22.8 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăSpecialO portocala

O portocala

Saptamana aceasta s-a anuntat lista lunga (20 de titluri!) a nominalizarilor la unul dintre cele mai prestigioase premii literare britanice, pe langa Booker Prize, Aventis, Samuel Johnson sau Guardian’s Book Award: Orange Broadband Prize for Fiction. Cateva lucruri despre acesta: se decerneaza de 12 ani si premiaza excelenta in proza feminina de limba engleza, indiferent de etnia autoarei. O premiaza altfel decat la noi, pentru ca in joc sunt 30.000 £ si publicitatea subinteleasa din notoriul nume al distinctiei. Lucruri nu tocmai de lepadat.
Lista finalistilor de anul acesta e – o spune juriul – "diversa" si aduna nume consacrate, alaturi de altele aflate la momentul (delicat) al debutului. Ce spune o astfel de lista – practicata in alte tari, dar inca evitata pe scena literara autohtona? Ca oferta editoriala e generoasa, lucru de inteles, ca premiile literare confera prestigiu si "vand" (nemaivorbind ca ofera remuneratii substantiale) si ca aceste liste, anuntate cu o luna-doua inaintea verdictului final, stimuleaza spiritul de competitie si fac din scriitori niste mici vedete.
Mai adaug doar ca favorite anul acesta sunt o indianca – Kiran Desai (pentru romanul "The Inheritance of Loss", castigator deja al Premiului Booker pe 2006), o canadianca agorafoba, Steff Penney, care a scris un roman despre boala ei (titlul ar fi, in traducere aproximativa, "Tandretea lupilor") si nigerianca Chimamanda Ngozi Adichie autoare a romanului "Half of a Yellow Sun". Anul trecut "portocala" a fost castigata de Zadie Smith, cu romanul "Despre frumusete", care va aparea in la Editura Leda din Grupul Editorial Corint.

Florina Pirjol
Florina Pirjolhttp://florina-pirjol
Florina Pirjol - critic literar
Cele mai citite

Când un viitor rege britanic face selfie cu Taylor Swift

Se schimbă paradigma de valori a lumii! Dacă înainte, ziua de naștere a unui viitor rege era celebrată cu multă solemnitate, astăzi, rolurile se...

Iohannis le arată Tricolorilor că n-a fost așa rău cu Belgia: pe el Rutte l-a bătut de la vestiare

Ilustrație: Marian Avramescu Spre deosebire de prima partidă a Naționalei României la Turneul Final al Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024, în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă