Capii unei retele de crima organizata din Craiova, care a obtinut in mod ilegal returnari de TVA de zeci de miliarde de lei, au fost arestati joi de politistii BCCO din aceeasi localitate. Cei trei sunt Ion Slotea, Naziana Slotea – sotia acestuia si Daciana Georgeta Brainas. Protagonistii intregii megaescrocherii sunt soti, frati, fii si parinti sau prieteni la catarama. Printre ei se numara nume celebre al lumii interlope din Craiova, precum sotii Slotea, Tinel Dumitrascu (juristul delapidatorilor BCR, fratii Mihailescu) si, nu in ultimul rand, Silvian Filotti Ilie, zis Fulguta, lider al Comunitatii Etniei Rromilor din Romania Ð CERR.
O cocioaba de "miliarde”
Toate smecheriile au inceput in iulie 2001, cand Ion Slotea, din Craiova, cumpara o cazatura de casa de la Marin Netoiu, din satul Facai, de langa oras. Netoiu cumparase imobilul, la randul sau, de la Islazeanca Ionescu cu 500 de milioane de lei. In februarie 2002, casa este revanduta firmei SC BOTAFOGO SRL cu… 79,860 miliarde ROL. Pentru ca Slotea era patronul acelei firme, acesta il imputerniceste pe Tinel Dumitrascu, nimeni altul decat juristul fratilor "Tuica” Ð Ion si Nicolae Mihailescu Ð sa incheie tranzactia in numele firmei respective. In 30 august acelasi an, imobilul este revandut de BOTAFOGO SRL firmei SC TEMI International SRL, a carei matroana era sotia lui Slotea, Naziana, cu 95,334 miliarde ROL.
Primul tun Ð 20 de miliarde de lei vechi
In paralel, aveau loc alte tranzactii fictive, care aveau sa convearga catre aceiasi "destinatari”. In joc intra Silvian Filotti, zis Fulguta. Acesta a cumparat doua terenuri in comuna Pielesti, de langa Craiova, in valoare totala de 505 milioane de lei, in iunie 2002. Doua luni mai tarziu, terenurile au fost revandute de Fulguta firmei… BOTAFOGO SRL, cu 21,232 miliarde ROL. In ziua in care firma lui Slotea vindea casa firmei sotiei sale, TEMI International SRL, totodata i-a mai vandut si terenurile cumparate de la Fulguta, de data asta aceleasi doua tarlare costand 33,459 miliarde ROL. In urma tranzactiilor fictive, SC TEMI International SRL solicita returnarea TVA in valoare de 20,5 miliarde ROL. Campioana nationala la returnari de TVA, Directia Finantelor Dolj "verifica” in stilu-i caracteristic documentele firmei si aproba cererea acesteia. In doua transe, 22 si 23 octombrie 2002, TEMI SRL primeste in cont suma solicitata. Imediat a inceput spalarea banilor. Persoanele implicate in aceasta megaescrocherie isi deschid conturi pe la diferite banci ori isi infiinteaza alte firme, in care li se varsa partea. Astfel, Naziana Slotea a primit 7,8 miliarde de lei in contul personal, Slotea Ion Ð patru miliarde, TEMI deschide doua conturi, la BCR si la Banc Post, unde i se varsa sumele de 2,3 si 2,5 miliarde de lei, de la BOTAFOGO. Tot BOTAFOGO mai trimite 1,6 miliarde in contul Nazianei Slotea. Din nou in joc intra Fulguta care primeste partea sa, de 2,5 miliarde ROL in contul firmei ARGUS FULL SRL, iar ultimele 1,9 miliarde ajung in contul unei firme Ð SC RARORA SRL.
Jocurile s-au incheiat, arestarile continua
Dupa ce au spalat cele peste 20 de miliarde de lei, vazand ca jocurile tin, aceleasi persoane au luat-o de la cap. Ion Slotea a cumparat de la Florea Viorel un teren cu o suta de milioane de lei vechi, tot in comuna Pielesti. Noua zile mai tarziu, pe 6 decembrie 2002, terenul este revandut firmei SC HACIENADA SRL, apartinand lui Andi Jianu, din Craiova, cu… 30 de miliarde de lei. Firma fusese infiintata exact in ziua in care Slotea cumpara tarlaua de la Florea. Dupa alte 12 zile, aceeasi parcela de la Pielesti este revanduta firmei SC MIRIANA SRL, apartinand Nazianei Slotea, cu 38,08 miliarde de lei. Tot atunci apare in carti alta firma a lui Jianu, SC COINGRA SRL, care vinde catre SC MIRIAM… teava in valoare de 25,175 miliarde de lei. Bineinteles ca marfa n-a existat decat pe hartie. In urma celor doua tranzactii fictive, SC MIRIAM solicita o rambursare de TVA, in valoare de aproximativ 12 miliarde de lei. Banii ii primeste fara nici o problema de la aceleasi Finante doljene, in doua transe: 5,5 miliarde in decembrie 2002 si sase miliarde in martie 2003. Dupa aceasta a doua returnare ilegala de TVA, care a ridicat suma totala la peste 32 de miliarde de lei la nivelul anului 2002, istoria s-a repetat. Membrii retelei de crima organizata si-au tras partea in acelasi mod ca prima data: virand banii din cont in cont si din firma in firma, pentru a li se pierde urma. Dupa ce si-au umplut buzunarele, respectivii au vandut si au renumit firmele implicate in megaescrocherie, ori le-au dezactivat sau falimentat. De exemplu, BOTAFOGO, care figura cu 138 de miliarde in conturi, a fost vanduta cu… doua milioane de lei vechi (200 RON). Seful BCCO Craiova, comisarul Gheorghe Bica, a spus ca cercetarile nu s-au incheiat in acest caz. "Lista celor implicati ramane deschisa. Acest jaf din bugetul statului nu era posibil fara implicarea finantistilor doljeni, expertilor contabili si a evaluatorilor. De asemenea sunt implicati o serie de membri ai lumii interlope craiovene a caror identitate o vom dezvalui la momentul potrivit”.