O pacienta in varsta de 70 de ani a fost supusa ieri, la Spitalul Universitar Bucuresti, in premiera nationala, unei interventii chirurgicale la genunchi, prin sistemul de navigatie Stryker. „Pacienta suferea de gonartroza (artroza genunchiului), iar acest sistem poate fi utilizat in interventii chirurgicale pentru protezarea articulatiei genunchiului.
Prin aceasta tehnica se realizeaza alinierea corecta a componentelor femurala si tibiala. Totul este asistat de un computer. Practic, se monteaza niste senzori pe diverse repere osoase si informatia se transmite intr-un computer”, a declarat dr. Marinel Drignei, medic rezident din echipa care a participat la interventie. Alinierea componentelor osoase cu ajutorul acestui sistem duce la planificarea pre-operatorie corecta. Astfel, montarea protezei facute dupa un anumit unghi ajuta la prelungirea duratei de viata a protezei, deoarece fortele se repartizeaza si se transmit egal pe toata suprafata. Un alt avantaj este disparitia durerii. Echipa de medici care a participat la inedita interventie este formata din prof. dr. Dumitru Stanculescu, dr. George Tomi si dr. Marinel Drignei. „Sistemul se adreseaza chirurgiei ortopedice si neurochirurgiei. Sistemul de navigatie este folosit pentru implantul cu precizie a endoprotezelor totale la genunchi si sold. Costurile unui astfel de sistem se ridica la circa 150.000 de euro”, a declarat Simona Branea de la compania multinationala care a pus la dispozitie acest sistem. El va fi utilizat si in alte spitale din Bucuresti – Spitalul Foisor si, probabil, Spitalul de Urgenta Floreasca.
Scopul acestui sistem este acela de a implanta atat componenta femurala, cat si cea tibiala cu un grad mai mare de precizie decat tehnica standard conventionala folosita in mod curent. In prezent, chirurgii ortopezi folosesc tije pentru aliniere si ghiduri de taiere conventionale pentru pacientii cu anatomii diferite.