8.7 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Nu da spaga, nu lua spaga"

„Nu da spaga, nu lua spaga”

Nesolutionarea dosarelor de mare coruptie este o urmare a fostei guvernari PSD. In cei 4 ani de guvernare nu a fost incheiat de catre procurori nici un dosar de mare coruptie. Asa ca nu avea ce sa ajunga in instanta. Iar schimbarea conducerii PNA nu a fost facuta decat in august-septembrie. Inca nu a existat timpul necesar pentru incheierea dosarelor de mare coruptie. Monica Macovei nu a uitat sa aminteasca despre faptul ca echipa lui Daniel Morar este formata in proportie de 80% din persoane din fostul PNA.
Singurul lucru nou pe care l-a relatat Monica Macovei in conferinta de presa a fost initierea unui nou program, intitulat „Nu da spaga, nu lua spaga”. Bineinteles, programul se refera la relatia dintre justitiabil si magistrat. Pentru desfasurarea acestui program va fi aleasa o organizatie non-guvernamentala prin licitatie. „Noi nu stim sa facem asa ceva”, a spus Monica Macovei, aceasta fiind intrebata de ziaristi despre modul in care se va desfasura efectiv programul.
Monica Macovei a caracterizat capitolele referitoare la Justitie din raportul CE ca fiind „un salt enorm”. Adica, daca in raportul precedent se pusese problema clauzei de salvgardare, acum aceasta nu mai este amintita, iar Justitia nu a primit nici un cartonas rosu.

„Un salt enorm”

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a apreciat ca Romania, la Capitolul 24 – Justitie si Afaceri Interne (JAI), a realizat „un salt enorm”, avand in vedere clauza de salvgardare care ar fi putut fi activata daca nu se indeplineau cerintele Comisiei Europene.
„Pornind de la o clauza de salvgardare, acum nu avem cartonas rosu pe Justitie”, a spus Macovei, citandu-l in continuare pe comisarul pentru extindere, Olli Rehn: „S-a facut o recuperare impresionanta pe Justitie”. Ministrul a aratat ca s-a inceput „destul de slab” indeplinirea cerintelor pe Justitie.

„Nici un progres in cauzele civile”

…se arata in Raportul de tara, vorbindu-se despre instantele romanesti. Spre deosebire de alte capitole, cel referitor la justitie a primit aprecieri pozitive. Pachetul legislativ referitor la justitie si asumat guver-namental a produs rezultatul scontat, si anume independenta magistratilor. Distribuirea aleatorie a dosarelor in instante, precum si noile prevederi potrivit carora procurorii-sefi nu mai au posibilitatea de a interveni discretionar in activitatea subordonatilor au cantarit greu in analiza pertinenta a capitolului Justitie. Sunt si cateva obiectii prezente in raport, dintre care amintim lungimea nepermis de mare a proceselor civile, conditiile de lucru din instante si slaba lor informatizare.

Ministrul Macovei incepe sa-l critice pe seful DNA

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a declarat, ieri, nemultumit de cazurile instrumentate din ultimul timp de Departamentul National Anticoruptie (DNA), respectiv de cel privind mita de 1.300 de euro de la Politia Giurgiu si de cel al directorilor constanteni retinuti si pusi in libertate. „Nu mi-a facut placere sa vad aceasta stire”, a spus Monica Macovei, referindu-se la punerea in libertate din lipsa de probe a directorilor constanteni de catre judecatori bucuresteni. Intrebat despre oportunitatea deplasarii noului sef al procurorilor anticoruptie in Statele Unite in perioada in care se facea public Raportul de monitorizare a Romaniei (in care coruptia reprezinta o problema grava), ministrul Macovei a afirmat ca „Daniel Morar a fost invitat personal de Departamentul de Stat”.
Raportul de activitate al PNA din aprilie 2005 (cand la conducere se afla Ioan Amarie, pentru care ministrul a cerut revocarea din motive de ineficienta – n. red) arata o crestere semnificativa a numarului de cazuri de coruptie solutionate, a concluzionat Macovei, citand din documentul Comisiei Europene. „Au existat unele investigatii de succes cu privire la persoane publice de la nivel mic si mediu, de exemplu din sectorul judiciar sau din institutii cu atributii in aplicarea legii”, potrivit datelor invocate din raport. Recomandarea arata ca foarte putine cauze au vizat functionari publici din ministere, iar ca majoritatea inculpatilor aveau pozitii de conducere la nivel intermediar.
Ministrul Macovei a spus ca s-a modificat legislatia cu privire la calitatea persoanei si suma pretinsa drept mita sau prejudiciul provocat prin fapte de coruptie, astfel ca DNA nu mai este sufocat de cazuri de mica si mijlocie coruptie. Aceasta legislatie a intrat in vigoare in 25 iulie 2005, iar ministrul spera la rezolvarea unor cazuri de mare coruptie, astfel incat acestea sa fie cuprinse in urmatorul raport de monitorizare, in aprilie 2006.

Cele mai citite

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...
Ultima oră
Pe aceeași temă