17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialNu am refuzat o relatie institutionala corecta cu presedintele

Nu am refuzat o relatie institutionala corecta cu presedintele

Interviu realizat de Sabina Fati

 

 

 

Intr-un moment in care principalele partide au depus sau se pregatesc sa depuna motiuni de cenzura impotriva guvernului, Calin Popescu Tariceanu declara pentru "Romania libera" ca nu "a negociat cu nimeni nimic altceva" decat programul de guvernare aprobat de legislativ in 2004. Interviul a fost acordat cu o zi inainte ca presedintele sa convoace la noi discutii partidele pentru "a identifica un premier care sa prezinte parlamentului echipa guvernamentala axata pe reprezentanti ai PNL-PD-PLD". Calin Popescu Tariceanu a evitat, invocand graba, sa raspunda la o serie de intrebari in interviul acordat "Romaniei libere". Primul ministru socoteste ca relatiile pe care le are cu partidele sau temele care se refera la oligarhi si moguli nu preocupa electoratul.


» Conduceti un guvern minoritar, care poate fi oricand rasturnat cu ajutorul PSD sau asupra caruia poate plana mereu suspiciunea ca ar putea fi santajat de social-democrati. Va ganditi sa va asigurati o sustinere parlamentara bazata pe acorduri scrise?

— Nu inteleg intrebarea cu santajul. Nu stiu cum am putea fi santajati, cred ca ar fi o premiera mondiala sa fie santajat un guvern sa conduca in continuare eforturile pe care le depune.

» Prin conditiile pe care vi le-ar putea pune.
— Dupa cum vedeti, se depun eforturi mari de tot, supraomenesti, cu costuri politice mari, pe care PD le face pentru a incerca sa rastoarne guvernul. Nu exista in momentul de fata un acord care sa dea un sprijin parlamentar actualului guvern. Exista, in schimb in luna aprilie, va readuc aminte, am fost in parlament cu o formula de guvern restructurat care a obtinut votul de incredere al parlamentului si cu acea ocazie am prezentat si o serie de prioritati ale guvernului. In momentul de fata, acesta este suportul pe care guvernul se asaza. Sigur ca un partid cum e PD, chiar daca pana acum o luna si jumatate a fost un guvern, vrea sa sustina o motiune de cenzura si ramane sa vedem ce se intampla in parlament.

» Aveti nevoie, totusi, de PSD pentru sustinerea guvernului. Mircea Geoana a spus deja ca o eventuala sustinere este conditionata de asumarea unor proiecte de stanga. Veti schimba programul de guvernare?

— Programul de guvernare in baza caruia actualul guvern functioneaza este cel aprobat de parlament in 2004. Nu am negociat cu nimeni nimic altceva.

» Dar veti negocia?
— Nu vad de ce ar trebui sa se negocieze. Vad in schimb altceva, ca PD si presedintele lui informal au o singura idee fixa, aceea de a organiza alegeri anticipate si de a rasturna guvernul. si acest lucru il vad constant de doi ani si jumatate. Exista o problema de abordare, o problema de logica in ceea ce fac ei si in final si o chestiune de vocatie. Ceea ce va pot spune este ca PNL si-a asumat responsabilitatea guvernarii pe deplin, cu costuri si beneficii, si vrea sa-si duca mandatul pe care l-a primit din partea parlamentului. Senzatia mea este ca PD vrea sa ne arate cu tot dinadinsul ca n-are nici cea mai mica capacitate de a construi si numai de a distruge. Cred ca o tara care doreste sa progreseze nu poate sa se lase permanent antrenata in conflicte politice care intr-o masura mai mare sau mai mica sa aiba darul sa blocheze procesul de reforma. In final, toate acestea se rasfrang asupra calitatii vietii cetateanului. PNL vrea sa-si duca mandatul pana la capat si avem o serie de realizari cu care Romania se poate mandri.

» Dar nu aveti o majoritate puternica si transparenta.
— Votul din aprilie a aratat ca guvernul are sustinere. A fost un rezultat de 306 la 62.

» Intrebarea pe care v-am pus-o initial se refera la ce anume sunteti dispus sa dati social-democratilor pentru ca PSD sa va sustina.

— Avand in vedere ca nu am facut o discutie cu PSD…

» Dar sunteti dispus sa faceti?
— Nu vad de ce sa facem acest lucru, cred ca PSD are o problema pe care trebuie sa si-o rezolve singur: vrea sa-i faca jocul lui Traian Basescu si sa ajungem la alegeri anticipate, sau nu.

» Includerea PNL in coalitia antiprezidentiala care a votat suspendarea lui Basescu a dus la injumatatirea electoratului liberal, dupa cum sugereaza cele mai multe sondaje. Este un semn ca PNL ar trebui sa-si schimbe linia politica si sa revina la aliatii sai din 2004?
— Daca ar fi sa luam in calcul aprecierile sondajelor, ar fi trebuit ca PNL sa aiba sub zero procente. Datorita unei conjuncturi politice, PNL a avut curajul si prin vocea mea a exprimat un punct de vedere clar, a fost o eroare pe care ne-o asumam: in loc ca Romania sa incerce sa isi fructifice avantajele de membra a UE s-a lasat antrenata intr-o serie de dispute sterile. Acest lucru se intampla din 2005, dar de la 1 ianuarie 2007 ne afundam in criza.

» Dvs. ati eliminat PD din guvern.
— Atat PNL, cat si celelalte partide au facut o eroare, astfel incat agenda publica este parazitata continuu de subiecte care nu au nici o legatura cu ceea ce ar trebui sa fie astazi Romania. In loc sa vedem Romania, care are cea mai importanta crestere economica si care ofera posibilitati remarcabile de bunastare pentru cetateni, ce trebuie sa faca.

» Ma iertati, dar exista si o responsabilitate a dvs.
— Nu va iert, vreau sa va spun care este punctul meu de vedere, pentru ca si dvs., din setul de intrebari pe care mi le puneti, nu dovediti decat acelasi lucru, ca viziunea pe care o abordati este una pur politicianista, si va rog sa nu scoateti acest lucru din inteviu. Deci va preocupa toate temele care n-au nici o relevanta pentru romani si pentru Romania de maine.

» Stabilitatea guvernului nu este o tema relevanta?
— Ceea ce are relevanta este consolidarea sistemului politic, si nu slabirea lui: o democratie reprezentativa cum este peste tot in Europa, in care parlamentul este institutia fundamentala democratica, nu parlamentul devine oaia neagra, cum s-a intamplat in perioada referendumului sa se induca ideea. Nu vreau sa ne ducem catre o democratie participativa in care deciziile se iau in forumuri publice, congrese si eventual referendumuri ca in Cuba, Libia si Venezuela.

» V-am intrebat altceva, imi pare rau ca nu vreti sa-mi raspundeti.
In orice caz, PNL a facut parte din acest joc de parazitare a agendei politice.
— Am recunoscut ca PNL s-a lasat antrenat, dar in acelasi timp toata dezbaterea politica de la referendum in loc sa se bazeze pe problemele de fond ale suspendarii presedintelui: incalcarea atributiilor constitutionale, dezbaterea s-a dus pe alte teme de ordin parazitar: oligarhi, moguli, coruptie.

» In acest caz, ar trebui sa va impacati cu Traian Basescu. Ce va spun consilierii dvs.?
— In calitate de premier si presedinte al PNL sunt preocupat de doua lucruri: ca la nivel institutional Romania sa functioneze si nu am refuzat niciodata o relatie institutionala corecta cu presedintele si preocuparea PNL este calitatea actului de guvernare. Celelalte teme politice sunt interesante pentru dvs. ca jurnalist, dar nu sunt interesante nici pentru PNL, nici pentru populatie.

» Cum va vedeti in 2009?
— In acest moment, sunt concentrat exclusiv pe ceea ce trebuie sa fac ca prim-ministru si nu ma gandesc la ce va fi in 2009. Pana atunci mai sunt trei alegeri: europarlamentare, locale si parlamentare.

» V-ati gandit vreodata sa va dati demisia?
— Daca aceasta chestiune are la baza o anumita motivatie, va rog sa mi-o spuneti. Cand am acceptat functia de prim-ministru, am acceptat sa-mi asum responsabilitatile, iar gestul unei demisii nu face decat sa recunoasca incapacitatea de a-ti duce la bun sfarsit responsabilitatile pe care ti le-ai asumat.

» Ati vrea sa ramaneti in conducerea PNL si dupa ce vi se termina mandatul de prim-ministru?
— Ma simt obligat sa va spun ca aveti o predilectie pentru intrebari care nu au nici o relevanta pentru electorat. Mai avem cinci minute.

» La ce scor va asteptati pentru PNL la alegerile europarlamentare?
— Aceasta intrebare ar trebui sa o puneti cu o luna inainte de alegeri.

» Interesul aratat de investitorii rusi economiei romanesti este un fenomen pozitiv sau ingrijorator?
— Depinde de ce zona discutam, cred ca Romania, ca orice tara a UE, are interesul sa participe la elaborarea unor politici energetice comune la nivelul UE. Din acest punct de vedere Romania are un avantaj extraordinar, pentru ca este una dintre putinele tari care are o distributie relativ echilibrata intre sursele de energie. In privinta participarii unor firme din Rusia in economia romaneasca, trebuie sa tineti cont ca acest lucru face parte din economia globalizata si Romania nu este singura tara din Europa unde se inregistreaza firme rusesti. Pana in momentul de fata, in Romania prezenta firmelor rusesti nu este de o amploare care sa creeze anumite ingrijorari.

» Ati spus ca relatia Romaniei cu Rusia este in deficit din cauza declaratiilor facute de Traian Basescu. Ce veti face pentru imbunatatirea acestei relatii?

— Declaratiile agresive la adresa Rusiei nu stiu la ce ne folosesc. Daca avem capacitatea unei analize obiective a modului in care UE sau statele membre intretin relatii cu Rusia, am putea foarte mult sa invatam din acest lucru. In relatia cu Rusia, consecintele importante sunt in plan economic, Romania este dependenta de Rusia in ceea ce priveste livrarile de gaz natural si petrol, avem o balanta care este complet dezechilibrata in favoarea Rusiei si, bineinteles, in felul acesta nu dam nici o perspectiva de succes ca economia romaneasca sa poata profita de piata ruseasca, o piata cu o capacitate imensa de absorbtie si unde concurenta este mult mai mica decat in UE spre care se indreapta 70 la suta din exporturile romanesti. Consecintele sunt foarte simple si clare: noi vaduvim economia romaneasca de capacitatea de a avea o actiune de expansiune intr-un spatiu in care ar putea sa intre. Mentinem Romania intr-o stare de deficit comercial cu Rusia, care nu stim la ce ne foloseste.

» Daca la apropiatul Raport al Comisiei Europene Romania primeste clauza de salvgardare pe Justitie, il demiteti pe Tudor Chiuariu?

— Pe ce se bazeaza afirmatia dvs. ca Romaniei ar putea sa i se aplice clauza?

» E o ipoteza de lucru.
— Ipoteza este suta la suta gresita si cei care o vehiculeaza nu vor sa analizeze obiectiv ce a reusit Romania sa performeze de la 1 ianuarie pana acum. Modul in care Legea ANI a fost promovata arata ca ministrul Chiuariu a avut capacitatea sa convinga Senatul sa adopte o forma mai constrangatoare, iar ulterior au fost modificate prin ordonanta de urgenta unele prevederi, ceea ce-mi da posibilitatea sa spun ca principalele angajamente vor fi indeplinite.

» Chiuariu are si performanta de a cere revocarea procurorului anticoruptie Doru Tulus, are intamplator se ocupa si de dosarul protectorului liberal al ministrului Justitiei, Relu Fenechiu. L-ati intrebat pe Chiuariu de ce a vrut sa scape de Tulus?
— A fost ultima intrebare.

 

60 DE SECUNDE

 

3,3 miliarde de lei pentru consultantii straini

» Aveti o echipa redutabila de consilieri, Arthur J. Finkelstein, Tal Silberstein, Dan Andronic. Ce v-au sfatuit dupa esecul de la referendum?
— Sa stiti ca deciziile in PNL le ia conducerea PNL, consultantii nu ne sfatuiesc. Consultatii fac analize si, pe baza analizelor, luam decizii.

» Au gresit sfatuind PNL sa intre in tabara antiprezidentiala?
— Cred ca nu stiti care e continutul analizelor lor, asa ca plecati de la o premisa gresita, ca ei ne-au sfatuit intr-o directie sau alta.

» Cat costa aceasta consultanta?
— Este un contract facut cu PNL. Este un contract intre doua entitati si va pot spune ca suma este de 3,3 miliarde de lei pe an.

» Inainte ca PNL sa-i angajeze pe dnii Finkelstein si Silberstein, stia ca acestia sunt asociati in diverse companii care au primit o serie de contracte de la guvernul Nastase, dar se pare ca si in perioada guvernarii Tariceanu?
— In perioada guvernarii Tariceanu nu au primit nici un fel de contracte, nu sunt firme care sa lucreze cu statul, in pofida unor informatii care au aparut zilele trecute in presa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă