Mircea Geoana este convins ca se poate impune in fata intelectualilor transilvaneni prin infiintarea "Societatii scoala Ardeleana" dupa modelul iluministilor din secolul al XVIII-lea, punand in practica o strategie la care a fost invitat sa adere si "liderul regional" in devenire, Marian Vanghelie. Reduta din Ardeal, pazita de asa-numitul Grup de la Cluj, cu Vasile Dancu si Ioan Rus permanent de straja, ar urma sa fie cucerita pana la Congresul PSD din primavara printr-un plan avand la baza crearea a peste o mie de organizatii civice alcatuite din oameni cu "viziuni si simpatii de stanga". Lui Geoana pare sa nu-i mai convina situatia din Ardeal si Banat dupa pasul facut inapoi mai demult de cei mai importanti lideri ai partidului din vestul tarii. Retragera lui Dancu si Rus din toate functiile a fost vazuta ca un protest adresat actualei conduceri PSD, acuzata dur in cateva randuri ca nu si-a respectat angajamentele privind reformarea partidului aplicand principiile descentralizarii.
Mai mult, faptul ca politicienii ardeleni au refuzat orice fel de demnitate publica, preferand sa devina simpli membri de partid, a fost privit ca o cauza a slabirii fortei organizatiilor PSD in Ardeal, lucru confirmat inca o data de rezultatele catastrofale inregistrate la alegerile pentru Primaria Cluj de candidatul pesedist Teodor Pop Puscas. Prin urmare, Mircea Geoana s-a gandit ca trebuie intreprins ceva pentru a revigora viata politica din filiale, lansand recent la Brasov un proiect menit sa stranga toti intelectualii in jurul unei platforme comune, care sa asigure o comunicare mai eficienta in vederea cresterii performantei electorale in aceasta zona. S-a considerat ca simbolul scolii Ardelene poate fi monopolizat de PSD fara nici o retinere prin infiintarea unei societati purtand acelasi nume cu miscarea nationala binecunoscuta, a carei misiune sa fie, de data asta – atentie! –, "resuscitarea iluminismului in randul pesedistilor" intr-o regiune unde se spune ca este nevoie de o intensificare a activitatii politice a intelectualilor cu ideologii de stanga!
Pentru lansarea unui astfel de plan, s-a considerat ca este nevoie de "iluminismul cultural" al lui Vanghelie, trecut peste munti din nou dupa ce i s-a dat recent interimatul la doua organizatii judetene – Ilfov si Giurgiu –, pentru a-i convinge pe ardeleni si pe banateni ca este benefic sa se inscrie in organizatiile cuprinse in programul liderului PSD. Este clar ca lipsa unei sustineri electorale in Transilvania ii da frisoane tot mai des. Apropiatul congres il determina sa joace la mai multe capete fara sa ia in calcul o eventuala respingere venita tocmai din partea intelectualilor ardeleni. Faptul ca incearca sa coboare pe franghie in reduta Grupului de la Cluj, avand alaturi "modelul" Marian Vanghelie, va mentine la acelasi nivel tensiunea intre cele doua tabere intr-un an cand actualul presedinte social-democrat are de dat doua examene grele: alegerile in PSD si candidatura la prezidentiale.
Ati vazut dorinta manifestata recent de a-l inlocui pe Basescu la Cotroceni. Ati urmarit cum lucreaza in teritoriu si ce metode de convingere are cand vine vorba de opozitia facuta de unii dintre sefii de filiale. Mircea Geoana actioneaza dupa principiul "Cine nu-i cu mine e impotriva PSD". Ca dovada ca mai multi lideri judeteni au fost maziliti deja in ultimele zile, altii urmeaza sa fie schimbati in cadrul "Operatiunii Statia de Epurare", pornita recent. Pe lista neagra exista adversari din filialele din Moldova, Muntenia si Oltenia, care au legaturi cu garda veche din partid unde militeaza sub alte auspicii Nastase, Mitrea si Iliescu. Acestora nu le convine politica dusa de actuala conducere suprema. Vor schimbari la varf si modificari in statutul partidului cu ocazia congresului. In fata unor astfel de pericole, Geoana trebuia sa-si consolideze pozitia in partid. Cum?
1. A reusit sa scape de cativa adversari din teritoriu schimbandu-i din functie. 2. L-a uns pe Vanghelie lider regional intr-un bazin electoral plin de pesedisti. 3. Pastreaza nealterata prietenia cu PNL, mizand pe un eventual sprijin in teritoriu la alegerile pentru functia de sef al statului. 4. Incearca sa-si formeze un alt grup de lideri transilvaneni prin acest proiect denumit "Societatea scoala Ardeleana" fara sa implice in mod expres Grupul de la Cluj. Mircea Geoana stie ce nuca tare este organizatia judeteana si ce riscuri pot interveni daca foloseste metodele de forta utilizate la Botosani sau Mehedinti. Dupa practica din ultimii ani, cand PSD si-a pus in cap aproape tot Ardealul, existand riscul aparitiei unei rupturi cu implicatii majore in teritoriu, liderul social-democrat se fereste de data asta sa mai intre in dispute cu politicienii care se bucura de credibilitate in Transilvania.
Prefera o asa-zisa "resuscitare" a unui simbol national, care – poate era bine sa i-o spuna cineva domnului Geoana – nu are nici un fel de legatura cu societatea civila pesedista ce se vrea creata si care ar trebui sa promoveze interese politice ale PSD in regiunea de vest a tarii. Gheorghe Sincai, Petru Maior si Samuel Micu au destule motive sa se rasuceasca in mormant.