Prin hrănirea şoarecilor cu o versiune modificată genetic de E.coli, o bacterie care trăieşte în mod natural în intestinele umane şi ale şoarecilor, cercetătorii au reuşit să facă astfel încât şoarecii să nu se mai îngraşe atât de mult pe cât s-au îngrăşat cei cărora nu le-a fost administrat medicamentul. Microbii au fost concepuţi pentru a exprima o substanţă numită NAPE (sau N-acylphosphatidylethanolamine), pe care corpurile umane şi ale şoarecilor o transformă într-un hormon care este produs atunci când mâncarea este digerată. Acest hormon trece prin vasele de sânge până la creier şi reduce pofta de mâncare. Ideea e că şoarecii cu acest bacterie în stomac cred că mănâncă mai mult decât mănâncă de fapt, fără niciun efect negativ aparent.
În studiu, şoarecii care au primit microbul şi cei care nu au fost trataţi au primit o dietă bogată în grăsimi. Animalele cărora li s-a pus în apă bacteria au mâncat mai puţin şi s-au îngrăşat mai puţin şi au avut o rezistenţă mai mică la insulină, un marker pentru diabet.
Constatarea ridică posibilitatea ca aceste bacterii, care sunt de fapt un probiotic proiectat, ar putea fi importate în oameni, pentru a face același lucru, ipotetic vorbind în acest stadiu.
Totuşi, dacă microbul ar putea fi folosit în siguranţă şi la oameni ar putea vindeca obezitatea. Bacteriile par să reziste în intestine aproximativ patru săptămâni, o perioadă suficient de lungă pentru a îi oferi un avantaj contra pastilelor care trebuie luate în fiecare zi. Şi faptul că E. coli trăiesc în mod natural în intestine este un avantaj faţă de alte probiotice care destul de des nu se descurcă în colonizarea intestinelor umane.