17.5 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialNoul CSM ลŸi planurile sale pentru Justiลฃie. Cum au fost revocaลฃi judecฤƒtorii...

Noul CSM ลŸi planurile sale pentru Justiลฃie. Cum au fost revocaลฃi judecฤƒtorii Ghica ลŸi Danileลฃ din Consiliu

Presiunile, vociferฤƒrile ลŸi chiar ameninลฃฤƒrile unor membri ai Asociaลฃiei Magistraลฃilor din România si ai Uniuniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, prezenลฃi la ลŸedinลฃa Consiliului Superior al Magistraturii, au decis votul pentru revocarea judecฤƒtorilor Cristi Dฤƒnileลฃ ลŸi Alina Ghica.

Cei doi revocaลฃi din CSM ar trebui sฤƒ conteste decizia CSM in instanลฃฤƒ pentru a restabili legalitatea grav afectatฤƒ în aceastฤƒ ลŸedinลฃฤƒ CSM. Despre afectarea gravฤƒ a legalitฤƒลฃii a vorbit în timpul ลŸedinลฃei CSM  însuลŸi preลŸedintele Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie, Livia Stanciu.

Presiunile celor din sala de ลŸedinลฃฤƒ a CSM, conduse magistral de Natalia Roman (preลŸedinte UNJR, prietena ministrului Justiลฃiei Mona Pivniceru ลŸi a secretarului de stat PSD Cristina Manda), susลฃinutฤƒ în special de membrii CSM Horaลฃius Dumbravฤƒ, Adrian NeacลŸu, Alex ลžerban, Mircea Aron, au fost multiplicate atât de protestele din stradฤƒ, din faลฃa sediului CSM, unde era prezent celebrul CEZAR  AVRAMUลขฤ‚ (premiat la Congresul  PNL pentru proteste), cât ลŸi de protestele unor instanลฃe din teritoriu, (de la vreo 8 judecฤƒtorii din totalul de 178; restul instanลฃelor ลŸi-au întrerupt activitatea pentru a se uita la dezbaterile din CSM transmise în direct, online).

Prezenta lui Avramuลฃฤƒ poate însemna implicarea politicului in influenลฃarea votului în CSM.

Cristi Dฤƒnileลฃ a fost revocat cu 14 voturi pentru ( din  18 membrii CSM prezenลฃi) ลŸi patru împotriva revocarii, iar Alina Ghica a fost revocatฤƒ cu 11 voturi, iar ลŸapte au fost împotriva revocฤƒrii.

 Deciziile de revocare au fost luate dupa replici acide, atacuri la persoanฤƒ chiar în cadrul ลŸedinลฃei CSM.

Cristi Danileลฃ a declarat cฤƒ nici astฤƒzi nu ลŸtie de ce a fost revocat. A înteles doar cฤƒ a fost pedepsit pentru cฤƒ a votat ca preลŸedinte al CSM un procuror ลŸi cฤƒ anul trecut ( cu referire la încฤƒlcฤƒrile legilor ลŸi Constituลฃiei din timpul suspendฤƒrii preลŸedintelui ลฃฤƒrii)  a apฤƒrat legalitatea.

Dacฤƒ Dฤƒnileลฃ ลŸi Ghica vor contesta cel mai probabil  decizia CSM la instantele de judecatฤƒ, nu se pot organiza noi alegeri pentru a le ocupa locurile

 Instanลฃele la care eventual cei doi se vor adresa pentru a contesta hotฤƒrârea de revocare pot suspenda înlocuirea  lor prin adunari generale de alegeri, situaลฃie în care urmฤƒtorii doi clasaลฃi la alegerile pentru CSM, de la sfârลŸitul anului 2010, vor asigura interimatul pânฤƒ la decizia definitiva a instanลฃelor.

Instanลฃa competentฤƒ este cea de contencios administrativ de la Curtea de Apel Bucuresti, decizia finalฤƒ aparลฃinând tot secลฃiei contencios, dar de la Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie.

La sedinลฃa de la CSM de multe ori, vocile membrilor CSM, precum vocea Doinei Livia Stanciu, preลŸedintele Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie sau vocea lui Daniel Morar, procuror general interimar al Romaniei, au fost acoperite de vociferarile magistratilor din UNJR  si  AMR, care in mod normal ar fi trebuit sa fie spectatori la aceastฤƒ ลŸedinลฃฤƒ CSM.

Stanciu ลŸi Morar au cerut instanลฃelor care au iniลฃiat revocฤƒrile si care erau prezente, prin reprezentanลฃi, la ลŸedinลฃฤƒ, motivele  revocฤƒrilor  deoarece NU le-au trecut în hotฤƒrârile de revocare, aลŸa cum prevฤƒd normele legale. Pânฤƒ la urmฤƒ NU au primit rฤƒspuns.

Cu toate ca  hotฤƒrârile de revocare ar trebui sฤƒ fie nule de drept pentru cฤƒ nu s-au respectat normele legale, majoritatea membrilor CSM au votat revocarea judecฤƒtorilor Ghica ลŸi Dฤƒnileลฃ.

 La sfârลŸitul ลŸedinลฃei CSM ca vicepreลŸedinte a fost ales judecฤƒtorul Adrian Bordea, nepotul temutului general de Securitate Aron Bordea.

In acest moment, ministrul Justiลฃiei Mona Pivniceru ลŸi grupul constituit în jurul ei pot trece orice hotฤƒrâre doresc în CSM deoarece deลฃin controlul, dupฤƒ anihilarea  lui Danileลฃ ลŸi Ghica.

Din grupul Monei Pivniceru fac parte  judecatorii Horaลฃius Dumbravฤƒ ( cercetat de Agenลฃia Naลฃionalฤƒ de Integritate pentru conflict de interese), Adrian NeacลŸu ( invinuit de DNA într-un dosar penal ลŸi verificat de ANI pentru conflict de interese),  Alexandru ลžerban, Mircea Aron ( a candidat la funcลฃia de preลŸedinte CSM, dar a pierdut în faลฃa procurorului Oana Hฤƒinealฤƒ), Marius Tudose, Aron Bordea,  Elena Hach ( prietena Monei Pivniceru), Mona Lisa Neagoe. Se pare cฤƒ  la gruparea Monei Pivniceru au aderat  procurorul George Muscalu ลŸi cel putin încฤƒ un membru CSM din gruparea procurorilor.

Împotriva lui Dฤƒnileลฃ au votat în plus incฤƒ trei membri CSM, deci se poate considera cฤƒ în acest moment gruparea Monei Pivniceru în CSM are 14 membri din totalul de 19.

Precizฤƒm cฤƒ de CSM depinde independenลฃa Justiลฃiei, CSM acordฤƒ sau nu acordฤƒ avizul pentru numirile pe funcลฃiile de procuror general al României, ลŸef DNA, ลŸef DIICOT ลŸi adjuncลฃii acestora. De asemenea, CSM numeลŸte preลŸedintele Înaltei Curลฃi de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie, se ocupa de cariera magistraลฃilor, de votul lor depinzând promovฤƒrile sau sancลฃionฤƒrile acestora. Prin subordonarea CSM se poate spune ca Justiลฃia a fost subordonatฤƒ politic .

UNJR ลŸi AMR au lansat chiar si un santaj în timpul dezbaterilor : dacฤƒ nu-i revocaลฃi pe Dฤƒnileลฃ ลŸi Ghica, desfiinลฃฤƒm CSM!

Mijloacele folosite, inclusiv nerespectarea normelor legale (de cฤƒtre magistraลฃi!) organizarea, in cele mai mici amฤƒnunte,  atât în teritoriu, cât ลŸi în sala de ลŸedinลฃฤƒ, a presiunilor pentru revocarea celor doi membri CSM au semฤƒnat cu metodele care s-au folosit în vara anului 2012 pentru suspendarea ลŸi apoi demiterea preลŸedintelui ลฃฤƒrii.

Numai cฤƒ preลŸedintele ลฃฤƒrii a fost salvat de lipsa cvorumului, de încฤƒlcฤƒri ale Constituลฃiei, sancลฃionate de instituลฃiile internaลฃionale, pe când la CSM   n-a contat nerespectarea legilor, ci doar presiunile ลŸi ameninลฃฤƒrile proferate de spectatorii la ลŸedinลฃฤƒ, respectiv de  membrii UNJR, AMR, reprezentanลฃii unor instanลฃe de judecatฤƒ.

Unul dintre magistraลฃii spectatori la ลŸedinลฃa CSM i-a ameninลฃat  pe membrii consiliului cฤƒ dacฤƒ nu voteazฤƒ revocarea lui Dฤƒnileลฃ, CSM-ul va fi desfiinลฃat! Nici un membru CSM n-a taxat ameninลฃarea/ลŸantaj.El nu a fost amendat verbal de nici un membru CSM, deลŸi legea interzice ameninลฃฤƒrile  ลŸi ลŸantajul.

Din acel moment n-au mai contat  nici cฤƒ au existat instanลฃe care au hotฤƒrît revocarea fฤƒrฤƒ a avea cvorum, n-a contat faptul ca nu s-au respectat reglementฤƒrile privind declanลŸarea procedurilor de revocare, cฤƒ au existat instanลฃe unde votul nu a fost secret, cฤƒ unele instanลฃe au fost trecute de douฤƒ ori pe listele finale ลŸi multe astfel de încฤƒlcฤƒri de norme.

Presiunile magistraลฃilor-spectatori din salฤƒ, conjugate cu lozincile strigate de cei din stradฤƒ ( care se auzeau in sala de ลŸedinลฃฤƒ) au fost mult mai convingฤƒtoare decît solicitarea preลŸedintelui Înaltei Curลฃi, Doina Livia Stanciu, de respectare a legalitฤƒลฃii.

Ce au sustinut membrii CSM si cum au fost vocile lor acoperite de membrii UNJR ลŸi AMR, apropiaลฃi de Ministrul Justiลฃiei

Horatius Dumbravฤƒ ( cercetat de ANI pentru conflict de interese) a susลฃinut revocarea judecฤƒtorilor Dฤƒnileลฃ ลŸi Ghica ลŸi a susลฃinut cฤƒ CSM NU trebuie sฤƒ verifice dacฤƒ la adunฤƒrile generale de revocare s-au respectat sau nu normele legale, tezฤƒ susลฃinutฤƒ ลŸi de alลฃi membrii CSM ca Alexandru ลžerban, Adrian NeacลŸu ( învinuit de DNA si cercetat de ANI), Elena Hach, ca ลŸi de preลŸedinta UNJR, Natalia Roman.

 Doina Livia Stanciu, preลŸedintele Înaltei Curลฃi, a insistat sฤƒ se prezinte motivele pentru care s-au declanลŸat adunฤƒrile generale de revocare, dar cererea ei a fost acoperitฤƒ de vociferฤƒri. De asemenea, Livia Stanciu le-a reproลŸat unor membrii CSM cฤƒ au dezinformat corpul magistraลฃilor susลฃinând cฤƒ CSM tergiverseazฤƒ luarea unei decizii cu privire la revocari, în condiลฃiile în care ei înลŸiลŸi ( cu referire în special la Dumbravฤƒ ลŸi NeacลŸu) au cerut amanarea discutฤƒrii revocarilor pentru a participa la ลŸedinลฃe de bilanลฃ, unde au fฤƒcut campanie si chiar o conferinลฃฤƒ de presฤƒ pentru revocari  ( deลŸi antepronunลฃarea este interzisฤƒ).

De asemenea, preลŸedintele Înaltei Curลฃi le-a reproลŸat cฤƒ au minลฃit în legฤƒturฤƒ cu modul în care a votat ea la data de 4 ianuarie, cand a fost ales presedintele CSM, procurorul Oana Hฤƒinealฤƒ; le-a reproลŸat cฤƒ au declarat despre ea cฤƒ a trฤƒdat pentru cฤƒ ar fi votat un procuror la ลŸefia CSM, în loc sฤƒ voteze un judecฤƒtor. Stanciu le-a amintit colegilor din CSM cฤƒ votul este secret ลŸi cฤƒ nimeni NU trebuie pedepsit pentru modul în care voteazฤƒ în CSM. Mai mult, a spus preลŸedintele Înaltei Curลฃi, fiecare trebuie sฤƒ voteze potrivit propriilor convingeri, nu dupฤƒ cum le dicteazฤƒ un grup.

PreลŸedintele Înaltei Curลฃi a fost ironizatฤƒ de colegul ei de instanลฃฤƒ , Mircea Aron, care nu i-a iertat nici pe cei cฤƒrora li se cerea revocarea, dând citate din manuale de literaturฤƒ românฤƒ de clasa a cincea ( exemplu nuvela ”Alexandru LฤƒpuลŸneanu” – ”dacฤƒ voi nu mฤƒ vreลฃi, eu vฤƒ vreau”).

Insฤƒ de departe cea mai agresivฤƒ a fost Natalia Roman, preลŸedinta UNJR ลŸi prietena ministrului Mona Pivniceru, care a intervenit deseori, punându-i la punct pe membrii CSM, deลŸi în mod normal ea ar fi trebuit sฤƒ fie spectator la acea ลŸedinลฃฤƒ, neavând drept de vot. Ea a susลฃinut cฤƒ legalitatea modului în care se demareazฤƒ adunฤƒrile de revocare si apoi se tin adunฤƒrile generale de revocare NU SUNT atributul CSM. Cu alte cuvinte, CSM trebuie sฤƒ voteze în necunoลŸtinลฃฤƒ de cauzฤƒ, fฤƒrฤƒ a se clarifica nerespectarea normelor legale.

Agresivi au fost si alti judecฤƒtori care au încercat s-o reducฤƒ la tฤƒcere pe presedinta CSM, procurorul Oana Hainealฤƒ, susลฃinând cฤƒ dacฤƒ ar fi într-o salฤƒ de judecatฤƒ ar amenda-o pentru cฤƒ vorbeลŸte fฤƒrฤƒ permisiunea ei ca judecฤƒtor. La un moment dat unul dintre judecฤƒtorii-spectatori au cerut chiar revocarea Oanei Hainealฤƒ pentru cฤƒ e procuror ลŸi preluarea atribuลฃiilor ei de cฤƒtre judecฤƒtorul Adrian Bordea, care în acel moment încฤƒ nu fusese ales vicepreลŸedinte.

Nici Mฤƒcar Daniel Morar, procurorul general inetrimar, deลŸi extrem de clar în expunere, nu a obลฃinut rฤƒspuns la întrebarea simplฤƒ : care au fost, în concret, motivele revocฤƒrii judecฤƒtorilor Cristi Dฤƒnileลฃ ลŸi Alina Ghica.

In concluzie, sedinลฃa CSM a fost bruiatฤƒ, iar votul membrilor de revocare a celor doi judecatori – Ghica ลŸi Hฤƒinealฤƒ – a fost influenลฃat de presiuni, ameninลฃฤƒri ลŸi chiar ลŸantaj, sฤƒvârลŸite de niลŸte magistraลฃi.

Ce spun specialiลŸtii ลŸi societatea civilฤƒ

Cristina Guseth, FREEDOMHOUSE:”Cred cฤƒ asistฤƒm la o uriaลŸฤƒ manipulare de care profitฤƒ politicieni cu dosare penale ลŸi cu trusturi media”

 M-am uitat astฤƒzi la dezbateri pe pagina CSM. DeลŸi am colaborat de-a lungul timpului cu mulลฃi dintre cei prezenลฃi acolo, mi-a fost greu sฤƒ-i recunosc din cauza agresivitฤƒลฃii, încrîncenฤƒrii cu  care îลŸi acopereau lipsa de argumente. In plus, lipsa de respect m-a inspฤƒimîntat. De ce s-a ajuns aici? De ce niste membrii CSM, apreciaลฃi de noi în rapoartele internaลฃionale, au fost REVOCATI din CSM? Nu am reuลŸit sฤƒ înลฃeleg motivul revocarii. De ce colegi magistrati le reproลŸeazฤƒ faptul cฤƒ anul trecut cei doi revocaลฃi au apฤƒrat legalitatea, motiv pentru care am fost lฤƒudaลฃi în rapoartele de ลฃarฤƒ? Cred cฤƒ asistฤƒm la o uriaลŸฤƒ manipulare de care profitฤƒ politicieni cu dosare penale si cu trusturi media

In privinลฃa lui Avrฤƒmuลฃฤƒ, membru de partid, plฤƒtit de partid sฤƒ simuleze societatea civilฤƒ, întruchipeazฤƒ modul în care partidul sฤƒu înลฃelege rolul societฤƒลฃii civile într-o societate democraticฤƒ. ESTE trist ! UN PAS URIAลž ÎNAPOI! AVEAM CU TOTUL ALTE AลžTEPTฤ‚RI DE LA JUDECฤ‚TORII UNJR ลŸi speram sฤƒ nu se lase folosiลฃi de clasa politicฤƒ.”.

Laura ลžtefan, expert anticorupลฃie:”CSM a fost ลŸubrezit substanลฃial pentru cฤƒ nici un membru CSM NU va mai îndrฤƒzni sฤƒ ia nici o decizie impopularฤƒ”

Procedura de revocare NU a respectat cerinลฃele legale-nimeni nu a putut explica în mod concret ce li se reproลŸeazฤƒ celor doi.

In lege, revocarea e o sancลฃiune, ea nu poate fi aplicatฤƒ decît dacฤƒ existฤƒ un comportament sancลฃionabil – nu e un instrument utilizabil dupฤƒ bunul plac al magistraลฃilor. Nimeni NU poate fi sancลฃionat pentru cฤƒ a participat la o procedurฤƒ de alegere a conducerii CS. Daca am admiteccฤƒ lucrurile stau  altfel, ajungem la concluzia cฤƒ toลฃi trebuie revocaลฃi.

Astฤƒzi, CSM a fost ลŸubrezit substanลฃial pentru cฤƒ nici un membru CSM NU va mai îndrฤƒzni sฤƒ ia nici o decizie potenลฃial impopularฤƒ. Pe cale de consecinลฃฤƒ, CSM va redeveni o entitate protectoare pentru interesele exclusive ale castei  magistraลฃilor, pierzînd tot ce a cîลŸtigat în aceลŸti ani”.

Ioan Stanomir, professor la Facultea de Drept : ”Prin acest precedent, libertatea de opinie a membrilor CSM este îngrฤƒditฤƒ (…) Justiลฃia este sub asediu”

 

 ” Revocarea de cฤƒtre  CSM a celor doi membri intervine ca o sancลฃiune  prin care se pedepseลŸte conduita publicฤƒ a magistraลฃilor în cauzฤƒ.   Impresia care se creeazฤƒ este cฤƒ aceastฤƒ mฤƒsurฤƒ este gânditฤƒ ca un precedent. Oricare dintre membrii CSM care va  acลฃiona similar va fi  tratat similar. Libertatea de opinie membrilor CSM este îngrฤƒditฤƒ, în acest mod.

  Acลฃiunile din interiorul  ลŸi din afara CSM au fฤƒcut parte din regia unui spectacol mediatic. Finalitatea lui este evidentฤƒ- intimidarea tuturor acelora care ar avea intenลฃia în viitor de a mai repeta criticile legitime la adresa oficialilor politici. Prezenลฃa în stradฤƒ a domnului Avramuลฃฤƒ, ( domn premiat de un partid politic ce administreazฤƒ ลŸi portofoliul justiลฃiei ) ลฃine de acelaลŸi tip de abordare simbolicฤƒ. Justiลฃia este sub asediu, iar  protestatarii sunt chemaลฃi sฤƒ  joace rolul “ naลฃiunii” în faลฃa  camerelor de luat vederi.

   Concluziile raportului Comisiei Europene sunt lipsite de ambiguitate. Derapajele de astฤƒzi, de la ignorarea unor reguli juridice pânฤƒ la presiunea mediaticฤƒ ลŸi de stradฤƒ, sunt de naturฤƒ sฤƒ afecteze parcursul României, în încercarea ei de a atinge standardele fixate în materia statului de  drept. O justiลฃie aservitฤƒ partidelor aflate la guvernare, indiferent de identitatea acestora din urmฤƒ, este incompatibilฤƒ cu  domnia legii”.   

 

CiteลŸte ลŸi SURSE Mona Pivniceru vrea ca procuror general al României un REPETENT la DREPT PENAL. Vezi cine e!

CiteลŸte ลŸi Judecฤƒtorul Adrian NeacลŸu iese la ATAC: CSM s-a poziลฃionat de partea unor interese pur politice

CiteลŸte ลŸi CSM încearcฤƒ, pentru a TREIA oarฤƒ, sฤƒ îลŸi aleagฤƒ vicepreลŸedintele. Ultima ลŸedinลฃฤƒ, BOICOTATฤ‚

Cele mai citite

Germania, Franศ›a ศ™i alte state UE fac eforturi pentru a accelera รฎntoarcerea migranศ›ilor รฎn ศ›ฤƒrile lor

ศ˜aptesprezece ศ›ฤƒri europene au cerut Comisiei Europene sฤƒ รฎnฤƒspreascฤƒ regulile UE privind returnarea migranศ›ilor ilegali รฎn ศ›ฤƒrile lor de origine Scrisoarea cฤƒtre Comisia Europeanฤƒ a...

TRAGEDIE: O tรขnฤƒrฤƒ de 27 de ani ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i รฎntr-un apartament din Bistriศ›a

O tรขnฤƒrฤƒ ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i, sรขmbฤƒtฤƒ searฤƒ, รฎn apartamentul lor din Bistriศ›a, รฎn urma unui apel la 112 care anunศ›a...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ