18.8 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialO suspecta afacere de 24 milioane de euro

O suspecta afacere de 24 milioane de euro

» Conflictul dintre Compania Nationala de Investitii (CNI), care manageriaza programul "70 de bazine de inot", si firmele de constructii care vizeaza obtinerea lucrarilor ar putea intarzia demararea efectiva a santierului la Complexul Sportiv de Natatie de la Otopeni. Prima baza sportiva de acest gen din Romania risca sa ramana ani buni doar pe hartie.

 

Proiectul se afla in faza atribuirii contractului de achizitie publica unei firme de constructii care sa demareze lucrarile propriu-zise, dar in loc de cateva luni pana la deschiderea santierului, se anunta tergivesari lungi pana la finalizarea licitatiei. Nemultumite de modul in care s-au desfasurat procedurile de alegere a castigatoarei licitatiei publice, patru firme de resort inscrise in cursa – in speta, SC Cristal Proiect 1010 SRL, SC Marisim Construct SRL, SC Termogaz Company SA, Constructora SA Jose SA – au dat in judecata CNI si cer anularea procedurii de atribuire a lucrarilor asocierii de firme formata din SC MBS Group SRL, SC Arcadia Engineering SRL, SC Conarg Construct SRL si SC SSDF Sport System Development SRL. Calea judecatii este lunga si anevoioasa.  Din 14 iulie, cand a fost inregistrat conflictul la Curtea de Apel Bucuresti, pana in momentul de fata nu a avut loc nici o infatisare, iar urmatorul termen este 26 octombrie, data la care este putin probabil sa se faca vreun pas inainte.

Sefii CNI se tem de justitie
Mari semne de intrebare vizavi de modul in care a fost desemnata castigatoarea licitatiei se nasc si din refuzul actualului director al CNI, Emil Sabo, de a discuta pe marginea modului de selectare a castigatorului, desi este vorba exclusiv de documente publice. In loc sa incerce sa lamureasca opinia publica daca s-a comis intr-adevar o greseala in procesul de alegere al castigatorului licitatiei sau este vorba doar de o hartuiala nejustificata din partea celor care au pierdut, seful CNI se ascunde in spatele unor explicatii alambicate. "Orice comunicare a unor astfel de documente (n.r. – parte a dosarului achizitiei publice) poate fi interpretata si poate genera consecinta atingerii interselor comerciale ale operatorilor economici implicati in procedura.

 

Gradul de verosimilitate a ipotezei mai sus precizate creste in situatia in care procedura de achizitie publica face obiectul unui litigiu aflat pe rolul intantelor judecatoresti, intrucat comunicarea unor astfel de documente are aptitudinea de a influenta si deturna actul de justitie prin potentialitatea formarii convingerii intime a completului de judecata ca urmare a lecturarii unor articole de presa, si nu prin cercetarea judicioasa si exclusiva a probatoriului procedural adminsitrat in cauza", ni s-a transmis, printr-un comunicat, de la biroul de presa al CNI.
Interesant este faptul ca si majoritatea sefilor firmelor implicate, pe care i-am contactat, au evitat sa comenteze situatia sau motivele care au dus la blocarea licitatiei. Astfel, in jurul cazului s-a tesut o panza de mister, de incertitudine, care nu poate decat sa ne intrige. Totusi, este vorba de o licitatie publica, cu documente care ar trebui sa stea "la vedere", dar pe care cei implicati refuza sa le ofere! In aceste conditii, poti sa nu te intrebi daca nu cumva asistam la o suspecta afacere de 24 de milioane de euro?

Banii, inapoi in vistieria statului?
Consecintele nerezolvarii neintelegerilor lovesc sub centura bugetul pentru proiectul "70 de bazine de inot". CNI a alocat deja pentru trimestrul patru 50 milioane de lei, fonduri pentru demararea lucrarilor de constructii la primele bazine din programul amintit, in care este inclus si Complexul de la Otopeni. Daca la cel mai avansat proiect, aflat in ultima faza, se bate pasul pe loc de trei luni, sansele sa se inceapa lucrarile la vreunul dintre celelalte bazine sunt periculos de mici. In atare conditii, banii atribuiti special pentru inceperea construirii bazinelor de inot nu vor putea fi cheltuiti si, potrivit legilor in vigoare, vor trebui returnati in vistieria statului.

» Constructia Complexului de la Otopeni este estimata la circa 24 de milioane de euro. Proiectat a fi construit pe doua nivele pe o suprafata de 8.945 mp, Complexul va dispune atat de bazin olimpic de inot si polo, cat si de unul pentru sarituri in apa, carora li se vor adauga alte trei bazine pentru antrenamente si agrement. Dotat cu peste 2.000 de locuri in tribune, vestiare atat pentru sportivi, cat si pentru arbitri si oficiali, sali pentru protocol, conferinte de presa si transmisiuni tv, Complexul va putea gazdui competitii de natatie de anvergura.

Cele mai citite

Scandalos: bătaie cu bâte printre medici și pacienți

Pacienții și medicii au fugit din Spitalul Pantelimon, de frica bătăușilor, iar unii s-au ascuns în băi Scenele șocante, filmate de martori, arată cum mai...

O rădăcină indiană cu proprietăți de „ibuprofen natural”

Condimentul cu efecte antiinflamatorii și antioxidante este considerat un superaliment de către nutriționiști Rădăcină exotică, originară din India, turmericul a devenit renumit pentru efectele sale...

Ucraina dezvăluie că Rusia plănuiește un atac asupra instalațiilor nucleare din țară

Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia plănuieşte lovituri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina înainte de sosirea iernii şi a...
Ultima oră
Pe aceeași temă