2.8 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialO fostă bază secretă militară din Ucraina monitorizează seismele din Vrancea

O fostă bază secretă militară din Ucraina monitorizează seismele din Vrancea

Un loc care nu figurează pe nicio hartă din lume, aşa începe reportajul difuzat duminică de canalul de televiziune ucrainean Inter despre unitatea militară dintr-un oraş secret din regiunea Jitomir (nordul Ucrainei). Uniunea Sovietică a construit-o în epocă contra intereselor Statelor Unite ale Americii. De îndată ce peste Ocean avea loc vreo lansare experimentală de rachete nucleare, Moscova afla de aceste teste graţie bazei secrete de pe teritoriul ucrainean, se afirmă în reportaj, citat de Agerpres.

După destrămarea URSS, baza nu a fost desfiinţată, ci reorientată spre alte obiective, cum ar fi ţinerea sub observaţie a seismelor din regiune, bunăoară a celor din Vrancea.

Baza din regiunea Jitomir dispune de un buncăr, săpat sub pământ, la sfârşitul anilor 70 ai secolului trecut, în inima unei păduri, la o adâncime de 40 de metri. Echipamentele de aici cu senzori speciali au monitorizat în epocă lansările de rachete de pe întreg globul pământesc.

În zilele noastre, dispozitivele au înregistrat testul nuclear efectuat de Coreea de Nord în 2009.

Dar, întrucât cursa nucleară nu mai este atât de acută în timpurile noastre, baza secretă din Jitomir şi-a redirecţionat activitatea pe supravegherea activităţii seismice regionale. Bunăoară, a mişcărilor telurice din România. Imediat ce un cutremur are loc în Vrancea, în următorul minut militarii ucraineni descifrează dacă seismul reprezintă sau nu un pericol şi pentru Ucraina. Peste 20 de minute, informaţiile prelucrate ajung deja pe biroul primului ministru, susţine Vladimir Şapka, şeful adjunct al Centrului de control special, aşa cum se numeşte în prezent obiectivul.

În anul 1996, baza secretă din regiunea Jitomir a fost trecută în gestiunea Agenţiei naţionale spaţiale, iar ulterior integrată în structurile internaţionale de profil. Europa este preocupată de activitatea seismică, iar fosta bază sovietică reuşeşte să furnizeze informaţii rapide şi exacte. Aceasta este una din puţinele obiective militare din epoca sovietică care au reuşit să se reprofileze şi să obţină subvenţii impresionante europene pentru a-şi putea continua activitatea, se menţionează în reportajul televiziunii Inter.

 

Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă