O tânără austriacă de 18 ani a depus o plângere împotriva părinților ei, care refuză să elimine sute de fotografii din timpul copilăriei ei postate pe Facebook, scrie site-ul The Local citat de Agerpres.
Potrivit avocatului fetei, Michael Rami, părinții ei ar fi publicat aproape 500 de fotografii ale sale pe Facebook, în decurs de 7 ani, unele dintre ele fiind considerate de ea jenante, cum ar fi sesiunile de schimbare a scutecelor sau în care apare dezbrăcată, relatează vineri Direct Matin și Le Figaro.
„M-am săturat să nu fiu luată în serios de către părinții mei”, spune fata în ziarul The Local. „Ei nu au rușine și nici limite și nu le pasă dacă este o poză cu mine stând pe WC, sau goală în leagăn. Toată viața mea a fost fotografiată și făcută publică”.
Părinții săi refuză categoric să retragă imaginile. De fapt, tatăl său crede că, din moment ce el a făcut pozele, aceastea îi aparțin și, prin urmare, nimeni nu-i poate ordona să le elimine.
Deși cazul poate părea comic, acest scenariu este probabil să se producă din ce în ce mai frecvent pe măsură ce generațiile „rețelelor sociale” îmbătrânesc. Într-o asemenea măsură, încât poliția națională a emis un aviz de prevenire adresat părinților dependenți de Facebook și fericiți că postează fotografii cu copiii lor. Avertismentul pune accent pe importanța protejării vieții private a minorilor.
Rezultatul procesului, care va avea loc în luna noiembrie, este încă necunoscut. Într-adevăr, legea austriacă privind protecția vieții private este destul de slabă, scrie Direct Matin.
În Franța, de exemplu, publicarea unei fotografii fără consimțământul persoanei fotografiate poate fi drastic penalizată: 45.000 de euro amendă și până la un an de închisoare.
Un articol din The Telegraph relatează la rândul său că în Marea Britanie, un studiu arată că, în medie, un părinte postează 1.500 fotografii ale copilului său pe rețelele sociale atunci până când acesta împlinește 5 ani.
Potrivit studiului, 79% dintre părinții în cauză credeau că imaginile erau private și nu pot fi văzute de străini. O informație care dă frisoane și dovedește că, după 12 ani, condițiile de utilizare a Facebook rămân în mare parte necunoscute.