15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialO noua chemare la jihad

O noua chemare la jihad

Teroristi originari din Europa si care actioneaza in Afganistan apar intr-o inregistrare video difuzata de postul de televiziune Al Arabiya, in care sunt revendicate o serie de atacuri asupra fortelor coalitiei internationale si sunt proferate noi amenintari impotriva Occidentului.

Teroristul cu accent de Midlands

Un barbat cu fata acoperita, inarmat cu un AK47, apare in inregistrarea video difuzata de Al Arabiya, declarand, in engleza, cu un accent aparent din Midlands: „Popoare occidentale, nu va lasati inselate de minciunile lui Blair si ale lui Bush cum ca sunteti natiuni libere, pentru ca singura libertate pe care o aveti este de a fi sclavi ai dorintelor voastre”.
Un alt militant, care vorbeste in franceza, jura sa „taie gatul americanilor si evreilor”, iar un al treilea, vorbind in dialectul pastun, le cere musulmanilor sa se alature „sfantului jihad” si ii evoca pe seful retelei Al Qaeda, Osama bin Laden, si pe liderul talibanilor (si ginerele lui bin Laden), mollahul Omar.
Inregistrarea video include si revendicarea in numele Al Qaeda a unui atac cu racheta comis impotriva unui elicopter Chaiook american, in Afganistan, in luna iunie, soldat cu moartea a 16 militari americani. Revendicarea este insotita de imagini destul de neclare din timpul atacului, despre care se spune ca a fost comis sub conducerea lui Abd al-Hadi al-Iraqi, emir al arabilor mujahedini din Afganistan. La atac, denumit „Operatiunea infrangerii Crucii”, ar fi participat recruti teroristi din Marea Britanie, Irlanda, Franta si Pakistan, se afirma in inregistrare. Sunt aratate cadavrele unor militari americani, iar un terorist arata actul de identitate al puscasului marin Danny Dietz.
Alte secvente sunt filmate intr-o tabara de antrenament din munti a teroristilor si in timpul unei incursiuni in ceea ce pare a fi o baza militara americana.

Cinci atentatori in 21 iulie

Hamdi Isaac, etiopianul detinut la Roma pentru implicare in tentativele de atentate din 21 iulie de la Londra, a recunoscut intr-un interogatoriu ca grupul de atacatori era format din cinci persoane, dintre care doar patru au actionat, a scris „Corriere della Sera”. Hamdi Isaac i-a recunoscut pe cei patru complici in fotografiile prezentate de functionarii britanici si a indicat numele si rolul lor. El continua insa sa sustina ca intentia lor nu era sa ucida, ci doar sa provoace panica. Faptul ca dispozitivele explozibile gasite asupra lor contineau si cuie (menite sa mareasca numarul victimelor) ii contrazice declaratiile.

Un atentat in City, doar „o chestiune de timp”

Propunerile de inasprire a legislatiei antiteroriste in Marea Britanie, intre care si posibilitatea ca un singur judecator sa aiba dreptul de a decide expulzarea celor acuzati de terorism sau de incitare la terorism, au provocat reactii contradictorii in randul politicienilor.
In acelasi timp insa, responsabilii din domeniul securitatii recunosc ca Marea Britanie ramane o tinta pentru teroristi. Intr-un articol publicat ieri in editia electronica a cotidianului „Financial Times”, James Hart, seful politiei din City, cartierul financiar al Londrei si cea mai importanta piata financiara din Europa, avertiza ca un atentat in aceasta parte a capitalei britanice este doar „o chestiune de timp”. „In cazul in care cineva doreste sa loveasca un guvern, si in acelasi timp populatia, si daca vrea sa provoace cat mai multe disfunctionalitati, unde ar putea realiza cel mai bine acest lucru decat intr-un centru financiar?”, a explicat Hart. El a mai spus si ca politia a dejucat numeroase „misiuni de recunoastere” in City, etape in pregatirea unui atac terorist.

Prea indulgenti

Arabia Saudita si Pakistanul, doi aliati apropiati ai Marii Britanii si SUA in razboiul impotriva terorismului, au criticat guvernul de la Londra pentru indulgenta si indecizia cu care ii trateaza pe musulmanii extremisti, a scris ieri cotidianul britanic „The Times”.
Ambasadorul saudit la Londra, printul Turki al-Faisal, a declarat ca de doi ani si jumatate a incercat sa avertizeze autoritatile britanice in legatura cu riscul terorist si sa le explice pericolul reprezentat de unii disidenti sauditi din Londra care au legaturi cu reteaua Al Qaeda, a lui Osama bin Laden (si el originar din Arabia Saudita).
Presedintele Pakistanului, Pervez Musharraf, a criticat faptul ca se permite ca in moscheile din Marea Britanie sa se predice ura si agresiunea.

Cele mai citite

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă