22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialO amânare şi patru întrebări la referendum

O amânare şi patru întrebări la referendum

Bucureştenii ar urma să răspundă la cel mult patru întrebări la referendumul pe Legea Capitalei de luna viitoare. Majoritatea primarilor de sector vor însă o singură întrebare.

 

Dacă au căzut de acord că şapte întrebări sunt prea multe şi prea costisitoare pentru un singur referendum, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi primarii de sector nu s-au pus însă de acord asupra numărului de întrebări şi formulării acestora.

Fiecare primar a venit cu vari-an-ta lui, pe care a prezentat-o drept „esenţa Legii Capitalei”. Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman (PNL), vrea ca unica întrebare a consultării publice să fie „Sunteţi de acord ca primarii de sector să fie aleşi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”. Propunerea lui Chiliman nu face însă referire la centralizarea administrativă şi la bugetul unic al Capitalei, prevăzute în proiectul de lege iniţiat de preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea.

Edilul sectorului 5, social-de-mo-cratul Marian Vanghelie, merge pe aceeaşi idee. „Doriţi un Bucureşti cu şapte primari?”, este întrebarea pe care Vanghelie o consideră „clară şi serioasă”. În schimb, Cristian Popescu-Piedone, primarul sectorului 4, vrea ca întrebarea să fie „dacă bucureştenii sunt de acord cu o administraţie unică sau vor forma actuală”. Ceilalţi primari de sector nu au venit la întâlnirea de ieri cu Oprescu.

Planurile edililor de sector au fost răsturnate însă în urma întâlnirii dintre Oprescu şi liderii partidelor reprezentate în (Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Aceştia au decis că numărul întrebărilor trebuie să fie patru şi că bucureştenii trebuie să decidă dacă sunt de acord cu desfiinţarea consiliilor locale de sector, cu alegerea primarilor de sector de către CGMB, cu un buget unic la nivelul Capitalei şi cu alegerea consilierilor generali prin vot uninominal. Răspunsul la ultima întrebare nu este însă relevant, pentru că sistemul de vot este decis la nivelul întregii ţări de legea electorală, care nu prevede uninominal pentru alegerile locale. Totuşi, aceasta este doar o variantă provizorie, pentru că Oprescu se întâlneşte mâine din nou cu liderii partidelor din Consiliu, iar abia vineri ar putea avea loc şedinţa CGMB pentru a bate în cuie întrebările.

Amânat din cauza bac-ului

Singurul lucru stabilit clar este că referendumul se amână pen-tru 26 iunie, pentru că data stabilită iniţial, 19 iunie, era în mijlo-cul bacalaureatului, iar majoritatea secţiilor de votare sunt în şcoli. Oprescu a estimat şi costul scrutinului, care ar urma să fie de aproximativ cinci milioane de lei.

Ce întrebări au decis consilierii

Sunteţi de acord cu desfiinţarea consiliilor locale de sector?
Sunteţi de acord ca primarii de sector să fie aleşi de CCMB?
Sunteţi de acord ca alegerea consilierilor generali să se facă prin vot uninominal?
Sunteţi de acord cu un buget unic la nivelul Capitalei?

Ce întrebări vor primarii:

Chiliman: Sunteţi de acord ca primarii de sector să fie aleşi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
Vanghelie: Doriţi un Bucureşti cu şapte primari?
Piedone: Sunteţi de acord cu o administraţie unică sau doriţi forma actuală?

S-a renunţat la întrebările neclare

Întrebările stabilite iniţial pentru referendum au fost criticate de politicieni, ONG-uri şi sociologi şi au fost considerate fie prea vagi, fie “cu răspunsuri induse”. În plus, la unele dintre ele nu se poate răspunde cu “da” sau “nu”. Iată răspunsurile date de reprezentanţii a trei partide la două dintre acele întrebări:

Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?

“Sunt parţial mulţumit, e nevoie de schimbări, pornind de la cele administrative la partea de construcţii, PUG (Plan Urbanistic General). Treebuie eliminate aceste orăşele din oraş. Eu sunt pentru o administrare unitară a capitalei.
Dan-Radu Zătreanu (PDL)

“Mai văd în jur nişte lucruri, s-au terminat unele proiecte, Pasajul Basarab, cel de la Băneasa, S-a dezvoltat Centrul Vechi. Dacă aş vedea şi stadionul Lia Manoliu terminat, aş fi fericită.”
Ruxandra Jipa (PSD)

“Sunt foarte multe lucruri de făcut în Bucureşti în materie de urbanism, infrastructuri. Sunt şi proiecte în derulare, altele au fost făcut, dar sunt şi lucruri care lasă de dorit.”
Alina Gorghiu (PNL)

Sunteţi mulţumit de curăţenia în Capitală?

“În unele sectoare, da. În sectorul 3 e doarte bine, în sectoarele 2 şi 6 e bine, în sectorul 5 lasă de dorit. E loc de mai bine peste tot.”
Dan-Radu Zătreanu (PDL)

“Eu locuiesc în sectorul 1 şi sunt mulţumită, văd oameni care strâng gunoiul de pe stradă. Şi la sectorul 3 e curăţenie, se vede când un primar e gospodar.”
Ruxandra Jipa (PSD)

“Sunt sectoare şi sectoare. De curăţenia din sectorul 1 sunt foarte mulţumită, dar în sectorul 5 mai sunt probleme.”
Alina Gorghiu (PNL)

 

Cele mai citite

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...
Ultima oră
Pe aceeași temă