8.8 C
București
luni, 4 noiembrie 2024
AcasăSpecialNu ne predam!

Nu ne predam!

Ghiulelele lui Geoana s-au dovedit a fi oarbe. A venit cu tunul, dar a uitat munitia. Taman a doua zi dupa amenintarile sale s-au votat cam 80% dintre proiectele de acte normative supuse dezbaterilor, desi liderul PSD perora ca va respinge TOATE legile propuse de Guvern. Cu un PSD devenit necontrolabil si un electorat care a uitat de lozinca "Un nou inceput". Nu este prima data cand razboinicul Geoana foloseste termeni grei – "riposta", "razboi total", "intram in dispozitiv de lupta", "suntem pregatiti sa revenim la putere", "alegerile anticipate sunt iminente", "opozitie la sange". Doar bataie cu vorbe.

PNL, pentru a nu mai fi asociat cu zicala "Nu pleaca cainele de la macelarie", ar putea sa arunce in palmele presedintelui cartoful incins al guvernarii. Din decembrie 2004, in afara de primul ministru, s-au remaniat pana acum doua duzini de ministri. Unul, declarat nevinovat (Atanasiu), n-a mai revenit in functie.
Logic ar fi ca presedintele sa desemneze un premier de la PSD, care poate coagula mai usor o majoritate. Pana la urma, cel mai indreptatit sa mai guverneze pana la soroc este PSD, pentru ca a castigat alegerile in 2004.

Retragerea PNL de la gu-vernare ar insemna, in primul rand, fortarea alegerilor anticipate parlamentare, concomitent cu cele locale, comasarea lor. Aproape im-posibil: cinci buletine de vot, BEC-uri cu atributii diferite, amanarea uninominalului s.a. Iesirea, acum, de la guvernare s-ar putea dovedi o miscare inteligenta pentru PNL. Dar, a forma un guvern in plina campanie electorala va fi examenul cel mai greu pentru presedinte. Judecata lui Crin Antonescu, care a venit cu propunerea, este corecta, atata vreme cat Guvernului ii este tot mai greu sa instaleze un ministru in functie. Ar fi ca o eliberare, ca o izbavire. Numai ca nici Basescu nu mai are chef de anticipate.
Limpezirea "cerului politic" nu se face insa printr-o "demisie de onoare", ci prin uninominal, prin reformarea institutiilor, prin modificarea Constitutiei, prin competenta.

Au si aparut voci din PD-L: ne putem asuma responsabilitatea guvernarii. De fapt, numai la guvernare se gandesc pedelistii de cand i-a coplesit scorul de la europarlamentare, unde au lansat eurociocolata electorala. Ar fi gata sa ia puterea, cum se lauda si Geoana. S-ar spala sau s-ar murdari si mai tare de zoaie? Un fapt este sigur: PD-L-istii – asa de nemultumiti – abia asteapta sa revina la guvernarea pe care tocmai au parasit-o. Desi este cam tarziu cu anticipatele (care devenisera o fixatie), cu PD-L la carma, in sfarsit, "vom trai bine". Basescu ar fi  apelat la PD-L pentru un guvern de cateva luni, pana la alegeri. PNL avea ocazia sa faca si el opozitie si sa nu mai fie sclavul lui Basescu, sa nu se erodeze complet. Sa-si valorifice performantele, cate au fost – somaj coborat, cresterea investitiilor cu 20% in 2007, dublarea veniturilor la bugetul statului, cresterea economica de 7% s.a. In ciuda certurilor, la vedere, tara este si guvernata, ministrii nu doar se lupta cu Palatul Cotroceni. In orice situatie, jocurile vor ajunge la mana lui Traian Basescu. In general, din toate framantarile, castigator iese Basescu.

Iliescu, mai versat in politica, sustine ca PSD nu este pregatit pentru anticipate. Atunci de ce umbla Geoana cu solutia anticipatelor in favoarea PSD?
Acest atac intempestiv la guvernare s-a produs in acelasi registru alarmist in care s-a aflat si discursul politic legat de lentoarea Guvernului intru accesarea fondurilor europene. N-a explicat nimeni ca suma de 32 de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013 a fost votata la sfarsitul anului 2006. In 2007, oficialii de la Bruxelles abia au aprobat programele de cheltuieli ale fondurilor alocate fiecarei tari. 2008 este anul licitatiilor pentru proiectele aprobate. Iar banii din 2007 n-au fost pierduti.
Paradoxul este ca liberalii nu sunt lasati sa plece, de unde si curajul pe care si-l fac cu "Nu ne predam!". Mai mult ca sigur, alegerile vor fi la soroc, iar guvernarea se va termina dupa patru ani, pentru ca nu are obstacole notabile in calea ei, ci doar sicane si rafuieli intre adversari. Are dreptate Jonathan Scheele: crizele politice ne vor tine in loc inca zece ani.

Cele mai citite

Biden afirmă că Rusia „a eșuat”, după victoria Maiei Sandu din Republica Moldova

Președintele SUA, Joe Biden, a salutat realegerea președintei pro-occidentale a Republicii Moldova, Maia Sandu, ca o victorie pentru democrație și a declarat că Rusia...

Report de 9 milioane de euro la Loto 6/49, după ediția de duminică

La categoria Noroc, reportul este de peste 2,25 milioane de euro, adică peste 11 milioane de lei Noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus,...

FCSB 1-1 U Craiova. Final dramatic cu trei eliminări!

Universitatea Craiova și FCSB au încheiat la egalitate, scor 1-1, într-o confruntare tensionată care s-a încheiat cu campioana terminând meciul în opt oameni. Partida dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă