Baroul Constanta se afla incepand din aceasta primavara sub conducerea lui Ion Popescu, fost judecator considerat in prezent drept unul dintre cei mai valorosi avocati. Acesta a cucerit postul de decan al organizatiei, dupa ce in turul II a primit 178 de voturi, cu 54 mai multe decat contracandidatul sau, Apostol Armeanu. Popescu a declarat ca principalul sau obiectiv in cei cinci ani de mandat este acela de a ridica prestigiul institutiei tomitane si al statutului avocatului constantean. Noul decan a tinut sa mentioneze ca nu se considera un sef al avocatilor constanteni, ci doar un coleg al acestora, desemnat sa gestioneze activitatea Baroului. Dupa aproape doua saptamani de la preluarea functiei de decan, Ion Popescu a fost de acord sa raspunda la unele intrebari legate de activitatea institutiei.
» Cum caracterizati primele zile de munca in fruntea Baroului Constanta. Ati descoperit nereguli vis-a-vis de activitatea ultimilor ani?
— Aceasta perioada a fost una de acomodare si de evaluare a situatiei. In general, m-am confruntat mai mult cu probleme de ordin administrativ, inerente acestei activitati. Nu am stat sa caut greseli din trecut si nici nu am ajuns pe acest post pentru a critica sau pentru a da ordine si sanctiuni. Impreuna cu cei din Consiliu am discutat anumite proiecte care ar putea fi demarate in viitorul apropiat, programe care ar lamuri unele aspecte si care ar contribui la o mai buna desfasurare a activitatii.
» Unii avocati, in special cei tineri se plang ca baroul le impune taxe si cotizatii piperate, carora cu greu le fac fata. Au existat la finele lui 2006 nu mai putin de 114 restantieri.
— Nimeni nu a reclamat existenta unei astfel de probleme. Oricum, in prezent nu mai exista astfel de restantieri, pentru ca neplata a trei luni consecutive ar fi atras imediat, conform regulamentului si suspendarea avocatului respectiv. In momentul de fata nu exista nici o situatie de suspendare pentru neplata. Trebuie insa clarificat acest aspect, in sensul ca nu exista nici un fel de taxe, ci doar doua tipuri de contributie. In primul rand, fiecare avocat trebuie achite lunar la Barou o contributie modica, o suma fixa impusa de statutul sau de membru. Stagiarii au de platit 350.000 lei vechi, iar cei definitivi 700.000 lei, mare parte din contributie fiind pentru barou, iar restul pentru Uniune. Se poate observa asadar ca, in nici un caz, nu se pune problema unei taxe procentuale. Cel de al doilea tip de contributie este cel pentru asigurarile sociale si aici nu este vroba despre o impunere, ci de o suma care trebuie data la Casa de Asigurari si al carei cuantum este stabilit in functie de venitul lunar al fiecaruia. Contributia catre Barou nu va fi marita. Cotele care trebuie virate catre Asigurarile Sociale sunt insa fixate de Casa de Pensii si doar aprobate de Uniune.
» S-a vorbit despre o distribuire subiectiva a dosarelor din oficiu, despre avocati protejati care primesc lunar 30 de procese, in timp ce altii nu au de lucru. Cum veti rezolva aceste probleme?
— Este, intr-adevar, o problema delicata, aflata insa in curs de rezolvare. Pana acum s-a spus ca unii avocati nu sunt trecuti prea des pentru ca adesea nu raspund la aceste delegari. Nu cred ca se pune problema unei rele intentii, ci doar de o gestionare eronata. Vom pune la punct o aplicatie informatica care sa asigure o delegare corecta, urmand a se impune si o limita maxima a oficiilor pe care un avocat le poate primi intr-o luna. In acest fel nu va mai exista un avocat care sa primeasca 30 de dosare, iar un coleg al acestuia doar unul. Probabil limita maxima lunara va fi undeva in jur de zece procese, dar acest aspect va fi lamurit in cadrul Consiliului. Trebuie sa tinem insa cont si de faptul ca stagiarii nu pot pune concluzii pe fond decat la Judecatorie, astfel ca ei nu primesc astfel de dosare la instantele superioare. Noua comisie de delegare a oficiilor este formata din Florentina Corbeanu si Cristiana Anghel. Va fi desemnat in scurt timp si un avocat definitiv care sa supervizeze aceasta activitate.
» Se spune ca multi dintre avocatii tineri sunt slab pregatiti profesional.
— Examenele de intrare in barou sunt foarte serioase si se desfasoara corect, astfel ca cei admisi sunt in general bine pregatiti. In practica pot aparea insa si erori, explicabile datorita lipsei de experienta. Oricum, ne-am luat masuri ca acele conferinte de stagiu lunare sa fie unele extrem de serioase. Au fost desemnati si avocatii definitivi care se vor ocupa de aceste cursuri, Gabriel Grigore si Sonia Geagiu. Luam in calcul varianta ca cei care nu participa la aceste conferinte, sa fie opriti pentru a da examenul de definitivat. Nu vrem sa impunem obligatii dar trebuie ca stagiarii sa participe la aceste stagii, pentru a acumula cunostinte extrem de necesare in viitoare lor activitate.