17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialObama îşi schimbă atitudinea faţă de căsătoriile homosexuale

Obama îşi schimbă atitudinea faţă de căsătoriile homosexuale

La numai câteva zile după vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi preşedintele Barack Obama s-a pronunţat în favoarea căsătoriei homosexuale; mutarea este considerată riscantă de către analişti – însă i-ar putea aduce preşedintelui voturile tinerilor.

Când Joe Biden a declarat, duminică, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune NBC, că nu are „nici o problemă cu faptul că bărbaţii căsătoriţi cu bărbaţi, femeile căsătorite cu femei şi cuplurile heterosexuale căsătorite au aceleaşi drepturi”, o parte din populaţia Statelor Unite a fost consternată, iar cealaltă a jubilat – şi cu toţii s-au întrebat dacă remarca lui Biden a fost o simplă scăpare (ceea ce părea puţin probabil) sau dacă făcea parte dintr-o nouă strategie a administraţiei Obama în privinţa abordării unuia dintre cele mai sensibile subiecte din politica americană.

Trei zile mai târziu, răspunsul avea să fie clar pentru toţi. Postul de televiziune ABC şi-a întrerupt programul obişnuit pentru a anunţa că Barack Obama susţinuse afirmaţia lui Biden într-un interviu acordat jurnalistului Robin Roberts, de la ABC News. „După cum am mai zis, am trecut printr-un proces de evoluţie în privinţa acestui subiect”, a declarat preşedintele, „şi am conchis că pentru mine personal este important să înaintez şi să afirm că sunt de părere că cuplurile de acelaşi sex ar trebui să se poată căsători”.

„Riscant şi inevitabil”

După cum a constatat The New York Times, declaraţia lui Obama poate fi văzută drept „o mutare crucială, totodată riscantă şi inevitabilă”: pentru prima oară, un preşedinte al Statelor Unite s-a pronunţat clar „în ceea ce mulţi consideră drept ultima mişcare pentru drepturile omului, aducând cea mai clară dovadă pentru viteza cu care s-au schimbat opiniile populaţiei într-o problemă care era toxică din punct de vedere politic cu doar cinci ani în urmă”, consideră cotidianul american.

Desigur, căsătoria homosexuală continuă să fie un punct sensibil pentru orice politician american – mai ales având în vedere că numai cu o zi mai devreme alegătorii din Carolina de Nord, un stat considerat deosebit de important pentru Barack Obama în alegerile care vor avea loc în luna noiembrie, au aprobat la un referendum un amendament al Constituţiei prin care este interzisă căsătoria homosexuală. Carolina de Nord este al 31-lea stat în care este aprobat un asemenea amendament. Pe de altă parte, însă, perspectiva americanilor asupra acestui subiect s-a schimbat cu o viteză neaş­tep­tată; conform unui sondaj realizat de cotidianul Wall Street Journal, 49% dintre aceştia sunt în favoarea căsătoriei între cupluri homosexuale sau lesbiene – faţă de 41% în 2009. Doar 40% din americani se opun în continuare căsătoriei homosexuale. Rezultate asemănătoare a înregistrat şi un sondaj al institutului de opinie Gallup.

Mai mult de atât, 57% din alegătorii tineri – cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani – îm­părtăşesc poziţia preşe­dintelui. Alegătorii de culoare, care l-au votat cu o majoritate covâr­şi­toare pe Barack Obama la alegerile din 2008, şi-au schimbat şi ei opinia în această privinţă; dacă în 2009 numai 32% din aceştia considerau că cuplurile homosexuale ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca cele heterosexuale, numărul acestora a crescut recent la 50%.

Plus sau minus?

Oficiali ai administraţiei Obama au declarat, conform Wall Street Journal, că nu sunt siguri dacă noua poziţie a preşedintelui îi va aduce acestuia o creştere sau o scădere a numărului de susţinători.

Totodată, pare puţin plauzibil ca preşedintele Statelor Unite să fi făcut o afirmaţie de asemenea anvergură mânat numai de instinct – sau de valorile sale morale. Unii dintre adversarii lui Obama consideră că principalul scop al declaraţiei acestuia a fost de a distrage atenţia de la situaţia economiei, însă aceasta nu este atât de gravă încât argumentul să pară deosebit de solid. Mai corectă pare analiza jurnalistului Adam Magourney de la New York Times, a cărui supoziţie este că „Obama a recunoscut că forţele istoriei sunt în curs de schimbare şi ar fi riscat să pară timid, politic vorbind, şi calculat dacă nu ar fi luat nici o poziţie în timp ce un număr mare de americani – inclusiv membri ai ambelor partide – susţin căsătoria homosexuală”.   

Cele mai citite

Importurile de gaze ale României au crescut cu aproape 6%, în primele şapte luni din 2024

Producţia de gaze s-a majorat cu 1,4% anul trecut România a importat, în primele şapte luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de...

Debut pentru Horațiu Moldovan la Sassuolo! Cum s-a descurcat portarul român la primul meci în Serie B

Horațiu Moldovan a avut un debut promițător pentru Sassuolo în Serie B, demonstrând că decizia sa de a refuza convocarea la echipa națională pentru...

Ludovic Orban și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale: „Candidatura mea vreau să însemne un mesaj de încredere şi speranţă“

Ludovic Orban, președintele Partidului Forța Dreptei, și-a anunțat luni candidatura la alegerile prezidențiale din acest an. El va reprezenta alianța politică formată din Partidul...
Ultima oră
Pe aceeași temă