Va vine sa credeti ca PSD ar putea sa-i rada in nas la un moment dat lui Traian Basescu daca se combina cu PD-L si formeaza noul guvern? Va puteti inchipui o alianta solida intre doua formatiuni politice cu doctrine diferite si interese separate, care sa asigure o functionare normala a instutiilor statului? In fine, ii vedeti oare pe cei din jurul lui Mircea Geoana dispusi sa guverneze cu gandul numai la viitorul tarii fara sa ridice pretentii legate de refacerea imaginii unor baroni anchetati de DNA? Semnalele din ultimele zile dau ca sigur un parteneriat intre doua partide clasate pe primele locuri la alegerile legislative. In conditiile in care liberalii raman rigizi pana la sfarsit, conditionand participarea la guvernare de pastrarea functiei de premier, PD-L-ului nu-i ramane alta varianta mai la indemana decat sa bata palma cu pesedistii lui Geoana daca vrea sa intre in Palatul Victoria. Este clar ca liderii pedelisti nu doresc sa mai ramana in opozitie.
Nici social-democratilor nu le mai place sa stea pe margine inca patru ani. Pe Hrebenciuc, Mazare, Iliescu sau Vanghelie nu-i crede nimeni cand spun ca prefera banca opozitiei decat sa intre la guvernare alaturi de partidul cotrocenist. Sinceritatea lor este falsa. Ei stiu foarte bine ca, daca vor mai ramane inca patru ani pe tusa, partidul lor isi va pierde rapid o mare parte din sustinatori. Ar fi prima oara cand PSD ar sta opt ani la rand in tribuna. Din acest motiv, grosul conducerii pesediste a hotarat formarea unei majoritati parlamentare chiar si cu un partid de dreapta caruia i-a purtat ranchiuna inca de la infiintare. Sa nu credeti ca liderii lui nu stiu ce-i asteapta. Ii cunosc bine pe unii dintre democrat-liberali de pe vremea FSN. Mai mult, isi dau seama ce viata grea vor avea cu presedintele Traian Basescu dupa instalarea la putere alaturi de politicienii lui Emil Boc.
Este naiv cel care crede ca seful statului va tine batista la gura cand va auzi ca unul ca Adrian Nastase nu este pus la dispozitia justitiei pentru ca s-au opus parlamentarii pesedisti. Cu toate aceste riscuri, 41 de membri ai Comitetului Executiv au fost de acord, luni, sa se logodeasca cu PD-L, cu conditia ca UDMR sa nu intre in calculele formarii noului cabinet. Este semnalul cel mai clar pe care il dau greii partidului cu privire la dorinta de a guverna cu orice pret. Nu stiu daca aici este vorba neaparat de o razbunare fata de liberali. si nici de o incercare de a-l pune in dificultate pe Basescu, aflat in situatia de a accepta ca PSD sa guverneze impreuna cu fostul sau partid, din randul caruia nu este exclus sa provina viitorul premier.
Daca o asemenea combinatie se va bate in cuie, echipa lui Geoana se poate considera de la sine invitata de onoare la masa presedintelui dupa cele intamplate anul trecut, cand PSD a cerut si votat in Parlament suspendarea sa din functie. Cum de s-a ajuns totusi la un astfel de mariaj politic? Intrebati-i pe liderii liberalilor, care declara ca sunt onorati sa serveasca din opozitie interesele electoratului dupa ce au vazut ca pedelistii le refuza conditiile pentru constituirea unei aliante. PNL a jucat cartea guvernarii stand cu spatele la rezultatele scrutinului. In afara de asta, a considerat ca poate ramane vioara intai obligandu-i pe cei din PD-L si PSD sa accepte toate principiile si clauzele din programul anticriza. Pur si simplu, Tariceanu i-a abordat pe toti de pe pozitia de invingator absolut al alegerilor parlamentare, cu toate ca realitatea il gaseste al treilea in clasamentul final.
Veti spune ca este vechea fixatie a noii garnituri de politicieni liberali, care se autoconsidera cei mai indreptatiti sa ceara ce li se cuvine de drept altora. Asa este. Din cauza arogantei si a neputintei de a se adapta unei situatii de forta majora, unde este nevoie de elasticitate in negocieri, PNL este foarte aproape de a iesi din sfera puterii daca nu va renunta la propaganda in favoarea unor clauze lipsite de logica politica. A refuzat de la inceput ideea ca dreapta sa mearga mai departe cu guvernarea prin refacerea Aliantei D.A., respectand o ierarhie stabilita prin votul electoratului. Existau destule cai de intelegere pentru formarea unei majoritati parlamentare, lucru inca valabil si astazi, astfel incat pesedistii sa fie obligati sa mai stea o tura in opozitie. Crede oare actualul prim-ministru ca Basescu nu mai poate sa doarma noaptea din cauza ca PNL ramane pe dinafara guvernarii, avand doar 20 la suta locuri in Parlament?
Este convins domnul Tariceanu ca, daca merge in opozitie cu functia de premier legata de gat, ii va face fericiti pe alegatorii PNL, cand acestia ii vad pe pesedisti chicotind ca pot deveni din nou locatari la Palatul Victoria? Nu stiu daca alianta PD-L–PSD a fost clocita mai demult. Se poate. Cunosc insa faptul ca liberalii nu au facut prea multe pentru a impiedica revenirea pe prima scena a social-democratilor. Dupa scrutinul din 30 noiembrie puteau sa schimbe macazul, renuntand incet la unele pretentii pentru a se apropia de fostul partener de alianta, primul la mandate. N-au facut-o pentru ca interesele personale au fost mai presus. Vedeti cum s-a netezit drumul aliantei pline de schije?