Un nivel de educatie ridicat influenteaza in bine, si inca semnificativ, longevitatea proprie a unei femei si pe cea a barbatului ei. Pericolul unei morti premature este cu 25 la suta mai mic pentru sotul unei femei cu diploma universitara, decat pentru barbatul casatorit cu o femeie care nu a absolvit decat liceul. Autorii studiului au emis ipoteza ca acest spor de longevitate se datoreaza faptului ca sotiile mai bine educate inteleg mai bine informatiile de care o familie are nevoie in domeniul sanatatii.
Aceste concluzii se bazeaza pe studierea informatiilor despre starea de sanatate a unui numar de un milion si jumatate de suedezi cu varste cuprinse intre 30 si 59 de ani, informatii provenite din recensamantul suedez din 1990, completate cu date din urmatorii 23 de ani (pana in 2003), privind cauza decesului – cancer, infarct, atac cerebral, etc.
Potrivit aceluiasi studiu, longevitatea sotiilor este influentata de veniturile si statutul social al sotului.
Statutul educational si cel social al sotiei s-au dovedit a fi mai importante pentru longevitatea sotului decat nivelul propriei sale educatii, sau propriul statut social.
Longevitatea femeii este si ea influentata de nivelul la care ea a ajuns pe treptele educatiei, o femeie care nu a facut facultatea prezentand un risc de deces prematur cu 53 la suta mai mare decat al femeii cu studii universitare.
Potrivi autorilor stdiului, nivelul educational influenteaza mortalitatea atat direct, cat si indirect – prin influenta pe care o are asupra profesiei si veniturilor. S-ar putea sa se amnifeste si o alta influenta indirecta, pentru ca nivelul de educatie influenteaza si alegerea partenerului de viata.
Robert Erikson, cercetatorul care a coordonat studiul, este citat de BBC cu urmatoarele precizari: “In mod traditional, femeile isi asuma mai multe responsabilitati in cadrul caminului decat barbatii. De aceea, este posiibil ca nivelul educational al femeii sa fie mai important pentru stilul de viata statornicit in familie, de exemplu, in privinta alimentatiei. Femeile continua sa fie partenerul care pune mancarea pe masa, deci influenta femeii (asupra sanatatii membrilor familiei) este cat se poate de directa. Totodata, este posibil ca femeile cu educatie universitara sa beneficieze si de ingrijiri medicale de calitate mai buna, de care sa beneficieze si sotii lor.”