Daca parteneriatul PDL-PSD nu se va rupe in saptamana urmatoare, cum s-a dat de inteles la scolile de vara, poate mai clar cu ocazia intalnirii de la Costinesti, inseamna ca "broscoii" celor doua partide si-au batut joc de populatie cu iluzia colectiva a stabilitatii politice. Noua formula urzita in ultimele luni in culisele democrat-liberalilor, care exclude prezenta pesedistilor de la guvernare, ar bloca intinderea amenintatoare a crizei politice si ar asigura, totodata, climatul necesar pentru reformarea statului de drept cu o singura conditie: PDL sa ramana stapan in Palatul Victoria. Scenariul facut de oamenii lui Boc are la baza o provocare directa a PSD pentru iesirea din Executiv de bunavoie si nesilit de nimeni inainte de campania prezidentiala, astfel incat electoratul sa fie convins de inselaciunea unui partid depasit de criza si incapabil sa-si duca pana la capat un mandat considerat parazitar de partenerul de coalitie.
Cu aceasta logica ingusta se confrunta un electorat care constata cu tristete cat de tare s-a degradat credibilitatea oamenilor politici din cauza dorintei permanente de rafuiala, prezenta la toate nivelurile. Miza alegerilor pentru functia de presedinte ramane singurul obiectiv al celor doua partide, iar scandalul a devenit principala arma pentru atingerea scopului. Cata treaba a avut PSD cu criza, devenita o anexa pe agenda politica, putem sa-l intrebam pe Mircea Geoana, un politician care da sfaturi unei jumatati de guvern de pe pozitia unui sef de stat. Mergand la Calinesti, candidatul pesedist a auzit, probabil de la Vanghelie, specialistul partidului in arhive si servicii secrete, ca omul negru de la Cotroceni ar vrea sa-i ia Internele, adica painea ministerului sau care trebuie sa se ocupe cu organizarea alegerilor prezidentiale, pe care este sigur ca le va castiga daca Nica nu va fi remaniat.
Deoarece cuvantul "recesiune" nu a starnit interes, presedintele PSD a batut moneda pe aspectele propagandistice menite sa scoata in relief marsavia PDL privind ruperea coloanei vertebrale a coalitiei in numele unui asa-zis interes national. A muscat cat a putut din adversar, rostogolindu-si discursul in fel de fel de populisme ieftine, lipsite de credibilitate, de teama sa nu se intersecteze cu dorinta lui Liviu Dragnea, care nu mai vrea sa stea la guvernare cata vreme PDL este supervizat de Traian Basescu. Sigur, Geoana nu este un om inocent, care nu stie ce presupune provocarea partenerilor din coalitie. Prefera sa-l lase pe Marian Vanghelie sa-l ia gura pe dinainte, cum ca PSD are in mana serviciile secrete ale lui Basescu, fapt dovedit de informatiile legate de afacerile fratelui de la Constanta, decat sa intre in jocul parsiv al pedelistilor lui Boc, care, dupa cum a declarat Ioan Oltean, "nu pot sa mai inghita broscoiul PSD".
Eventual, sa apeleze la "serviciile" lui Adrian Nastase, prezent si el la intalnirea de sambata de la Otopeni, pentru a vedea o proba de emancipare politica la fostul premier atunci cand il compara pe actualul prim-ministru cu "Muc cel Mic" pentru ca si-a permis sa-si asume raspunderea in Parlament pe un pachet de legi neacceptate in totalitate de conducerea pesedista. Ce mi s-a parut grav in toata aceasta revarsare de laturi este faptul ca Geoana nu s-a delimitat de afirmatiile lui Vanghelie, lucru ce dovedeste fie ca PSD are linie deschisa la serviciile de informatii si la documente arhivate cu regim strict secret, fie ca stapaneste tehnica manipularii pentru a pune intr-o lumina proasta controlul Cotroceniului asupra directorului SRI, de exemplu. Un lucru este cert: primarul sectorului 5 are o pozitie solida in PSD daca a primit dezlegare sa vorbeasca, in stilul limbajului de Ferentari, despre implicarea unor servicii speciale in lupta electorala pentru a-i lasa in ofsaid pe contracandidatii lui Geoana.
Exista in PDL destui politicieni care cred in vorbele lui Vanghelie. Unii s-au si pronuntat, solicitand o explicatie oficiala menita sa lamureasca modul cum pesedistii au beneficiat de serviciile SRI in cazul Mircea Basescu. Sunt sigur ca PDL va merge pe aflarea adevarului pentru a mari presiunea asupra PSD inainte de evenimentul de pe 15 septembrie. Este posibil sa-i forteze mana lui Mircea Geoana pentru a trece pachetul de legi prin Parlament fara un deranj politic major, avand in acest mod asigurata ramanerea in Guvern, situatie ce ii convine inclusiv lui Ion Iliescu. Prin urmare, nu cred ca PDL este sincer cand ameninta PSD cu scoaterea din Executiv. Situatia s-ar complica din punct de vedere electoral, existand riscul ca toate relele guvernarii sa cada pe capul unui singur partid, chiar daca premierul a sustinut permanent ca vrea sa faca reforme de fond si pe timp de criza.
Somajul, falimentele, pierderea unor venituri salariale sau deteriorarea nivelului de trai nu lucreaza pentru un partid care va sustine un candidat la prezidentiale, oricat de mult va pleda Emil Boc pentru ca un politician ca Traian Basescu sa fie votat in noiembrie. Urmeaza luni de foc, pline de promisiuni, acuzatii si diversiuni, care ar putea crea o confuzie distrugatoare daca politicienilor, prezenti zi si noapte la televizor, nu le va veni mintea la cap. Din ceea ce vad, puterea nu pare dispusa sa-si schimbe comportamentul. Dimpotriva. Iar noi o suportam.