18.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialNUP in cazul agresarii unor ziaristi

NUP in cazul agresarii unor ziaristi

» Autoarea "tunurilor" de sute de miliarde de lei vechi de la DGASPC Galati a primit "NUP" in cazul agresarii jurnalistilor care ii cereau un punct de vedere in legatura constatarile Garzii Financiare.

In seria anchetelor penale ce o au ca protagonista pe Marinela Dobrea, fosta sefa a Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Galati a aparut un prim "NUP". S-a intamplat in dosarul in care Dobrea era cercetata pentru agresarea a trei jurnalisti, Marius Tuca, Cezar Amariei si Florin Jaglau, care venisera la sediul DGASPC pentru a-i cere un punct de vedere in legatura cu constatarile unui control al Garzii Financiare, in care era vorba de achizitii in valoare de 400.000 de euro, la care au fost aplicate adaosuri comerciale de pana la 700%. Achizitii la care fiica sa, Raluca Dobrea, angajata a DGASPC, intocmise facturile pentru firma administrata de prietenul sau, firma prin care fusesera facute achizitiile cu comision de 700%. Pentru ca subiectul era neplacut, Marinela Dobrea a refuzat sa justifice tunurile date banului public, iar cand jurnalistii au revenit la sediul directiei insistand sa ofere presei un punct de vedere, directoarea s-a napustit asupra lor, incercand sa le smulga reportofoanele si sa distruga camera de filmat.

 

Jurnalistul Cezar Amariei a facut o depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati si dupa ce multa vreme ancheta a trenat, martorii fiind audiati abia dupa un an, acum a fost "NUP"-ul salvator pentru directoarea Dobrea. "Faptuitoarea nu a exercitat acte de violenta asupra persoanei vatamate cu intentia de a-i aduce atingere integritatii fizice, scopul fiind de a-i impiedica sa mai filmeze si pentru a parasi incinta sediului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului", sustine procurorul Diana Alexandru, care a instrumentat plangerea penala.

Jurnalistii protesteaza
Jurnalistul va contesta decizia parchetului, care in opinia sa este un precedent periculos ce pune in pericol libertatea presei: "Decizia procurorului este una deosebit de periculoasa pentru breasla jurnalistilor. Acum, orice persoana publica, director de institutie publica, platit din banii nostri, poate sa agreseze ziaristi pentru ca stie ca nu va pati nimic. Poate sa se repeada la ei, sa ii impinga, sa ii imbranceasca, sa ii agreseze linistit pentru ca nu va suferi nici o consecinta. Parchetul il va scoate basma curata", a declarat Cezar Amariei.

A reactionat si Societatea Jurnalistilor "Dunarea de Jos" (SJDJ) din Galati, in al carei comunicat se spune ca decizia este o incalcare flagranta a Cartei Europene a Libertatii Presei, adoptata de Uniunea Europeana in 2009 si in care se prevede, la art 5, ca statele UE trebuie sa asigure, prin institutiile lor juridice, protejarea jurnalistilor impotriva atacurilor la integritatea lor fizica. Jurnalistii galateni considera ca dosarul trebuia trimis in instanta: "Nu este necesar ca un jurnalist ce isi exercita profesiunea sa fie atacat cu toporul de reprezentantul unei institutii publice, sau sa fie internat in spital in urma unui atac, pentru ca un astfel de caz sa fie considerat suficient de grav pentru a face obiectul unei actiuni in justitie. Simpla incercare de a impiedica un jurnalist sa isi exercite profesiunea in apararea unor interese publice este un atac grav la libertatea presei, care pune in pericol climatul democratiei intr-un stat de drept".

» In prezent, fraudele de la DGASPC Galati, care dupa unele estimari ale organelor de control sunt cifrate la zeci sau sute de miliarde de lei, sunt anchetate de procurorii de la DNA Galati.

Cele mai citite

Lavrov recunoște că Putin a glumit cu susținerea Kamalei Harris la președinția SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o glumă atunci când a spus că Moscova o sprijină pe candidata democrată, Kamala Harris, în cursa pentru...

Ciucă dezvăluiri din operațiunile de peste hotare: Cele mai ieftine arme le aveau românii și insurgenții

Stimularea industriei de apărare este crucială pentru securitatea continentului, susține președintele PNL, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Cugir. „Îmi aduc aminte că, în teatrele...

Erdogan vrea să se întâlnească cu Bashar al-Assad la ONU

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut să se întâlnească cu omologul său sirian Bashar al-Assad la New York, în marja Adunării Generale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă