În ultimii ani au fost create tot felul de pelerine de invizibilitate pentru diverse simțuri. Obiectele pot fi ascunse de lumină, căldură sau sunet. Totuși, ascunderea unui obiect de atingere a fost descoperită abia acum de către cercetătorii KIT care au reușit să creeze un volum în care un obiect poate fi ascuns de atingere similar bobului de mazăre de sub salteaua prințesei din poveste.
Pelerina este bazată pe un metamaterial făcut dintr-un polimer. Cele mai importante proprietăți ale acesteia sunt determinate de structura sa specială: "Am construit structura în jurul obiectului care trebui ascuns. În această structură, puterea depinde de locaţie într-un fel definit. Precizia componentelor combinate cu mărimea aranjamentului complet a fost unul dintre marile obstacole în producţia pelerinei mecanice de invizibilitate" explică Tiemo Buckmann, prim cercetător. Metamaterialul este unul cristalin structurat cu acurateţe de sub-micrometru. Constă în nişte conuri în formă de ac, ale căror vârfuri se întâlnesc. Mărimea punctelor de contact este calculată cu acurateţe pentru a atinge proprietăţile mecanice dorite. Astfel rezultă o structură prin care degetul sau un instrument de măsură nu poate simţi nimic.
În această pelerină de invizibilitate este inserat la bază un cilindru tare. Orice obiecte care trebuie ascunse pot fi puse în această cavitate. Dacă o spumă uşoară sau mai multe straturi de bumbac ar fi puse deasupra cilindrului, acesta ar fi mai greu de atins, dar ar putea fi totuşi simţită forma lui. Structura de metamaterial direcţionează forţa degetului în aşa fel încât cilindrul este ascuns complet. "E ca în povestea lui Hans Christian Andersen cu prinţesa şi bobul de mazăre. Prinţesa poate simţi bobul şi prin saltele, dar folosind materialul nostru nou, doar cu o singură saltea prinţesa ar putea dormi bine." explică Buckmann.
Implementarea unei astfel de pelerină mecanică de invizibilitate este complexă. După definirea proprietăţilor mecanice dorite, ecuaţiile fizice de bază sunt inversate matematic pentru a trage concluzii asupra structurii metamaterialului. Folosind această metodă, materiale care nu există în natură ar putea fi planificate.
Această pelerină este cercetare fizică fundamentală, dar ar putea ar putea deschide uşi către aplicaţii interesante în câţiva ani deoarece permite producerea de materiale cu proprietăţi mecanice selectabile. De exemplu saltele foarte subţiri, uşoare şi comfortabile pentru camping sau covoare care ascund cabluri şi ţevi dedesubt.