21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialO istorie in creta

O istorie in creta

» Blocurile din creta cu inscriptii fac dovada unui trecut fascinant
» Peste 60 de piese arheologice vor putea fi admirate din 20 mai 2008

Sarbatorirea celor 50 de ani de la descoperirea sitului arheologic Murfatlar-Basarabi va fi marcata printr-o expozitie extraordinara organizata la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta. Vernisajul evenimentului va avea loc pe data de 20 mai, de la ora 11.00. Complexul de la Basarabi, aflat pe malul drept a ceea ce a fost Valea Carasu, acum Canalul Dunare – Marea Neagra, a fost descoperit la 11 iunie 1957. Lucrarile de extindere a zonelor de exploatare a cretei in cariera moderna au scos la iveala deschiderea usor arcuita a unei bisericute. Cercetarile arheologice ulterioare efectuate de reprezentantii muzeelor din Constanta si Bucuresti au dus la identificarea unui ansamblu de monumente continand exploatari de cariera, bisericute si chilii, locuinte si morminte. Mai mult decat atat, ansamblul monastic de la Murfatlar – Basarabi ce dateaza din secolele IX-XI contine o serie de bisericute grupate cu tavanul putin turtit si intrari arcuite.

 

Complexurile contin Sfanta Masa, o mica deschidere ce conduce spre cele cinci galerii folosite ca spatiu funerar, intrucat masivul de creta adaposteste 20 de morminte crestine. Benzile de pe fetetele arcadelor si urmele de pe tencuiala unor deschideri duc la presupunerea ca interioarele erau pictate cu vopsea rosie. Astfel, in cadrul expozitiei vor putea fi admirate blocuri de creta cu inscriptii, vase ceramice, unelte din oase, obiecte utilizate de lucratorii carierei si de ocupantii asezamantului monastic, pietre de rasita, oase si coarne prelucrate de animale. Cele peste 60 de piese arheologice ce au fost expuse la Bucuresti vor ajunge la Constanta, unde vor ramane aproximativ trei luni si vor lua drumul orasului Basarabi, unde din toamna se preconizeaza a deveni punct muzeal. Organizatorii evenimentului sunt Muzeul National de Istorie a Romaniei, Istitutul de Arheologie "Vasile Parvan" din Bucuresti si Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta.

»  Constanta este al doilea oras in care expozitia poposeste dupa Bucuresti, iar de aici va lua drumul orasului Murfatlar-Basarabi.

»  Printre obiectele expuse se numara obiecte utilizate de lucratorii carierei si de ocupantii asezamantului monastic.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă