Moscova… probabil mulţi dintre voi, cei care citiţi aceste rânduri, sau poate părinţii voştri ori… ceva rude cu siguranţă au fost acolo. Metropola-capitală a marelui imperiu roşu era cea mai accesibilă destinaţie în anii comunismului. Ce s-a schimbat şi ce a rămas de atunci, doar o vacanţă în acest oraş misterios şi familiar în acelaşi timp vă poate răspunde la întrebare. Dar mai vrea cineva la Moscova?
Da. Cu siguranţă. Moscova mai înseamnă comunism doar pe tarabele de suveniruri din Piaţa Roşie. Kremlinul este acum un simbol al capitalismului, iar Rusia a devenit ţara cu cei mai mulţi milionari. Nu a fost niciodată o perioadă mai bună pentru a vizita Moscova, oraş al secolului 21. Dar să nu fim înţeleşi greşit. Schimbarea la faţă a Moscovei s-a produs în mentalitate şi mai puţin (un lucru bun!) în arhitectură. Totul a rămas acolo – clădirile impresionante din perioada ţaristă şi urâţeniile construite de sovietici – o adevărată lecţie de istorie înscrisă pe clădiri.
Chiar dacă astăzi mari magazine internaţionale şi lanţuri de fast-food-uri înlocuiesc uriaşele complexe comuniste şi galantarele goale, Moscova trăieşte cu un picior în istorie şi cu celălalt în modernitate. În acest oraş contrastul dintre bogătaşi şi săraci mai mare decât oriunde altundeva. Dar ruşii sunt oameni petrecăreţi, cărora le place o vodkă bună şi o plăcintă umplută cu orice, aşa că buna dispoziţie înlocuieşte orice depresie care ar putea fi cauzată de lipsurile materiale. La Moscova te simţi bine pe câţi bani vrei. Da, este un oraş scump, însă cu o pregătire din timp a itinerariului, foarte mulţi bani pot fi economisiţi. De trei ori pe săptămână puteţi ajunge de la Bucureşti direct la Moscova cu avionul.
Cu o escală la Chişinău, Moscova vă este accesibilă şapte zile pe săptămână. Plănuiţi în avans datele călătoriei şi puteţi beneficia de preţuri foarte bune. Cât despre cazare – hotelurile de lux sunt scumpe peste tot în lume – la Moscova pot atinge preţuri astronomice… însă cele de 2-3 stele, chiar dacă în mare majoritate oferă confort sovietic, sunt destul de ieftine, şi aproape de centrul oraşului – zonă care vă interesează, până la urmă, cel mai mult. Cât despre mâncare, dacă sunteţi pe buget mic, staţiile de metrou oferă cea mai bună variantă. Gustări, incluzând peşte afumat sau ouă fierte, sunt de vânzare de-a lungul zilei, la preţuri fără concurenţă, în micile tarabe ce se găsesc fie în interiorul, fie lângă staţiile de metrou. Totuşi, păstraţi nişte bani pentru un restaurant cu specific rusesc. Şi chiar dacă nu vă permiteţi icre negre cu blinii, borşul rusesc este divin, iar aluaturile umplute dau clasă.
În rest, Lenin încă este la Mausoleu (vizitarea e permisă timp de patru zile pe săptămână, dimineaţa), merită să-l mai salutaţi o dată, în pieţe babuşcele încă vând murături şi prăjituri făcute în casă, iar la tarabe chipiurile, insignele şi şnururile de mareşal sunt la mare căutare şi se vând pe bani mulţi. O călătorie la Moscova vă umple de nostalgie. Nostalgia e un sentiment bun. Nu vă refuzaţi plăcerea de a vedea sau revedea ceva ce a fost şi nu va mai fi niciodată.