Lui Mircea Geoana nu i-a picat deloc bine ca Ion Iliescu a declarat ca si l-ar dori in PSD pe noul presedinte liberal, Crin Antonescu. A primit o lovitura intr-un moment dificil, daca ne raportam la lupta interna din partid pentru castigarea candidaturii pentru alegerile prezidentiale din toamna. Geoana avea nevoie de o sustinere, nu de regretul ca un politician bun de la un alt partid nu este astazi inregimentat in PSD. Este clar acum ca Iliescu nu are nici un fel de simpatie fata de Geoana. Nu-l intereseaza nici ca politician, nici ca om. Mult mai sigur s-ar simti cu un candidat precum Crin Antonescu in batalia pentru castigarea redutei Cotroceni. Veti spune ca este vechea fixatie a unui veteran, care de la inceput a fost impotriva alegerii lui Geoana in fruntea social-democratilor. Asa este, niciodata nu l-a considerat capabil pe actualul lider sa conduca un partid puternic, de marimea PSD.
A avut intotdeauna slabiciuni la politicieni precum Adrian Nastase, Miron Mitrea sau Viorel Hrebenciuc, oameni aflati in prima linie a puterii in regimul sau. Cele mai mari victorii le-a obtinut impreuna cu acesti tovarasi, unii dintre ei devenind premieri, altii ministri. Chiar dusmani. Din acest motiv, Geoana a fost lasat mai la urma. Din aceasta cauza a avut mereu o adversitate fata de un om care spera sa-l bata pe Traian Basescu si sa ajunga seful statului. Proiectul lui depinde insa de decizia Congresului PSD, la care va fi prezent si Ion Iliescu. Atunci, delegatii vor avea de ales intre Geoana si Nastase pentru a reprezenta partidul in competitia pentru prezidentiale. Se lucreaza pe mai multe fronturi, fiecare cu armele lui, cunoscute sau mai putin cunoscute, in functie de interese. Faptul ca Crin Antonescu este vorbit de bine nu este o intamplare. Nu face Iliescu asemenea miscari tactice fara sa aiba un scop precis.
Analizati si interventia ulterioara a lui Adrian Nastase, care, cu mici exceptii, foloseste aceiasi termeni laudativi la adresa unui politician ales lider PNL cu putin timp in urma. Este adevarat, nu a facut trimitere la adoptie politica, asa cum vorbea fostul sef de stat, insa a tinut sa remarce calitatile discursului si mesajului politic, considerat mai bun decat cel al lui Tariceanu. Sunt doua interventii aproape identice, extrem de nefavorabile, din pacate, pentru un coleg de partid ca Mircea Geoana, aflat in cautare de sustinatori. Din acest motiv, a aparut si replica: "Uneori, domnul Iliescu face si cadouri otravite", data de liderul social-democrat celui care crede ca l-a vazut pe Obama trecand prin fata sediului central PSD de pe Bd. Kiseleff. si, ca sa nu ramana mai prejos cu contraatacul, Geoana a tinut sa precizeze ca, daca Antonescu va fi infrant de ceilalti candidati, altii decat Basescu, liberalul va fi nevoit sa isi caute "un adapost" politic intr-un timp foarte scurt.
Este o invitatie fara acoperire facuta de un presedinte care are convingerea ca poate deveni primul om in stat daca va trece de Nastase la viitorul congres. Totodata, este un raspuns dat lui Ion Iliescu de pe pozitia unui sef de partid caruia nu-i mai convine sa fie considerat "prostanac" atat timp cat detine mandatul de presedinte de partid aflat la putere. Cu siguranta ca, daca in locul lui Iliescu sau Nastase ar fi fost alt pesedist "indragostit" de nou-alesul liberal, nu ar fi ezitat sa ceara sanctiuni dure pentru a arata cine este instanta extraordinara in PSD. Vin insa alegerile si cu Iliescu nu este bine sa te pui rau. Mai ales in conditiile in care Adrian Nastase are mai multa trecere printre politicienii din vechea garda, lucru stiut de toata lumea. S-ar putea ca Geoana sa se gandeasca si la ce va urma dupa prezidentiale. Daca intra in competitie si pierde, nu este exclus sa intre in audienta la Ion Iliescu si sa intrebe: "Eu ce fac acum?".
Uitati-va la Tariceanu, care se umfla in pene in fata lui Crin Antonescu, sustinand ca este singurul politician in masura sa-l scoata afara pe Basescu, unde a ajuns la numai cateva luni de la pierderea alegerilor. Fostul premier a fost victima propriilor greseli, pe care nu le-a vazut niciodata din varful unde a stat cocotat. O asemenea soarta va avea si Mircea Geoana. Este imposibil ca PSD sa accepte un esec la un asemenea nivel si cu o miza formidabila. Partidul va coti de mai multe ori pentru a-si sprijini candidatul. Va face si unele compromisuri. Probabil, se va desprinde si de partenerul PDL, mizand totul pe cartea Cotroceni. Ca atare, credeti ca baronii vor trece repede peste un mare derapaj, cu efecte grele, mentinandu-l pe Geoana la timona PSD si din 2010 incolo? Eu unul nu cred. Multi lideri au avut de pierdut in astfel de situatii. Chiar si cei care s-au autoconsiderat personaje vitale pentru partid. Cazul Tariceanu este unul elocvent.
Revenind la declaratia lui Ion Iliescu, mai pot sa spun doar atat: ex-presedintele il lauda pe Crin Antonescu pentru a-i asigura front de lucru lui Adrian Nastase. Este un gest de umilinta si desconsiderare fata de Mircea Geoana facut inainte de luarea deciziei finale. Faptul ca liderul PSD nu s-a abtinut si a dat o replica imediat inseamna ca Iliescu a lovit tinta. Atentie! Geoana va pierde teren. Oprescu trece langa Antonescu.