6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialO lege din 2006 a scos, ieri, ciobanii în stradă

O lege din 2006 a scos, ieri, ciobanii în stradă

Patru mii  de crescători de oi din toată ţara  au protestat în faţa Parlamentului împotriva modificărilor la Legea vânătorii prin care se limitează numărul de câini pe care îl pot deţine oierii, dar şi faţă de alte norme de aplicare a legii.

Mii de ciobani s-au strâns ieri, în faţa Palatului Parlamentului. Ei au venit îmbrăcaţi în cojoace tradiţionale şi au adus clopote, talăngi şi bastoane de oierit. Oamenii se împotrivesc noilor reglementări din Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzic înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic și limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deține.

Ciobanii vor putea deţine la şes un singur câine de pază la stână, cei de la deal vor avea doi câini, iar cei de la munte trei câini. Legea vine acum şi cu amenzi, de până la 1.500 de lei, conform reglementărilor promulgate recent de preşedintele Klaus Iohannis.

Ciobanii au cerut abrogarea noilor norme, iar protestul a fost organizat de mai multe asociaţii de crescători de animale, printre care Agrostar şi Asociația crescătorilor și exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România.

 

PSD vrea să profite
de pe urma protestelor

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis în care îi cere să solicite Parlamentului reexaminarea Legii vânătorii. Potrivit unui comunicat de presă, Liviu Dragnea atrage atenţia asupra modificărilor aduse la Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, privind extinderea limitării numărului de câini de la cei care însoțeau turmele, la cei care păzesc stânele. „Inițiatorii legii au preluat, practic, argumentele vânătorilor, şi anume că prea mulți câini la stâne afectează animalele sălbatice, dar și turismul și vânătoarea. Poate că numărul de câini reglementat prin această lege este unul subdimensionat – dovadă și protestele ciobanilor -, dar cred că este de datoria noastră să analizăm și punctul lor de vedere, iar dacă argumentele sunt solide, să procedăm în consecință. Pentru că este evident că dezbaterea parlamentară a fost una insuficientă, la momentul adoptării acestor reglementări”, a precizat Liviu Dragnea, potrivit stirisurse.ro.

Liderul PSD susţine că legea este neconstituţională, pentru că interzice păşunatul domestic în perioada 6 decembrie-24 aprilie, pe terenurile pe care le deţin crescătorii de animale, însă permite accesul vânătorilor pe aceste parcele proprietate privată.

 

Populism şi interese personale

 

Firma Gransiloz, firmă apropiată de actualul preşedinte PSD, şi unul dintre principalii sponsori ai campaniilor electorale ale PSD la nivel naţional deţine în Teleorman  un  fond de vânătoare de peste 400 de hectare. Numai în 2009 această societate a donat PSD 300.000 de lei, fiind a doua firmă din ţară într-un clasament al sponsorilor social-democraţi. Fondul de vânătoare este  împrejmuit cu un gard de protecţie prin care trece curent electric. La vânătoare vin iarna, potrivit localnicilor şi călugărilor din zonă, mulţi lideri PSD, motiv pentru care accesul este interzis total. Primarul din comuna Plopii Slăviteşti (de care aparţine pădurea), Alexe Marcel, a  confirmat pentru „România liberă“ spusele localnicilor: „La noi la primărie figurează firma Gransiloz. Lumea spune că în spatele firmei este Liviu Dragnea. Sunt ai lor cu toţii. Gardul cu curent electric este pus ca să nu le fugă iepurii de pe fondul de vânătoare“. La începutul anului 2015,  întâlnirile informale ale PSD au fost organizate de Dragnea chiar pe domeniul de vânătoare. Printre participanţi s-au regăsit   mai mulţi preşedinţi de Consilii Judeţene de la PSD, dar şi parlamentari alături de nume grele precum Marian Oprişan sau Nicuşor Constantinescu.

Cele mai citite

Germania, pregătită să devină centru logistic NATO pentru frontul de est: zeci de mii de militari și măsuri de apărare

Conform documentului „Operationsplan Deutschland”, de 1.000 de pagini, Germania ar urma să joace un rol esențial în strategia NATO, găzduind până la 800.000 de...

Premieră istorică realizată de astronomi

Astronomii au realizat o premieră istorică, capturând o imagine detaliată a stelei WOH G64, un gigant roșu aflat în ultimele etape ale vieții, situat...

Rusia a lovit pentru prima dată Ucraina cu o rachetă balistică intercontinentală

Kremlinul refuză să comenteze acuzația Ucrainei Rusia a lansat, joi, o rachetă balistică intercontinentală în timpul unui atac asupra Ucrainei, au declarat forțele aeriene ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă