22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialNoul val al cinematografiei romanesti a luat fata seniorilor

Noul val al cinematografiei romanesti a luat fata seniorilor

La ultima sesiune de finantare a Centrului National al Cinematografiei

Consiliul National al Cinematografiei a impartit banii pentru productia de filme si documentare romanesti, in urma sesiunii de concurs iunie-iulie. Anul acesta vor fi doua sesiuni de finantare, urmatoarea fiind destinata scenariilor si avand loc in noiembrie. Daca in 2006 fondurile alocate au fost de 28 milioane lei, anul acesta au ajuns la 30 milioane, iar anul viitor vor creste cu 10 milioane, conform spuselor ministrului Culturii, care a deschis conferinta de presa. "De anul viitor vor fi 10 milioane de lei de la Guvern, am discutat cu prim-ministrul Tariceanu", a declarat Iorgulescu, adaugand: "Sa stiti ca nu am venit sa fac campanie electorala". El a mai precizat ca ministerul pe care-l conduce pregateste un act normativ prin care RADEF sa se ocupe doar de distributie film, "si nu si de patrimoniu, unde s-a dovedit incapabil"; sistemul de cinematografe din Romania fiind in continuare inapoiat, "nicaieri in lume nu mai exista sali de cinema de stat". In continuare, Eugen Serbanescu, directorul general al CNC, a spus ca in urmatorii doi ani si jumatate "vom avea 29 de premiere", ceea ce inseamna 14-15 premiere pe an. El a luat in discutie si proliferarea de case de productie in Romania, unde s-a ajuns ca fiecare regizor sa aiba propria casa de productie. "E absurd sa vii invariabil cu un regizor debutant si o casa de productie debutanta. Nu putem sa finantam la nesfarsit case noi de productie, trebuie ca la un moment dat regizorii sa se indrepte spre casele deja existente. Regizorii vor trebui sa convinga producatorii de pe piata ca filmele lor merita facute."

Proiecte controversate
Finantarile au mers pe mai multe sectiuni: lungmetraj de fictiune (10 proiecte castigatoare totalizand un buget de 11.000.000 RON), debut in lungmetraj de fictiune (4 proiecte cu buget total de 3.400.000 RON), scurtmetraj de fictiune (21 de proiecte cu un buget de 1.700.000 RON), documentar (10 proiecte cu un buget de 2.000.000 RON), animatie (4 proiecte cu buget de 1.500.000 RON) si proiecte de dezvoltare (in numar de 16, cu un buget total de 400.000 RON). In raport cu anul trecut, se observa ca anul acesta s-a mers in fine pe mana noii generatii, asta, desi trei proiecte de la sectiunea de fictiune de lungmetraj au fost castigate de trei nume ale vechii garzi: "Ana" de Alexa Visarion (1.460.000 RON), "Iubire Elena" de Geo Saizescu (1.425.000 RON) si "Tranzitia, bat-o vina" de Cristina Nichitus (1.197.000 RON). Alexa Visarion este la ora actuala mai  cunoscut ca regizor de teatru, ultimul lui film, "Vinovatul" (1991), trecand neobservat in epoca. In timpul comunismului, Geo Saizescu a realizat o multime de filme care au ramas mai mult prin sonoritatea titlului ("Eu, tu si Ovidiu", "Asta seara dansam in familie" etc.), iar dupa Revolutie a realizat "Harababura" (1990) si "Pacala se intoarce" (2006), ultimul – submediocru. Mircea Diaconu, membru in juriul CNC, ne asigura ca "scenariul lui Saizescu nu seamana deloc cu ce a mai facut. Sigur, e putin literaturizat, dar e puternic". La conferinta de presa, contestata a fost si Cristina Nichitus, cu proiectul "Tranzitia, bat-o vina". Regizoarea a realizat doua filme dupa 2000, care, daca ar exista o versiune romaneasca a Zmeurei, ar fi fost candidate de succes. Pe de alta parte, linia s-a tras inaintea unei serii de filme in care apar numele lui Ioan Carmazan, Stere Gulea (un regizor notabil totusi – dar…) si Andrei Blaier. Ca fapt divers, mentionez ca Alexandra Gulea, fiica regizorului, a obtinut de la CNC finantare pentru demararea filmului artistic "Copil-miner" (31.450 RON), iar Deian Carmazan a luat la mustata finantare pentru scurtmetrajul sau "Un negustor de amintiri".

Porumboiu si Puiu, "marii castigatori"
Cel mai bun punctaj la sectiunea de  lungmetraje l-a obtinut Corneliu Porumboiu cu "Intermediar" (80,55 puncte), film produs de Perscop Pictures, dupa un scenariu semnat de regizor. "Aurora" lui Cristi Puiu (productie Mandragora) a obtinut cei mai multi bani, 1.585.000 RON. Filmul, care spune o poveste despre "cum sa ucizi in interiorul familiei, de ce ajunge un om sa ucida in interiorul familiei si ce stim noi despre chestia asta" (conform Mediafax), a solicitat o finantare de 2.660.000 RON de la CNC, la un deviz total de 5.379.746 RON. Cum la concursul CNC s-au putut inscrie si producatori straini (cu conditia sa fie din state membre ale UE), s-au inregistrat si participari din afara. Astfel, coproductia "Caii inaripati" a unguroaicei Judith Elek a obtinut 63,07 puncte si o finantare de 1.010.000 RON, iar la sectiunea debut, actrita convertita la regie Fanny Ardant a obtinut pentru coproductia "Cenusa si sange" 700.000 RON; filmul spune povestea a trei generatii de proprietari de pamanturi din aceasta parte a Europei. Adrian Sitaru, un regizor nascut in 1971, ale carui scurtmetraj "Valuri" si lungmetraj "Pescuit sportiv" au fost bine primite in tara si strainatate, a primit jumatate (545.000 RON) din bugetul solicitat (1.022.098 RON), in timp ce Cristina Nichitus a obtinut (aproape) toata suma solicitata (1.197.000 din 1.217.000 RON). "Condamnat la viata" este un remake dupa "si atunci i-am condamnat pe toti la moarte", film comunist realizat dupa nuvela salingeriana "Moartea lui Ipu" de Titus Popovici. Filmul lui Bogdan Dumitrescu a primit 1.540.000 RON de la CNC. Regizorul, nascut in 1962, a realizat pana acum patru filme, toate dupa Revolutie si fara mari ecouri. Igor Cobileanschi, tanarul cineast din Republica Moldova, dupa succesul de critica al scurtmetrajelor sale ("Sasa Grisa si Ion", "Plictis si Inspiratie"), precum si al filmului "Tache", a prins finantare pentru "Afacerea Est", film produs de MediaPro. Din 2.330.279 RON, filmul a prins doar 500.000 RON. Regizorul si-a incercat sansa si la sectiunea de scurtmetraj, dar "Can can", filmuletul sau, nu a prins finantare. Coproductia "De ce fierbe copilul in mamaliga", realizata de Krisztina Deak dupa cartea scriitoarei elvetiene de origine romana Aglaya Veteranyi, este cu buget redus, "independent" – din bugetul solicitat de 540.000 primind 540.000 RON. Productia nareaza viata unei familii de oameni ai circului, din perspectiva unui copil pe care aceasta experienta il traumatizeaza.

Regizori consacrati de teatru isi incearca mana in film
Lista proiectelor castigatoare la debut in lungmetraj il are in frunte pe Dragos Iuga cu "Micul Spartan"; intre proiectele castigatoare ale sectiunii, scenariul acestui film a primit cea mai mica nota din partea juriului (5,93 – cu un punct mai putin decat cel dinaintea sa, filmul lui Fanny Ardant), dar a fost punctat puternic pe partea regiei, productiei si a scenariului. "Ursul" lui Dan Chisu, prezent si la editia din 2007 a concursului CNC, a obtinut in fine finantare de la CNC (995.000 RON). Filmul, cu un scenariu semnat de regizor, este despre un revolutionar din ’89, care, devenit director al Circului Globus, ajunge sa fuga in munti cu un urs, incercand sa-l vanda unui vanator occidental. Cornel George Popa s-a convertit si el din autor dramatic in regizor. Piesa lui "Viata mea sexuala", care a castigat in 2004 titlul de cea mai buna piesa a anului, fiind montata cu un mare succes de public la Teatrul National, mizeaza pe comic de situatie, actiunea petrecandu-se intr-un sex-shop. Nu toti oamenii de teatru au avut acelasi noroc cu C.G. Popa. Filmul "De marti pana joi", apartinand lui Mihai Manutiu, mult laureatul regizor de teatru, nu a reusit sa prinda finantare CNC, si nici "Unchiul Vanea" al rusului Iuri Kordonski. Ioan Carmazan, respins in calitate de regizor la sectiunea mare de lungmetraj, nu reuseste sa se strecoare nici pe usa din dos, in calitate de scenarist al filmului "Made in Romania", regizat de debutantul Petrika Ionescu. Tudor Giurgiu a aplicat cu mai multe proiecte, prinzand finantare la sectiunea Proiecte de dezvoltare cu filmul de fictiune "Cristian" (33.000 RON), dar si la scurtmetraje, cu "Superman, Spiderman sau Batman" (155.000 RON). Phillip O. Ceallaigh, scriitorul irlandez care traieste in Bucuresti (si a carui carte "Insemnari dintr-un bordel turcesc" vorbeste despre experienta unui strain in Romania), a ratat si el finantarea pentru "O vara instabila", in cadrul proiectelor de dezvoltare.

Castigatorul Palme d’Or-ului pentru scurtmetraj cu un proiect castiga, cu altul pierde
La scurtmetraj, Tudor Giurgiu a luat cel mai bun punctaj pentru "Superman, Spiderman si Batman" (scris de Doru Lupeanu), urmat de castigatorul ultimului Cannes romanesc ("Megatron", pentru scurtmetraj), Marian Crisan, care a obtinut 110.000 RON pentru "Camelia", unde semneaza si regia, si scenariul; tanarul regizor a mai aplicat cu un scurtmetraj, "Confesiunea", dar nu a obtinut fonduri. Cristi Mungiu este si el prezent pe aceasta lista, insa nu in calitate de regizor, ci de scenarist al scurtmetrajului "Malpensa", regizat de Ioana Uricaru (140.000 RON). Hanno Hofer, solistul de la Nightlosers si regizor premiat, a prins bani la mustata (penultimul loc de pe lista) pentru "Un negustor de amintiri".

Dan Pita s-a apucat de documentare
La sectiunea Documetare, cel mai bun punctaj l-a obtinut Alexandru Solomon cu "Capitalism, reteta noastra", pentru care a obtinut 200.000 RON. Florin Iepan a prins si el finantare pentru "Carmen". In mod bizar, pe Dan Pita il gasim la aceasta sectiune cu "Ridicarea cortinei", un documentar despre (ce altceva?) oroarea comunisului, Experimentul Pitesti; scenariul este semnat de Lucia Hossu Longin. Radu Gabrea semneaza un documentar despre romani care au ajutat evrei in timpul celui de-al doilea razboi mondial – "Eroi necunoscuti".

Cele mai citite

TRAGEDIE: O tânără de 27 de ani și părinții ei au fost găsiți morți într-un apartament din Bistrița

O tânără și părinții ei au fost găsiți morți, sâmbătă seară, în apartamentul lor din Bistrița, în urma unui apel la 112 care anunța...

Plaja din Constanța, în top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, în urma recenziilor de călătorie ale turiștilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numărat de câte ori cuvântul „relaxare” a fost menționat...

TRAGEDIE: O tânără de 27 de ani și părinții ei au fost găsiți morți într-un apartament din Bistrița

O tânără și părinții ei au fost găsiți morți, sâmbătă seară, în apartamentul lor din Bistrița, în urma unui apel la 112 care anunța...
Ultima oră
Pe aceeași temă