21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialO rachetă sud-coreeană care trebuia să plaseze un satelit pe orbită s-a...

O rachetă sud-coreeană care trebuia să plaseze un satelit pe orbită s-a prăbuşit

Racheta sud-coreeană Naro-1, lansată joi pentru a plasa un satelit pe orbită, pare că a explodat în zbor, imediat după decolare. Aceasta este o nouă lovitură dură pentru Coreea de Sud, care aspiră la statutul de putere spaţială, potrivit Mediafax.

„Se pare că racheta Naro a explodat în zbor” după doar 137 de secunde de la lansare, a declarat jurnaliştilor Ahn Byong-Man, ministrul pentru Ştiinţă şi Tehnologie. Cu doar puţin timp înainte, postul de televiziune YTN anunţa că racheta a deviat de la traiectorie, la o altitudine de 70 de kilometri, după care s-a prăbuşit.

Inginerii din cadrul Centrului Spaţial Naro (sud) au pierdut contactul cu racheta după doar câteva minute de la decolare, la ora 08.01 GMT (11.01, ora României), potrivit lui Lee Joo-Jin, directorul Institutului coreean de Cercetare Aerospaţială.

Satelitul ştiinţific urma să se desprindă de rachetă la altitudinea de 302 kilometri. Lansarea satelitului a fost anulată cu o zi înainte, din cauza unei disfuncţionalităţi a sistemului împotriva incendiului. Un test precedent a eşuat, în august 2009, din cauza unei probleme la separarea treptelor.

Acest nou eşec reprezintă o altă lovitură dură pentru Coreea de Sud, care dezvoltă, de mai mulţi ani, un program spaţial, şi care aspiră să se alăture clubului restrâns al celor nouă ţări care au reuşit să plaseze un satelit pe orbită. Ţara a cheltuit 500 de miliarde de woni (400 de milioane de dolari) cu proiectul Naro-1.

Cele mai citite

Volkswagen își revizuiește din nou prognozele anuale din cauza performanțelor slabe și a condițiilor economice dificile

Volkswagen a anunțat vineri o revizuire negativă a previziunilor sale anuale, marcând a doua ajustare în mai puțin de trei luni. Această decizie a...

Iranul a decretat cinci zile de doliu național după uciderea liderului Hezbollah Hassan Nasrallah

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a decretat sâmbătă cinci zile de doliu naţional, după moartea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, ucis vineri la Beirut...

Categoria Păi să nu spun vorba aia?!

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, despre acuzațiile liberalilor aduse lui Ciolacu: „Sunt foarte departe de adevăr, ca să nu le zic...
Ultima oră
Pe aceeași temă