Cercetătorii de la Universitatea Harvard au creat o lampă printabilă care se auto-asamblează şi care face orice lampă de masă obişnuită să pară invechită.
Majoritatea componentelor acestui robot-concept, creat de cercetătorii de la laboratorul de microrobotică de la Harvard, poate fi imprimată prin tehnici 3D, inclusiv majoritatea cablurilor şi senzorilor de atingere care aprind şi sting lumina LED-urilor. Sistemul a debutat recent la Conferinţa Internaţională IEEE de Robotică şi Automatizări din Hong Kong. IEEE Spectrum descrie aceasta lampă ca fiind:
"Lucrurile care ies din imprimantă, este un fel de sandviş pe mai multe niveluri de polimeri care ţin minte forma (aceştia se ocupă de pliere, declanșată de căldură), nişte straturi subțiri de cupru, straturi de hârtie și spumă pentru structură și o bandă dublu adezivă pentru a le păstra pe toate lipite una de alta. Straturile de spumă și hârtie se împăturesc unele peste celelate creând o lampă mică şi adorabilă de carton."
Conform IEEE Spectrum, senzorii imprimaţi sunt cea mai importantă caracteristică, iar cercetătorii prezic că sisteme similare ar putea fi utilizate în cele din urmă în circuite electronice, inclusiv in designul caselor.
Chiar dacă senzorilor printabili le-ar putea lipsi puterea robustă şi siguranţa structurală a altor senzori, au totuşi aplicaţii potenţiale în prototiparea rapidă şi ieftină şi fabricaţia de designuri personalizate în zone rezidenţiale.