4.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialFranţa: O reţea care furniza jihadişti în Siria ar putea primi 18...

Franţa: O reţea care furniza jihadişti în Siria ar putea primi 18 ani de închisoare

Unul din călăii Statului Islamic judecat în abseţa sa, pentru activitatea desfăşurată într-o filieră care furniza militanți jihadiști spre Siria, în 2013, Salim Benghalem, ar putea fi condamnat la 18 ani de închisoare, dintre care două treimi cu executare, potrivit unei solicitări a Parchetului din Paris, informează Reuters, citat de Agerpres.

Procesul rețelei a început marţea trecută, în contextul atentatelelor de la jumătatea lunii noiembrie, din Paris, soldate cu 130 de morți și în jur de 350 de răniți.

Procurorul Arnaud Faugere l-a descris pe Salim Benghalem ca o ‘amenințare’ pentru Franța şi l-a comparat cu Mohamed Merah, atacatorul care a ucis șapte persoane la Toulouse și Montauban în martie 2012, 

Salim Benghalem provine dintre infractorii mărunți, la fel ca şi Mohamed Merah, şi s-a radicalizat în închisoare. Mai mult, el a făcut mai multe stagii în străinătate, în rândurile Al-Qaida, înainte de a pleca la jihad în Siria.

Salim Benghalem, 35 de ani, este vizat de un mandat de arestare internațional și se află din septembrie 2014 pe lista ‘combatanților teroriști străini’ căutați de SUA.

El este suspectat de justiția franceză că a fost unul dintre gardienii unor jurnaliști francezi în Siria în 2014, împreună cu Mehdi Nemmouche, autorul atacului soldat cu patru morți în mai 2014 la Muzeul Evreiesc din Bruxelles.

Conform declarațiilor soției sale, aflată în arest preventiv, Salim Benghalem luptă în Siria și ia parte la interogarea prizonierilor. El i-ar fi spus femeii că vrea să moară ca martir și nu are intenția să revină în Franța.

Procurorii au mai cerut pedepse cu închisoarea de la 6 la 10 ani împotriva altor șase membri prezumtivi ai rețelei, dintre care cinci au fost și ei în Siria, precum și interdicția definitivă de intrare în Franța pentru singurul străin, un marocan acuzat că a jucat rolul de ‘interfață’ între Franța și Siria.

Procurorul a distins mai multe niveluri de responsabilitate în interiorul grupului: combatanții rămași mult timp în zona de conflict și însărcinați cu integrarea noilor recruți — Salim Benghalem și Abdelmalek Tanem, 26 de ani—, un „facilitator” și alte patru persoane, care s-au aflat în Siria pe perioade între 10 zile și o lună.

‘Plecarea în 2015 nu are, fără îndoială, aceeași semnificație. Dar plecarea în 2013 în Siria însemna deja integrarea într-un grup terorist. Din 2013, germenii a ceea ce va deveni Statul Islamic erau deja acolo’, a explicat procurorul Arnaud Faugere.

Franța furnizează numeroși jihadiști Statului Islamic: 571 de cetățeni sau rezidenți francezi se află în Irak sau în Siria, 245 au revenit din aceste țări și 141 au murit în aceste zone de conflict, conform estimărilor oficiale.

 

Cele mai citite

David Popovici, mesaj pentru turul doi al alegerilor prezidențiale! „Votați inteligent pentru viitorul nostru”

Campionul olimpic David Popovici a transmis un îndemn clar românilor în contextul turului doi al alegerilor prezidențiale, subliniind importanța votului ca mijloc de apărare...

Depozitele rezidenților au crescut cu 9,8% față de anul trecut, ajungând la 602 miliarde lei

Depozitele gospodăriilor populației au înregistrat o creștere anuală de 17,8% Depozitele rezidenților neguvernamentali au înregistrat o creștere de 1,2% în luna octombrie 2024 față de...

Medvedev: Transferul de arme nucleare către Ucraina ar putea fi considerat un atac asupra Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă