16.6 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialO parte din spatiile verzi, din nou in pericol de a fi...

O parte din spatiile verzi, din nou in pericol de a fi distruse

» Aproape 20 de ONG-uri au cerut sa nu se renunte la OUG nr. 114/2005 care protejeaza zonele verzi.

» Ministerul Mediului a propus definirea spatiilor verzi pentru a se evita problemele cu cei care vor sa construiasca.

Multe dintre spatiile verzi ale Capitalei ar putea fi distruse, legal de aceasta data, daca parlamentarii vor respinge OUG nr. 114/2007 care protejeaza zonele verzi. Ordonanta a fost supusa ieri dezbaterii publice la Camera Deputatilor, fara a fi luata o decizie definitiva in privinta sustinerii ei. Reprezentantii a aproape 20 de ONG-uri au cerut Ministerului Mediului si parlamentarilor sa nu fie de acord cu respingerea ordonantei, ceea ce in opinia lor inseamna distrugerea spatiilor verzi. "Respingerea OUG 114 de catre Camera Deputatilor ar avea consecinte tragice asupra mediului din localitatile din Romania. In Bucuresti, de exemplu, prin abrogarea OUG 114, ar putea capata statut de spatiu construibil: 12 hectare din Parcul Titan, 3 hectare din Parcul Politehnica, 3 hectare din Parcul Tineretului, cateva hectare din Parcul Herastrau, intregul Parc Izvor, Parcul Circului, Parcul Pasarari, cateva sute de spatii verzi dintre blocuri", a declarat Nicusor Dan de la Asociatia "Salvati Bucurestiul".

Probleme cu terenurile virane
Reprezentantii Ministerului Mediului au sustinut ca OUG nr. 114 a fost adoptata in graba si are ca efect producerea unor blocaje in domeniul constructiilor pe terenurile virane. "Nu se poate ca orice teren viran sa intre in aceasta categorie. S-a ajuns la aberatii cum ar fi cazurile cetatenilor care doresc sa-si extinda locuintele pe terenuri virane, dar nu pot pentru ca acestea sunt asimilate spatiilor verzi", a declarat Dragos Nacuta, purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului. Astfel ca Ministerul a cerut definirea termenului de spatiu verde si includerea precizarilor din OUG nr. 114 in modificarile la Legea nr. 24/2007, care urmeaza sa fie adoptate. Abordarea Ministerului Mediului a fost criticata de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, care a declarat: "Cand a aparut aceasta lege (n.r. – OUG 114), a stricat jocurile unor imobiliari, numiti de mine rechini imobiliari.

 

Acum se urmareste crearea unui vid legislativ, omorarea OUG 114, pe o perioada de un an sI ceva, pentru a se continua dezmatul privind spatiile verzi". Intervalul de timp in care vor lipsi reglementarile clare legate de spatiile verzi a fost atacat si de ONG-uri. "Noi am cerut ca OUG sa nu-si inceteze efectul nici macar pentru o perioada scurta de timp, pentru a se nu permite distrugerea spatiilor verzi", a declarat Nicolae Radulescu Dobrogea de la Asociatia Eco Civica.
In prezent, OUG nr. 114 se afla in procedura legislativa in Parlament, dupa ce plenul Senatului a adoptat o lege de respingere a acestui act normativ, lucru care s-ar putea intampla si in Camera Deputatilor.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ