» Pedepsirea cu pana la 7 ani de inchisoare a medicilor obstetricieni, a asistentelor si moaselor pentru "vatamarea fatului in timpul nasterii", precizata in proiectul noului Cod Penal, da frisoane personalului medical de specialitate, care califica prevederile drept aberante.
» Asa cum sunt formulate aceste prevederi, ele contravin manualelor de obstetrica-ginecologie, in care se scrie negru pe alb ca, de exemplu, daca situatia o impune, trebuie sa sacrifici fatul pentru a salva viata mamei, amintesc medicii.
» Colegiul Medicilor din Romania va solicita modificarea articolului 200, dar si a altor reglementari din noul Cod Penal.
Medicii obstetricieni sunt extrem de ingrijorati de prevederile proiectului noului Cod Penal cu privire la eventualele probleme ce pot interveni in timpul nasterii si care pot cauza fatului leziuni sau chiar moartea. Unii isi autoironizeaza situatia – "Ma fac dermatolog", "De-acum fac numai cezariene pe riscul mamei, dat in scris" – altii se gandesc sa plece in strainatate, iar cei in varsta se gandesc sa se pensioneze. Printre mame, parerile sunt impartite si insirate pe forumurile de discutii: unele dintre ele spun ca e bine sa-i mai sperie putin cineva pe medici ca sa-i responsabilizeze mai mult, altele sustin ca nasterile prin cezariana ar extenua medicii si ar expune mamele la riscuri foarte mari, iar cateva isi arata rezervele.
Articolul incriminat la unison de ginecologi este art. 200, privitor la vatamarea fatului. Acesta precizeaza ca, daca vatamarea se produce in timpul nasterii si "a impiedicat instalarea vietii extrauterine", se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani. Daca leziunile au cauzat ulterior copilului o vatamare corporala, fapta se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani, iar daca a avut ca urmare moartea copilului, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani. Vatamarea fatului in timpul sarcinii, prin care s-a cauzat ulterior copilului o vatamare corporala, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani, iar daca a avut ca urmare moartea copilului pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. Cand faptele au fost savarsite din culpa de catre un medic, pe langa pedeapsa inchisorii, se va aplica si interzicerea exercitarii profesiei de medic.
"Meseria de medic implica foarte multe riscuri si pentru doctor, si pentru pacient. Pot interveni incidente, iar medicul trebuie sa actioneze rapid, uneori prin proceduri mai brutale, pentru a salva viata unui copil. Cum sa plateasca pentru ca respecta ce scrie in manualele de obstetrica?", se intreaba prof. dr. Vasile Luca, medic ginecolog cu o vasta experienta. "In medicina s-a murit si se va muri. Este absurd sa pedepsesti cu inchisoarea un ginecolog pentru ca n-a avut de ales, la un moment dat, sau sa-i interzici sa-si mai exercite profesia", spune si prof. dr. Petru Mercut. Acesta este revoltat de continutul articolului 200 si banuieste ca la elaborarea lui nu a participat nici un medic de specialitate: "Nu stiu cine a putut sa faca prevederile acestea, dar trebuia sa fie de fata macar un obstetrician. Oricat de slab ar fi un obstetrician, nu poate fi de acord cu articolul acesta". Cauzarea de leziuni copilului, la nastere, este foarte posibila, pentru ca sunt situatii si situatii, spune dr. Mercut, precizand ca in manualele de obstetrica se arata limpede: "Intre viata fatului si a mamei, o salvezi pe a mamei".
Dr. Vasile Luca subliniaza aceeasi precizare a manualelor si spune ca s-a confruntat, de-a lungul carierei sale, cu cazuri in care viata fatului depindea intru totul de decizia pe care o lua. Specialistul nu exclude posibilitatea ca juristii care au alcatuit proiectul de Cod Penal sa fi introdus articolul 200 ca reactie la recentele cazuri prezentate eronat si superficial de mass-media. Dr. Luca ne-a vorbit despre cazul recent mediati-zat de la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie din Ploiesti: "Fatul avea peste 4 kg, deci era mare, iar in asemenea situatii se poate intampla ca el sa nu poata fi expulzat. Ii iese capul si se blocheaza in umeri. Cand vezi ca se invineteste, ce faci? Il bagi inapoi? Trebuie scos, altfel poate muri, si atunci nu ai alta solutie decat sa-i fracturezi umerii pentru a-l putea scoate. si eu as fi procedat exact ca medicul de la Ploiesti". "Asta e procedura de manual", spune si dr. Mercut, "ii pui apoi un bandaj la umar si in cateva zile totul revine la normal, pentru ca nou-nascutul nu are oasele intarite".
Fauritorii proiectului de Cod Penal au publicat si explicatiile care au precedat formularea articolului 200. Incriminarea vatamarii fatului "vine sa asigure protectia vietii in devenire, pe durata unei perioade ramasa neacoperita in reglementarea actuala", adica intervalul cuprins intre momentul declansarii procesului nasterii si incheierea acestui proces.
Avocatul Liviu Fatu, de la Colegiul Medicilor din Romania (CMR), ne-a declarat ca medicii obstetricieni sunt suparati pe buna dreptate, pentru ca profesia lor este si asa una plina de riscuri, iar sanctiunile din noul Cod Penal sunt cu adevarat severe si nu precizeaza nici o circumstanta referitoate la intentia savarsirii infractiunii, la culpa, la vinovatie etc. "Colegiul are alta viziune asupra lucrurilor, de aceea vremea sa aducem unele modificari. De exemplu, vom propune schimbarea limitelor pedepsei si introducerea la art. 200 a unui alineat nou privind riscurile inerente in obstetrica", ne-a spus Fatu.