12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialNoul echilibru european

Noul echilibru european

» Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a lansat in 2008 o propunere privind "o noua arhitectura de securitate in Europa", care sa satisfaca mai bine interesele Rusiei. Daca Statele Unite au ignorat propunerile lui Medvedev in timpul lui George W. Bush, Administratia Obama pare inclinata sa asculte mai atent vocea Moscovei, scrie The Economist.

Unul dintre scopurile fundamentale ale Rusiei in Europa a fost oprirea extinderii NATO si a Uniunii Europene si impiedicarea constructiei scutului antiracheta in Cehia si Polonia. O data cu anuntul Administratiei Obama privind renuntarea la amplasarea elementelor scutului in cele doua tari central-europene, Rusia a obtinut ceea ce si-a dorit. In plus, desi la Summitul NATO de la Bucuresti aliatii s-au angajat ca Ucraina si Georgia vor deveni la un moment dat membre ale Aliantei, acest moment este tot mai indepartat, mai ales dupa razboiul de anul trecut din Georgia, numit de un diplomat german de rang inalt "razboiul extinderii".
Un pas suplimentar in promovarea intereselor Moscovei ar fi un tratat de securitate europeana care sa garanteze securitatea Rusiei si care, scrie The Economist, ar putea fi facut public anul viitor. Deocamdata este neclar ce ar putea contine acest tratat, dar – potrivit unor responsabili rusi de rang inalt – ar fi vorba despre "garantii de securitate legale" si, eventual, despre infiintarea unui Consiliu de Securitate European pe modelul celui de la ONU in care Rusia sa ocupe un fotoliu permanent.

O asemenea prevedere, chiar daca s-ar bucura de sustinerea unor tari vest-europene precum Germania si Franta, ar fi primita cu ostilitate in Estul Europei. Potrivit unui ministru de Externe al unui stat est-european, citat de revista britanica, daca rusii vor garantii scrise ca NATO nu ii va ataca niciodata, pot avea acest lucru negru pe alb, "pentru ca n-avem nici o intentie sa ii atacam", dar daca doresc sa aiba drept de veto asupra aranjamentelor de aparare ale vecinilor lor, precum desfasurarea de baze americane sau de sisteme antiracheta, atunci ar depasi linia rosie.
Pentru multi dintre observatori, scopul transparent al Rusiei este sa submineze NATO in calitatea sa de alianta insarcinata cu garantarea securitatii europene si sa realizeze acest lucru prin limitarea influentei americane. In momentul in care si-a enuntat propunerile, Medvedev a afirmat ca "atlantismul, in calitatea sa de unic principiu de securitate european, este depasit", ca "actuala arhitectura europeana poarta stampila unei ideologii a trecutului" si ca "NATO a esuat sa isi gaseasca un nou sens pentru a exista".

 

Totodata, Moscova a cerut organizarea unui summit european destinat redactarii unei noi charte de securitate la care tarile europene sa ia parte in calitate de state individuale, nu de membri ai unor alte aliante sau grupuri. Cu alte cuvinte, Statele Unite, NATO si Uniunea Europeana nu ar trebui sa aiba – in viziunea rusa – nici un cuvant de spus in privinta securitatii europene.
Administratia Obama, care, in virtutea angajamentului sau pentru multilateralism, a cerut UE sa isi asume un rol geostrategic mai important, pare sa fie favorabila unei restructurari a securitatii europene. Potrivit The Economist, Obama a salutat in particular initiativa Carnegie Endowment for International Peace, un think-tank american care a cerut unui grup de fosti lideri politici rusi, americani si europeni sa realizeze "un sistem de securitate euro-atlantic inclusiv", altfel spus un sistem care sa includa si Rusia.

Europa – scrie revista britanica – intra intr-o noua faza a securitatii sale dupa ce America pare sa depaseasca momentul "unipolar". Este nevoie, asadar, sa fie abandonate anumite iluzii, incepand cu ideea ca Europa, America si Rusia sunt prieteni care impartasesc aceleasi valori.

Cele mai citite

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...
Ultima oră
Pe aceeași temă