15.7 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialO carte despre veteranul „României libere"

O carte despre veteranul „României libere”

Editorialistul RL, Virgil Lazăr, este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din Transilvania.

Veteranul re­dac­ţiei din Transilvania a „României libere”, Virgil Lazăr, este eroul unei cărţi, scrise de jurnalista Oana Popiţiu, care este, în acelaşi timp, şi cadru didactic al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Univer­sităţii Babeş-Bolyai din Cluj. Oana Popiţiu a fost, ea însăşi, pentru o perioadă scurtă, colaborator al cotidianului „România liberă”.

Sub egida Institului de Istorie Orală din  Cluj, condus de profesorul Doru Radosav, care este şi director al Bibliotecii Centrale Universitare, dar şi vicepreşedinte al PNŢCD, a apărut, la editura „Argonaut”, volumul „Povestea unui gazetar veteran”, semnat de Oana Popiţiu. Este vorba despre un „dialog cu Virgil Lazăr, senior al cetăţii”, ale cării relatări, prin numeroasele  aspecte aduse la lumină, îmbogăţeşte istoria presei româneşti.

Volumul este prefaţat de prof.dr. Ionuţ Costea, cunoscut  cercetător al Institutului de Istorie Orală Cluj, care, în încheierea textului său, scrie: „Cu o memorie prodigioasă, Virgil Lazăr, interogat de Oana Popiţiu, într-un exerciţiu de istorie orală, oferă cititorilor o poveste de viaţă captivantă”.

Carieră captivantă

Virgil Lazăr a împlinit anul acesta 80 de ani. De la 17 ani scrie, neîntrerupt, în România liberă. El a condus subredacţiile RL din Timişoara, Oradea, Sibiu şi Cluj-Napoca. După anul 1990, Virgil Lazăr a fondat Ediţia de Transilvania a României libere, dar şi publicaţia locală Tribuna Ardealului. În prezent, el semnează opinii în Ediţia de Transilvania şi este unul dintre autorii suplimentului Aldine, cel mai vechi şi cel mai apreciat supliment al României libere. 

Născut o dată cu independenţa

România liberă este cel mai vechi ziar din România, care mai apare încă. Ziarul a fost fondat o dată cu independenţa, în anul 1877, iar de atunci a apărut în mai multe serii. Membrii redacţiei din Transilvania a României libere publică, zilnic, ediţia Transilvania&Banat, inclusă în ediţia naţională, săptămânalul „Ediţia de Transilvania”, dar şi revistele „Meciul Campionilor”-, distribuită la meciurile echipei de fotbal CFR Cluj, „Numai U”, distribuită la partidele echipelor CSU Universitatea Cluj, precum şi „Life Style Mureş”, un bilunar distribuit gratuit în judeţul Mureş. De asemenea, jurnaliştii RL din Transilvania realizează, săptămânal, suplimentul Aldine al RL.

Cele mai citite

Israelul a atacat Iranul. Netanyahu a urmărit din buncăr operațiunile

Cel puţin 5 explozii au fost raportate, iar mai multe ţinte militare din jurul capitalei Teheran şi din alte două provincii au fost lovite...
Ultima oră
Pe aceeași temă