4.6 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSpecialO campanie de conştientizare a faptului că timpul de calitate părinte-copil este...

O campanie de conştientizare a faptului că timpul de calitate părinte-copil este foarte important. Cel mai frumos cadou pentru copil este joaca şi nu jucăria pe care o primeşte | INTERVIU

Dacă sunteţi astăzi liber, acest lucru i se datorează în special Nadiei Tătaru, co-fondator Itsy Bitsy FM, director general Itsy Bitsy FM, cea care a iniţiat o campanie prin care a determinat Parlamentul să declare 1 Iunie sărbătoare legală. Ea a explicat pentru „România liberă„ care au fost resorturile din spatele acestui demers. 

„România liberă“: Anul acesta, 1 Iunie este pentru prima oară zi liberă naţională în România. Şi această bucurie se datorează demersurilor iniţiate de Itsy Bitsy. Cum v-a venit această idee?
Nadia Tătaru:
Da, este o mare bucurie pentru noi, şi credem că şi pentru toţi părinţii şi copiii. Ideea a venit cam aşa: Itsy Bitsy are ca misiune să aducă bucurie în familiile cu copii. Dar ce este acel ceva care aduce cea mai mare bucurie în familie? Am făcut o cercetare de piaţă cu OpenI Research şi am aflat ce îi bucură: părinţii îşi vor copiii sănătoşi, iar copiii îşi vor părinţii aproape. Cel mai frumos cadou pentru copil este joaca, şi nu jucăria pe care o primeşte, este timpul pe care îl petrece împreună cu părintele.

Şi atunci, noi, cei de la Itsy Bitsy, am vrut să le oferim timp împreună, cel mai preţios cadou pentru ei, acel ceva dorit de ei şi care le va aduce într-adevăr bucuria în familie. Şi uite aşa a venit ideea să transformăm 1 Iunie din Ziua Copilului în Ziua copilului împreună cu părintele, adică să o facem zi liberă naţională. Important este însă să existe „un pic de 1 Iunie“ în fiecare zi, pentru că în această inter­ac­ţiune cu părintele copiii se hrănesc sufleteşte, sănătatea lor emoţională este în siguranţă.  

Cum a fost începutul campaniei care a dus până la urmă la reuşita din Parlament? 
Începutul campaniei a fost acela în care ne-a venit ideea şi am început să căutăm oameni care să ne susţină demersul. Primii care au răspuns cererii noastre de susţinere au fost prietenii noştri de la GMP Advertising, de la Point Public Affairs şi de la GMP PR. Cu ei am gândit strategia campaniei şi am pornit la drum. 

Apoi echipa s-a mărit cu A.N.P.D.C.A. şi Asociaţia Părinţilor Isteţi, care ne-au ajutat foarte mult în calitate de co-organizatori. Am avut sprijinul tuturor specialiştilor în parenting, pe care i-am solicitat, am avut aproape lideri de opinie (Andreea Marin, Tily Niculae şi Virgil Ianţu). Apoi am găsit deschidere la senatoarea Rozalia Biro şi deputata Claudia Boghicevici. Toţi aceştia împreună cu echipa Itsy Bitsy au fost cei care au pornit campania noastră. 

Imediat după aceea, campania „Timp de calitate părinte-copil: 1 Iunie, zi liberă“ s-a rostogolit ca un bulgăre de zăpadă şi a atras sprijinul dezinteresat al multor bloggeri, politicieni, vedete, firme şi branduri, parteneri media, lideri de opinie, părin­ţi şi copii, care au devenit ambasadori ai campaniei. Am simţit puterea comunităţii strânse în jurul unei idei valoroase, o idee venită din iubire, care a unit oamenii, nu i-a dezbinat. 

Care au fost argumentele cele mai puternice, care au susţinut ideea în faţa parlamentarilor și partenerilor?

Cele mai puternice argumente pro „1 Iunie, zi liberă naţională“ au fost nevoia reală a copiilor de a petrece timp de calitate cu părinţii lor, pentru că părinţii sunt tot mai ocupaţi şi stresaţi cu grija zilei de mâine (argumentată cu date din cercetarea sociologică), consecinţele psihologice negative asupra sănătăţii emoţionale a copiilor, date de lipsa timpului de calitate părinte-copil (argumentate de specialişti în parenting şi psihologie), numărul zilelor libere naţionale din România era atunci mai mic decât în celelalte ţări ale UE, productivitatea oamenilor nu ţine de numărul de ore lucrate, ci ţine de echilibrul dintre viaţa profesională şi personală. Cercetările arată că un om împlinit şi mulţumit din punct de vedere personal şi familial este un angajat mai productiv şi mai eficient. Iar în România stăm destul de prost la acest capitol.

Aţi avut susţinători mulţi în campanie. Cum aţi reuşit să îi convingeţi să se alăture cauzei?

Am avut foarte mulţi oameni care ne-au susţinut campania, pe unii îi cunoş­team, pe alţii i-am cunoscut în timpul campaniei, iar pe alţii nici acum nu îi ştiu direct şi probabil mulţi dintre ei îmi vor rămâne necunoscuţi în viaţa reală.

Sufletele noastre au vibrat însă la unison şi au făcut posibilă această campanie. Cei care au făcut parte din grupul de iniţiativă au fost motivaţi de idee şi de dorinţa de a face un lucru bun pentru oameni. Mi-au spus-o direct şi ştiu şi eu că e aşa.

Cred că asta i-a mobilizat şi pe ceilalţi susţinători. Nu am dus muncă de lămurire şi convingere cu nimeni. Munca a fost aceea de a le aduce la cunoştinţă, de a le comunica ceea ce vrem să facem şi cum pot ei să ajute.

Care au fost cele mai de impact acţiuni din campania de susţinere a iniţiativei?

Acţiunile cu impact cel mai mare în PR au fost: formarea grupului de lucru; comunicarea iniţială în care am atras atenţia asupra efectelor negative, traduse prin comportamente nedorite la copil; prezentarea cauzei acestora, și anume absenţa timpului de calitate părinte-copil, împreună cu soluții concrete pentru părinții foarte ocupați; pagina de Facebook/1iunieziliberă, implicarea în social media a liderilor de opinie, psihologilor, ziariștilor şi a bloggerilor care ne-au susținut demersul; realizarea de emisiuni tematice la Itsy Bitsy FM despre sănătatea emoţională şi timp de calitate părinte-copil; organizarea evenimentului „Parlamentul Copiilor“ în Senatul României pe 17 mai 2016.

La eveniment am avut prezenţi 180 de copii, care au militat pentru „1 Iunie, zi liberă“, care au discutat cu parlamentari şi au trimis scrisori tuturor senatorilor. Am avut şi o expoziţie emoţionantă cu peste 200 de desene realizate de copiii de la Şcoala Step by Step, în care cei mici au ilustrat cum se simt când sunt singuri şi cum se simt când sunt împreună cu părinţii.

Au mai contat evenimentul de 1 Iunie 2016 din Parcul Al. Ioan Cuza din Bucureşti, unde au fost prezente peste 30.000 de persoane, ceea ce e un record, având în vedere că era o zi lucrătoare în mijlocul săptămânii, dar şi cel organizat pe 11 octombrie 2016 în Camera Deputaţilor.

Copiii însoţiţi de lideri de opinie au  oferit, prin viu grai şi sub formă de scrisori, argumente deputaţilor să voteze legea.

Şi aş vrea să mai menţio­nez o acţiune care are o legătură foarte mare cu campania „1 Iunie, zi liberă naţională“, pentru că nu e vorba despre o simplă zi liberă, ci este vorba despre o campanie de conştientizare că timpul de calitate părinte-copil este foarte important. La iniţiativa Itsy Bitsy, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis ca toate posturile româneşti de televiziune şi radio să difuzeze pe termen nelimitat un anunţ de inters public: „Pentru sănătatea emoţională a copilului dumneavoastră, petreceţi cât mai mult timp împreună cu el“.

„1 Iunie, zi liberă“ o să rezolve nevoia copiilor de a sta mai mult cu părinţii?

Cu siguranţă că nu! „1 Iunie, zi liberă“ este o ancoră care să le amintească părinţilor că cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru copilul lor este să petrea­că zilnic timp împreună cu el. 

Ce înseamnă totuşi acest timp de calitate despre care specialiştii spun că au nevoie copiii împreună cu părinţii lor?

Timp de calitate părinte-copil înseamnă ca părintele să acorde toată atenţia sa copilului atunci când este cu el. Nu este timp de calitate atunci când părintele şi copilul stau sub acelaşi acoperiş, dar fiecare face altceva.

Ce pot face părinţii din ziua de astăzi, care sunt adesea foarte grăbiţi, foarte ocupaţi, pentru a răspunde nevoii copiilor de a petrece împreună mai mult timp de calitate?

Îi înţeleg foarte bine pe părinţii ocupaţi, care ajung târziu acasă şi atunci sunt frânţi de oboseală. Îi înţeleg şi pe părinţii ce au profesii care îi ţin în priză nonstop şi îşi continuă şi acasă jobul, pe telefon sau laptop.

Ideea care vreau să ajungă la părinţi este: atunci când părintele decide să petreacă timp cu copilul, să îşi lase grijile de serviciu la uşă, să îşi lase telefonul şi laptopul în altă încăpere, să închidă televizorul. Să acorde toată atenţia sa copilului. Ideal e ca părintele să facă ceea ce copilul îşi doreşte, cu atenţia la copil, şi nu la cât de bine iese desenul, construcţia de Lego, dansul sau ce mai fac ei împreună. Dar dacă nu se poate acest lucru, pot pune masa împreună, pot face curat în casă, pot discuta despre bucuriile sau supărările din acea zi. Totul e să se conecteze la un nivel profund. Şi dacă această conectare de la suflet la suflet se face, nu e nevoie decât de circa 20-30 de minute ca micuțul să îşi încarce bateriile. Şi ar mai fi un secret: şi pentru părinte e o deconectare, o relaxare, o reîncărcare a bateriilor acest timp de calitate. Şi ar mai fi încă un detaliu important pentru părinţii de şcolari: să acorde atenţie sufletului copilului, şi nu doar rolului de elev. Asta o fac destul cadrele didactice. Copiii au nevoie acasă de părinţi, cu care să comunice de la suflet la suflet, la care să vină să le spună orice simt şi ce gândesc, să se poată sprijini pe părinţi cu încredere. 

Cum veţi sărbători prima zi liberă naţională de 1 Iunie?

Va fi Cea Mai Itsy Bitsy Zi Liberă Naţională! Va fi cea mai mare, mai diversificată şi mai frumoasă petrecere pe care am organizat-o până acum. Vom transforma, cu ajutorul partenerilor şi sponsorilor noştri, toate aleile din Parcul Al. Ioan Cuza în cel mai mare loc de joacă părinţi-copii. Astăzi ne vom muta şi cu transmisiunea live a radioului în parc, încă de la 8 dimineaţa. Copiii şi părinţii vor putea interacţiona cu eroii Itsy, Bitsy, SuperZăpă, Profesorul de joacă, vor putea asista şi participa la spectacolul interactiv Itsy Bitsy Show, de la 17:00 la 20:00. Am pregătit o grămadă de surprize care se lasă descoperite în fiecare colţişor din parc.

Iar campania s-a sfârşit după cele 9 luni şi după finalul fericit?

Campania Itsy Bitsy de con­ştientizare a importan­ţei timpului de calitate părinte-copil nu s-a sfârşit odată cu obţinerea zilei libere. De exemplu, luna aprilie am dedicat-o la radio timpului de calitate şi am realizat o suită de emisiuni radio „Meditaţii pentru părinţi“ cu Tily Niculae, care sunt găzduite şi pe itsybitsy.ro. Ascultând aceste emi­siuni-pastilă de doar 5 minute fiecare, părinţii pot afla idei de petrecere a timpului de calitate cu copilul, în funcţie de vârsta acestuia. Oricum, tot conţinutul radio şi online al Itsy Bitsy oferă părinţilor idei şi sprijin în acest sens. Continuăm, deci… Suntem atenţi la părinţi şi copii şi vom vedea cu ce le mai venim în întâmpinare.

 

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la *România Liberă* din 2014. Jurnalist de investigații, este cunoscută pentru dezvăluirile despre corupția din România, printre care legăturile dintre Speranța Munteanu (KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, implicarea lui Gabriel Predoiu, fratele fostului șef SIE și pe atunci ofițer SRI, într-o rețea de trafic și prostituție, dar și în acțiuni împotriva unor oameni de afaceri. Alte anchete notabile includ rețeaua de corupție de la Unirea Shopping Center și afacerile clanului Stan (Stanbox).
Cele mai citite

Rezultate parțiale: Centralizarea voturilor a trecut de 99%: PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR, POT

Clasamentul în diaspora este AUR, USR, SOS, POT, PNL, PSD După centralizarea a peste 99% dintre procesele verbale, clasamentul pentru intrarea în Parlamentul României arată...

Rezultate parțiale: Centralizarea voturilor a trecut de 99%: PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR, POT

Clasamentul în diaspora este AUR, USR, SOS, POT, PNL, PSD După centralizarea a peste 99% dintre procesele verbale, clasamentul pentru intrarea în Parlamentul României arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă