Se credea anterior că simţul mirosului nu este ceva cu care oamenii s-ar putea lăuda, noi putând percepecel mult 10 mii de mirosuri. Un studiu recent, citat de Washington Post, arată că oamenii au un simţ al mirosului mult mai bun decât se credea anterior, fiind capabili sădiferenţiezecel puţin un trilion de mirosuri.
Leslie Vosshall, neurobiolog la Universitatea Rockefeller, a realizat, împreuna cu colegii ei, un experiment care a testat capacitatea de a deosebi mirosuri diferite. 26 de persoane au participat la experiment.
Fiecare miros pe care îl simţim este de fapt produs de combinaţia unor mirosuri de bază. În articolul citat se menţionează faptul că mirosul unui trandafir este compus din 275 de astfel de mirosuri de bază, în timp ce mirosul cafelei ne copleşeşte cu 400 -500 de miresme diferite.
Cercetătorii au folosit 128 de substanţe cu miros diferit şi au creat cu ajutorul acestora până la 30 de tipuri de mostre. Compoziţii realizaţi în laborator au fost folosiţi de oamenii de ştiinţă pentru a testa fineţea olfactiva a subiecţilor experimentului, mai precis măsura în care aceştia pot deosebi eprubete cu substanţe similare în funcţie de miros.
Leslie Vosshall şi echipa ei au descoperit că oamenii nu pot diferenţia amestecuri de substanţe care au o compoziţie chimică asemănătoare în proporţie de 90%. Cu toate acestea, o persoană obişnuită îşi dă seama dacă doua mixturi sunt diferite atunci când jumătate dintre substanţele aflate în alcătuirea lor sunt aceleaşi. Extrapolând aceste rezultate şi luând în calcul toate posibilele combinaţii care se pot face cu ajutorul mirosurilor de bază, cercetătorii au ajuns la concluzia că putem percepe cel puţin un trilion de mirosuri diferite.
În final, o observaţie despre sensul cuvântului „trilion”. În România, ca şi în Statele Unite, un trilion este echivalent cu o mie de miliarde, în timp ce pentru multe dintre ţările europene un trilion înseamnă un miliard de miliarde.