13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialNu irositi criza! Restructurati statul!

Nu irositi criza! Restructurati statul!

E si asa suficient de trist ca un partid social-democrat are nevoie sa fie "garantat Vanghelie" ca sa castige in legitimitate si popularitate, dar sa accepte fara sa cracneasca dominatia lui Marean de la 5, aceasta este absolut dezgustator. Dar cum altfel poate fi inteleasa declaratia lui Vanghelie ca membrii PSD se consulta prin telepatie decat ca in acest partid nu exista de fapt nici un fel de dezbatere, iar cuvantul lui Vanghelie este litera de lege?
Cu alte cuvinte, poate Dragnea sa strige cat pofteste ca PSD trebuie sa rupa pisica guvernarii, daca Vanghelie nu vrea, discutia s-a incheiat. Telepatic si "din priviri", seful PSD Bucuresti le-a pus celorlalti lideri de partid pumnul in gura si a avertizat ca nici vorba sa plece de la guvernare. Telepatii lui Vanghelie nu se dau dusi, nu pentru ca ar avea vreo grija legata de soarta Romaniei si a crizei prin care trece, ci pentru ca clientela partidului trebuie satisfacuta prin posturi si bani publici.

 

Aceasta clientela, ale carei pretentii sunt grupate in "pachetelele de problemute" pe care acelasi Vanghelie le ridica din cand in cand in coalitie, reprezinta garantia ca administratia romaneasca nu va fi reformata, indiferent daca e criza sau nu. PSD nu va accepta, asadar, niciodata reducerea administratiei de stat nu cu 20%, cat a cerut Traian Basescu, dar cu nici un procent, si nici reformarea modului in care functioneaza aceasta. Din acest punct de vedere, telepatii lui Vanghelie se inteleg, intr-adevar, din priviri: baza electorala fundamentala a PSD, cea care furnizeaza acestui partid puterea neegalata pe care o detine si ii asigura sursele de venit, este formata din birocrati care paraziteaza structurile statului. A-i abandona ar insemna ca PSD si-ar trage singur un glont in picior. A accepta reformarea intregului aparat administrativ ar insemna ca insasi existenta PSD ar fi amenintata. Telepatii inteleg foarte bine acest lucru si, obedienti, asculta indicatiile lui Vanghelie. Or fi ei, pesedistii, lipsiti de coloana vertebrala, dar prosti si sinucigasi nu sunt!

In aceste conditii, ce ar trebui sa faca premierul Boc? In primul rand, nu ar trebui sa cedeze santajului PSD si sa treaca la reducerea masiva a posturilor din administratie, iar 20% este prea putin. Economia romaneasca trece printr-un moment extrem de dificil si, vorba sefului de cabinet al lui Obama, premierul nu isi poate permite sa lase aceasta criza sa se iroseasca. Constrangerile bugetare pe care le aduce incredibila scadere economica sunt un prilej excelent pentru a transforma intregul sistem bugetar din administratie in sensul descentralizarii, al reducerii agresive a numarului de agentii si institutii de stat, al dereglementarii si al eliminarii statului din viata publica pe cat posibil. Daca doreste sa isi ia in serios aspiratiile liberale, PDL ar trebui sa vada in aceasta criza momentul in care poate impinge in sfarsit Romania spre un stat minimal, lucru pe care PNL l-a promis, dar nu l-a facut niciodata. Reducerea masiva a birocratiei ar insemna si o limitare drastica a retelelor clientelare, si o diminuare a coruptiei.

Pentru a putea insa face acest lucru, PDL ar trebui sa inceapa din propriile randuri. De aceea, ministerele Tineretului si Sportului si Turismului ar trebui sa dispara. Doamna Placinta nu trebuie neaparat sa fie ministru, iar daca doamna Udrea doreste sa "prelucreze informativ" jurnalisti, s-o faca pe banii proprii sau pe ai domnului Cocos, nu pe bani publici. Doamna Udrea ar trebui sa dispara de tot din viata publica, dar, daca acest lucru nu este posibil, macar sa dispara din Guvernul Romaniei. Nici de Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, nu e cu adevarat nevoie, industriile pe care le mai controleaza statul putand fi conduse foarte bine (si, eventual, pregatite pentru privatizare) de la biroul primului-ministru. Videanu este un om care isi poate purta de grija singur si nu are realmente nevoie de o functie publica.

In felul acesta, premierul Boc ar castiga mult din credibilitatea pierduta si ar avea toata legitimitatea pentru a restructura si ministerele, si agentiile conduse de PSD, incepand cu ministerele conduse de domnii Nita si Nemirschi. si daca telepatii lui Vanghelie se vor rascula si vor iesi de la guvernare, cu atat mai bine. Calatorie sprancenata.

Cele mai citite

Ratele la creditele în lei vor crește din octombrie, pe fondul majorării IRCC

Ratele la creditele în lei contractate după 2019 vor înregistra o creștere începând din luna octombrie, ca urmare a majorării Indicelui de Referință pentru...

Piața apei publice crește: Din ce în ce mai mulți români conectați la sistemele de alimentare

Valul urbanizării aduce apă potabilă prin rețele publice pentru 77% dintre gospodăriile din România Institutul Național de Statistică anunță că populaţia conectată la sistemul public...

VIDEO Un adolescent de 18 ani și-a pierdut viața într-un accident rutier

Un adolescent în vârstă de 18 ani și-a pierdut viața, după ce mașina pe care o conducea a intrat cu viteză într-un parapet de...
Ultima oră
Pe aceeași temă