18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialO grupare armată libiană anunţă că anchetează doi jurnalişti suspectaţi de spionaj

O grupare armată libiană anunţă că anchetează doi jurnalişti suspectaţi de spionaj

Şeful unei miliţii libiene care deţine doi jurnalişti britanici ce lucrează pentru un post iranian de televiziune a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, că cei doi bărbaţi suspectaţi de intrare ilegală în ţară şi spionaj fac obiectul unei anchete, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Cei doi deţinuţi din Marea Britanie se aflau în Libia în mod ilegal, fără viză şi ştampilă de intrare”, a anunţat Faraj Swehli la Tripoli, adăugând că cei doi bărbaţi care lucrează pentru postul iranian în limba engleză Press TV sunt anchetaţi după ce asupra lor au fost găsite dovezi compromiţătoare.

Reporterul Nicholas Davies şi cameramanul Gareth Mongomery-Johnson au fost arestaţi pe 21 februarie de către membri ai brigăzii din Misrata, în timp ce făceau fotografii în capitală, potrivit Amnesty International (AI), care a îndemnat la eliberarea şi predarea acestora către autorităţile libiene.

La Londra, Ministerul Afacerilor Externe a dat publicităţi un comunicat anunţând că doi britanici erau reţinuţi în Libia.

„Putem confirma că doi cetăţeni britanici sunt deţinuţi în Libia. Ambasada noastră la Tripoli le furnizează asistenţă consulară”, se arată în comunicat, care nu oferă alte precizări.

În urmă cu un an, mii de libieni şi-au încetat lucrul sau studiile pentru a ridica armele împotriva forţelor colonelului Muammar Kadhafi. După îndepărtarea de la putere a regimului său, la sfârşitul lui august, şi moartea acestuia, pe 20 octombrie, majoritatea au rămas organizaţi în brigăzi armate.

Armata şi poliţia nu sunt, în continuare, operaţionale, condiţii în care aceste miliţii fac legea în Libia.

Îngrijorate de proliferarea armelor şi multiplicarea incidentelor între grupări armate, noile autorităţi au lansat un plan destinat reintegrării în societate a celor aproximativ 200.000 de foşti rebeli.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă