mitch McConnell, care reprezinta statul Kentucky.
Nici noul raport prezentat de echipa de tranzitie nu da detalii despre modul in care se vor opera reducerile si scutirile de taxe sau despre sumele care vor fi alocate pentru ajutoarele de stat sau pentru lucrari publice, elemente-cheie ale planului de relansare elaborat de democrati.

Unul dintre punctele cele mai discutate il constituie propunerea de acordare a unei reduceri de impozite pentru companii, in valoare de 3.000 de dolari pentru fiecare loc de munca nou-creat, idee care, se tem republicanii, ar putea duce la cresterea deficitului bugetar si la "supraaglomerarea" sectorului public cu sute de mii de angajati. Obama a dat asigurari ca 90% din locurile de munca salvate sau create vor fi in sectorul privat.

» Lucrari publice, sanatate, educatie
Energiile alternative, lucrarile publice, imbunatatirea si modernizarea sistemului de ingrijire a sanatatii si educatia sunt domeniile care vor genera cele mai multe locuri de munca, sustin Obama si consilierii sai economici. Aproape o jumatate de milion de locuri de munca vor fi create datorita investitiilor in exploatarea surselor nepoluante de energie, obiectivul fiind dublarea productiei de energie alternativa in urmatorii trei ani. Sistemul de sanatate si educatia au nevoie, fiecare, de sute de mii de noi angajati. Marile santiere de reparatii si modernizare a infrastructurii vor oferi sansa de a gasi un loc de munca altor aproximativ 400.000 de persoane.

In conditiile in care rata somajului a ajuns in SUA la 7,2% (cel mai inalt nivel din ianuarie 1993), iar in 2008 SUA au pierdut, in total, 2,6 milioane de locuri de munca, americanii nu pot decat sa spere ca promisiunile noului lor presedinte se vor materializa.

Cele mai citite

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...
Ultima oră
Pe aceeași temă