O nouă specie de tarantulă de culoare albastră-strălucitoare a fost descoperită de către zoologi în zonele montane şi retrase ale Braziliei, relatează The Guardian.
Datorită mărimii lor, tarantulele ocupă un loc important în cultura populară. De la „Tarzan” sau „Indiana Jones”, producătorii de film au realizat puterea tarantulelor de a induce arahnofobia în rândul maselor.
În Sao Paulo, cercetătorii Bertani, Nagahama şi Fukushima au descoperit o nouă specie foarte frumoasă de tarantule provenind din Bahia şi Minas Gerais din Brazilia, care merită atenţia lumii ştiinţifice.
Masculii şi puii din specia de tarantule „Pterinopelma sazimai” sunt colorate cu maro şi gri, dar femelele sunt acoperite cu un puf foarte fin de culoare albastră-strălucitoare.
Specimenele au fost găsite într-o savană montană subtropicală din estul Braziliei, numită „campo rupestre”. Poziţionate pe aceste platouri la o altitudine de 900 de metri, plantele şi animalele care trăiesc în aceste regiuni au fost studiate de către cercetători, care au concluzionat că ploile abundente şi marea diversitate de tipuri de soluri transformă aceste zone în adevărate insule ecologice. Răspândirea restrânsă a „Pterinopelma sazimai” o transformă într-o specie care merită protejată.
Aceasta nu este prima tarantulă albastră descoperită. „Haplopelma lividum” este o specie asiatică descrisă pentru prima dată în 1996. Aceasta trăieşte în Myanmar şi Tailanda şi are picioare albastre strălucitoare. Există aproximativ 900 de specii de tarantule răspândite în regiunile tropicale şi deşertice. Tarantulele sunt prădătoare, iar cele mai mari specii pot ucide mamifere mici, şopârle şi păsări.