Primul ministru rus Vladimir Putin a făcut apel la unirea fostelor state sovietice într-o „Uniune Eurasiatică” într-un articol publicat marţi în cotidianul Izvestia, relatează hurriyetdailynews.com.
Articolul lui Putin, care conturează marele proiect de integrare a fostelor state sovietice într-un sistem mult mai strâns de cooperare economică, a apărut cu cinci luni înainte de obţinerea unui nou mandat de preşedinte al Rusiei, conform datelor furnizate de sondajele de opinie.
Ce-şi doreşte Vladimir Putin?
Articolul de primă pagină, intitulat „Noul proiect de integrare Eurasiatică: viitorul care începe azi”, aduce laude integrării economice a Rusiei cu Belarus şi Kazakhstan.
„Avem un scop mult mai ambiţios privind integrarea: Uniunea Eurasiatică„, o Uniune care „se va baza pe experienţa Uniunii Europene şi a altor coaliţii regionale”. Rusia aleargă de câţiva ani după o cooperare economică mai strânsă cu foştii parteneri sovietici, formând o uniune vamală cu Belarus şi Kazakhstan în 2009, care mai târziu ar urma să se transforme în ceea ce el numeşte „o zonă economică unificată”.
Putin a numit proiectul „o descoperire istorică” pentru toate statele din fosta URSS, care va înlătura barierele din calea afacerilor şi din calea oamenilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
Conform Reuters, Vladimir Putin a criticat Ucraina pentru că aceasta nu a dorit să adere la uniunea vamală din cauza ambiţiilor sale de integrare europeană. „Însă aceasta a fost o alegere greşită”, scrie Putin, argumentând că actuala uniune vamală şi viitoarea Uniune Eurasiatică va fi partenerul economic al Uniunii Europene şi va permite o integrare europeană mai rapidă şi de pe poziţii mult mai puternice a statelor care au astfel de aspiraţii.
O nouă URSS?
„Ideea nu este cea de a recrea Uniunea Sovietică sub nici o formă”, a notat Putin, adăugând faptul că Uniunea Eurasiatică va combina capitalul uman şi economic al membrilor săi „pentru a asigura dezvoltarea economică globală”.
Vladimir Putin a declarat că potenţialul politic al proiectului este cel de a „crea condiţii reale pentru a schimba configuraţia geopolitică şi geoeconomică a întregului continent şi de a avea un efect global pozitiv de necontestat„. Planul de a crea o Uniune Eurasiatică ridică întrebări privind viitorul Rusiei în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care a reprezentat una dintre preocupările principale de pe agenda politicii externe a lui Dmitri Medvedev.
Rusia este ţara cu cea mai puternică economie care nu a fost inclusă încă în Organizaţia Mondială a Comerţului şi a cerut timp de foarte mulţi ani să fie inclusă în rândul membrilor. Putin nu a explicat modul în care unificarea economică a Rusiei cu alte state ar fi benefică pentru atingerea acestui scop.
Acesta este primul articol publicat de Vladimir Putin de când a anunţat pe 24 septembrie că va candida în martie la alegerile prezidenţiale, după ce a fost şeful statului din 2000 şi până în 2008.