Dacă lucrezi într-o clădire modernă de birouri, ești, probabil, familiarizat cu acest scenariu: Afară este o zi fierbinte de vară, dar de îndată ce intri și stai la birou, te simți ca în congelator. Și în timpul iernii, caloriferele hiperactive te fac să te coci. Sistemul HVAC este conceput pentru a nu face nimic altceva în afară de a te ține la o temperatură confortabilă, dar risipește cantități masive de energie în acest proces.
O aplicație numită "Comfy" încearcă să dea controlul temperaturii angajaților. Trebuie doar să îi spui aplicației că îți este prea cald sau prea frig, iar aceasta va trimite în mod automat o rafală de aer direct în partea ta de birou. De-a lungul timpului, sistemul va învăța ce temperatură convine unui grup de colegi într-un anumit moment al zilei și se va ajusta automat.
"Mi-e prea cald" și "Mi-e prea frig", sunt cele mai comune lucruri de care se plâng oamenii din spațiile de birouri", spune Lindsay Baker, vicepreşedinte de cercetare pentru Building Robotics din Oakland, compania care a creat această nouă aplicaţie. "Este doar unul din acele lucruri amuzante. Cu tot accentul pus pe productivitate, este extrem de important ca oamenii să se simtă cofortabil la locul de muncă."
Compania Building Robotics s-a întâlnit cu companiile tehnologice locale, care sunt obsedate de păstrarea muncitorilor fericiţi la birourile lor şi au auzit că temperatură a fost o problemă greu de rezolvat. "Ei ne spun că oferă oamenilor avantaje, cum ar fi snacks-urile, și încearcă să transfere oamenii de colo-colo astfel încât toată lumea să fie fericită şi apoi merg prin birou și văd oamenii chirciţi la biroul lor, cu mânuşi şi cu pături.", spune Baker.
Desigur, nu este vorba doar de o problemă a companiilor tehnologice – în ultimii 50 de ani, este o practică destul de comună a clădirilor de birouri să utilizeze controale centrale de temperatură pentru a mări eficiența energetică.
Deși noua aplicație ar putea părea la prima vedere că foloseşte mai multă energie, deoarece orice angajat o poate declanșa când şi cum doreşte, de fapt, ai putea chiar să reduci factura de HVAC a clădirii cu 15 – 20%. Asta pentru că sistemul învață repede în ce parte a clădirii se află oameni şi în care nu.
"Dacă te uiți la o clădire tipică de birouri, vei găsi, probabil, 40% până la 50% spațiu gol în orice moment", spune Baker. "Poate că cineva este într-o ședință și sediul este gol sau o sală de conferințe nu este folosită sau un hol este gol. Prin faptul că acolo nu mai reglăm temperatura putem salva o cantitate enormă de energie."
Când cineva folosește aplicația, poate vedea, de asemenea şi ce preferințe au colegii lor. În unele cazuri acest lucru ajută oamenii să facă un compromis. Dacă un om vede că un coleg a optat pentru a face biroul mai răcoros, iar el a crezut întotdeauna că biroul a fost mult prea rece, Baker explică faptul că el nu ar fi crezut niciodată că există cineva care să nu fie de acord cu el şi că în acel moment acesta realizează că ar putea fi o preferinţă personală şi începe să poarte un pulover.
Pe parcursul anului aplicaţia va adăuga mai multe funcţii, pe măsură ce tehnlogia iBeacon-ului Apple va ajuta la identificarea unei persoane într-o locaţie exactă din interiorul clădirii. "Vom fi capabili să facem mai multe lucruri cu platforma – de aici începe să fie distractiv și futurist", spune Baker. "Intri în clădire şi te îndrepţi spre birou, iar acesta începe să se răcească pentru tine, lumina se ajustează la nivelul pe care tu ţi-l doreşti. Toate aceste lucruri sunt posibile deoarece telefoanele noastre ne ajută să păstrăm o evidență a ceea ce ne place."