Un nou val de șomeri va fi înregistrat în zona Munților Apuseni. ”Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a notificat atât Sindicatul «Viitorul Mineritului», cât şi autorităţile în domeniul muncii asupra demarării procesului de concediere colectivă pentru un procentaj de aproximativ 35% din angajaţii rămaşi ai companiei, numărul final urmând a fi determinat după încheierea negocierilor cu sindicatul”, spun reprezentanții companiei miniere.
Astfel, la un an după concedierile colective din martie 2014, când 1.000 de oameni au fost dați afară, alți muncitori vor ajunge din nou șomeri. ”RMGC este constrânsă să continue disponibilizările din cauza întârzierilor nejustificat de mari în evaluarea și avizarea proiectului minier aurifer, în ciuda tuturor eforturilor companiei. În acelaşi timp, Roşia Montană Gold Corporation îşi reafirmă disponibilitatea de a dezvolta cea mai modernă mină auriferă din România şi speră ca factorii de decizie să se implice în consultări cât mai curând posibil”, spun reprezentanții companiei.
Reprezentanții muncitorilor afirmă că vina cea mai mare aparține Guvernului, care refuză să tranșeze problema. ”Oamenii au dreptul să știe dacă va fi sau nu minerit la Roșia Montană. Ne-a ajuns cuțitul la os și, după atâția ani, vrem să știm dacă e albă sau neagră! Situația actuală este cea mai proastă. Stăm și așteptăm o decizie. Dacă vom avea de lucru rămânem, dacă nu, vindem tot și plecăm la muncă în străinătate”, a spus unul dintre localnici. Pe de altă parte, ecologiștii care se opun proiectului minier spun că aceste concedieri ar fi o formă de presiune pe care compania minieră o pune pe autorități. Ei cer Guvernului să nu aprobe exploatarea minereului aurifer cu ajutorul cianurilor, însă doresc ca autoritățile să finanțeze un program de refacere a economiei locale cu ajutorul unor activități nepoluante. La Roșia Montană se află cel mai mare zăcământ de aur din Europa.