Ministrul australian al Sănătăţii, Nicola Roxon, îşi doreşte ca ţara sa să fie prima care introduce ambalarea uniformă a ţigărilor. Ea consideră aceast fapt ca fiind o mişcare foarte curajoasă împotriva industriei tutunului. Legislaţia ar intra în vigoare la 1 iulie 2012 şi va obliga împachetarea uniformă a ţigărilor, toate pachetele urmând să aibă culoarea verde-măslinie, având numele brandului scris cu fonturi de mici dimensiuni. Asociaţia Medicală Mondială a făcut apel ca şi alte guverne să preia exemplul Australiei, relatează The Guardian.
Motivul principal pentru ca o asemenea măsură să fie introdusă ar fi protecţia copiilor: pachetele de ţigări cu o culoare ştearsă nu vor mai fi o tentaţie pentru tinerii nefumători. Această măsură vine în continuarea celei prin care reclamele la pachetele cu ţigări au fost interzise.
Însă nu există dovezi care sugerează că o persoană ar putea începe să fumeze cumpărând ţigări într-un mod impulsiv, şi nici dovezi care să arate că această politică poate să facă o diferenţă, din moment ce nici o ţară nu a implementat-o încă. În plus, fabricanţii nu mai pot face multe schimbări privind ambalajul pachetelor cu ţigări, din moment ce există un text de avertisment în partea din faţă şi o fotografie menită să-i sperie pe fumători în partea din spate.
În Marea Britanie, vânzarea ţigărilor va fi interzisă începând de anul viitor în magazinele mari şi începând din 2015 în magazinele mici. Din moment ce ţigările nu vor mai fi la vedere, potenţialii cumpărători nu le vor mai vedea, indiferent dacă pachetele sunt colorate sau nu într-un mod strident.
Există voci care spun că introducerea obligativităţii design-ului uniform al pachetelor de ţigări nu este o soluţie. Autorităţile ar trebui să încerce într-un mod mult mai eficient să împiedice vânzarea la negru a ţigărilor. Infractorii care vând astfel de ţigări nu îi întreabă niciodată pe tineri dacă au împlinit sau nu 18 ani.
Adevăratul pericol vine din partea comerţului de contrabandă, relatează The Guardian. În Londra, de exemplu, aproximativ 85% dintre ţigările ieftine sunt contrafăcute, iar introducerea unei măsuri precum ambalarea uniformă a ţigărilor va veni în ajutorul contrabandiştilor, deoarece le va fi mult mai uşor să confecţioneze pachete de ţigări similare cu cele originale.