23.5 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialNu pot supravietui fara ajutorul de stat

Nu pot supravietui fara ajutorul de stat

Au fost reabilitate iluminatul public si scoala din tepes Voda si se lucreaza la o retea de canalizare.
In lipsa unor conditii mai bune, oamenii pleaca la munca in strainatate.
Dupa ultimele statistici, comuna Silistea are 1.600 de locuitori. Dintre acestia, mai mult de 100 sunt plecati la munca in strainatate. Cei ramasi acasa se ocupa in special cu agricultura si cresterea animalelor si spera ca si comuna lor sa atinga standardele europene. In acest sens lucreaza si primaria, care s-a straduit sa gaseasca resursele financiare necesare pentru dezvoltarea infrastructurii. Numai in ultima perioada au fost definitivate doua lucrari importante: extinderea iluminatului public si reabilitarea scolii din tepes Voda.
Tot cu bani de la Guvern a fost intocmit un program de realizare a unui sistem de canalizare, investitie care va servi 70% din cele 500 de gospodarii si care va fi definitivata in anul 2008.
Una dintre cele mai mari urgente o reprezinta construirea unei noi scoli in Silistea. Cea veche este insalubra si cu o dotare necorespunzatoare.
Printre prioritatile primariei se inscrie si regularizarea paraului Silistea. Ce-i drept, in ultimul timp s-au facut cu forte proprii decolmatari, dar lucrarea este mult mai complexa, ea cuprinde amenajarea albiei si ridicarea unor poduri si podete pentru a se elimina posibilitatea unor inundatii precum cele din anii anteriori.
In ambele cazuri, dar si in altele (extinderea retelei de canalizare, modernizarea unor strazi, repararea unor cladiri publice etc.) este nevoie de sume importante de bani.
Birocratie
Procedurile prin care se pot obtine fonduri, este de parere primarul, sunt destul de greoaie. De aceea, considera el, administratiile locale trebuie ajutate sa intocmeasca programe eligibile. De asemenea, trebuie incurajati investitorii romani si straini pentru infiintarea de noi locuri de munca. Altfel exista posibilitatea ca multi tineri sa paraseasca comuna fie temporar, fie definitiv. Mai ales ca numai in ultimul timp au plecat de aici 50 de persoane care s-au stabilit in Spania si care probabil vor atrage si altele, in special dintre membrii de familie.

Cele mai citite

Familia Iohannis a mai pierdut o ”căsuță”. Cum poate recupera statul cei 260.000 de euro de la familia prezidențială

Familia președintelui Klaus Iohannis pierde definitiv două imobile din Sibiu în beneficiul statului român și banii obținuți din închirierea lor care însumează 260.000 de...

Lumi paralele: cozi la ghișee cu ANAF digitalizat

Imaginează-ți două lumi care coexistă. Într-o parte, un oraș digital, luminos și modern, unde toate documentele circulă la viteza luminii, click-urile deschid porți către...

Chiriile din București ating noi maxime: Apartamentele cu două camere din Unirii-Victoriei costă aproape 600 de euro pe lună

Cele mai scumpe chirii din București pentru apartamentele cu două camere, construite înainte de anul 2000, se găsesc în zonele Unirii-Victoriei, unde prețurile ating...
Ultima oră
Pe aceeași temă