17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialO lună dedicată artei flamenco

O lună dedicată artei flamenco

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, Institutul Cervantes din Bucureşti şi Ambasada Spaniei în România pro­puneau un nou eveniment în agenda culturală a Capitalei: un Festival de Flamenco.

Programul primei ediţii a fost foarte bine primit de public, drept pentru care Institutul Cervantes din Bucureşti a decis să organizeze, în perioada
4 februarie – 8 martie şi în acelaşi format, cea de-a doua ediţie a Festivalului „Flamenco Clasic şi noile sale genuri”. La ArCuB, Ateneul Român, Sala Radio şi Cine­ma „Elvira Popescu” va urma o lună dedicată artei flamenco. Programul festi­valului include muzică cultă, muzică populară flamenco, fuziune jazz-flamenco şi film, evenimente şi spectacole pentru toate vârstele şi iubitorii tuturor genurilor. Cu această ocazie, la Bucureşti vor veni muzicieni şi dansatori renumiţi de flamenco, câştigători a numeroase premii.

Selecţii din program

Festivalul se deschide în 4 februarie 2011, la sala ArCuB, cu un spectacol susţinut de chitaristul Rafael Andujar, cântăreţul Jesus Chozas şi dansatorii Ana Alonso şi Juanma Carillo, care vor prezenta colajul „Flamenco en estado puro”. Spectacolul va mai fi susţinut şi în datele de 5 şi 6 februarie, tot la Sala ArCuB. Iubitorii de chitară vor putea asista la un recital de chitară al lui Jose María Gallardo del Rey, pe 9 fe­bruarie, la Ateneul Român, şi pe 10 februarie la Sala Radio. Pianista Rosa Torres Pardo va fi prezentă la Ateneu pe 16 februarie, iar violonistul Ara Malikian şi chitaristul Jose Luis Monton vor cânta în duet pe 21 şi 22 fe­bruarie. Trupa „Soniquete de Jerez” va oferi două concerte de pop-flamenco, pe 26 şi 27 fe­bruarie, la Sala ArCuB. Grupul este format din adolescenţi ce provin din cartierul Jerez din Santiago, unde, în urmă cu şase ani, au fost iniţiate ateliere de flamenco pentru copii, pentru ca aceştia să aibă o activitate extraşcolară, dar şi cu scopul de a menţine vie tradiţia flamenco-ului. Ca şi la ediţia anterioară, la Cinema Elvira Popescu vor fi proiectate filme şi documentare dedicate flamenco-ului, de la „Los Tarantos” al lui Rovira Beleta, tre­când prin „Camaron” al lui Jaime Cha­varri, până la filme mai recente, precum „La Leyenda del Tiempo”, de Isaki Lacuesta.

Biletele au fost puse în vânzare joi, 27 ia­nuarie, la casele de bilete ale instituţiilor ce vor găzdui evenimentele.

Programul evenimentelor

Tablao flamenco: Rafael Andujar, 
Ana Alonso, Juanma Carillo,
Jesús Chozas
4, 5, 6 februarie, ora 19.30 / Sala ArCuB

Recitalul chitaristului 
José María Gallardo del Rey
9 februarie, ora 19.00 / Sala Mare a Ateneului Român
10 februarie, ora 19.00 / Sala Radio

Recitalul pianistei Rosa Torres Pardo
16 februarie, ora 19.00 / Sala Mare a Ateneului Român

Dúo de vioară şi chitară – flamenco fusión cu Ara Malikian şi José Luis Montón
21, 22 februarie, ora 19.00 / Sala Radio

Concerto de pop-flamenco
cu grupul „Soniquete de Jérez”
26, 27 februarie, ora 19.30 / Sala ArCuB

Proiecţii la cinema Elvira Popescu

La leyenda del tiempo (Isaki Lacuesta, 2006) – 4 martie, ora 19.00, 7 martie, ora 18.00.

Los tarantos (Francisco Rovira Beleta, 1963) – 5 martie, ora 18.00.

Alma Gitana (Chuz Gutierrez, 1995) – 
5 martie, ora 20.00, 8 martie ora 18.00.

El amor brujo (Francisco Rovira Beleta, 1967) – 6 martie, ora 18.00.

Camarón (Jaime Chavarri, 2005) – 6 martie, ora 20.00, 8 martie ora 20.00.

Vida y color (Santiago Tabernero, 2005) – 
7 martie, ora 20.00.

Cele mai citite

Liga Națiunilor: Germania-Ungaria 5-0 Olanda-Bosnia-Herțegovina 5-2

Selecţionatele Germaniei şi Olandei au obţinut victorii la scor, sâmbătă, în primele lor meciuri din noua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal. Germania a surclasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă