1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialNoul avion-spion "Cer deschis", un Antonov care expira in 5 ani

Noul avion-spion „Cer deschis”, un Antonov care expira in 5 ani

Dupa 14 ani de la ratificarea tratatului "Cer Deschis", Romania a reusit sa-si puna la punct avionul militar destinat fotografierii aeriene de mare precizie: un batran Antonov 30, care expira peste 5 ani. Speranta: profituri imense din inchirieri sau aplicatii civile.

Cu o intarziere de 14 ani, Romania a investit aproximativ 330.000 de euro, de la bugetul de stat, pentru modernizarea si echiparea cu senzori si camere foto/video a unui batran Antonov 30, aflat in dotarea Fortelor Aeriene de pe vremea Tratatului de la Varsovia. Saptamana aceasta, el trebuie sa primeasca avizul de functionare de la o echipa de experti internationali. Problema este insa ca acest avion expira din punct de vedere tehnic peste cinci ani, in 2013, dupa cum a recunoscut un oficial prezent la lansarea aparatului de zbor. De altfel, cu doi ani in urma, un comunicat oficial al Fortelor Aeriene avertiza, in "Observatorul militar": "Avionul Antonov 30 poate fi mentinut in exploatare pana in 2010 (…). Mentinerea lui dupa 2010 va fi deosebit de costisitoare. Dupa 2010, Fortele Aeriene nu vor mai avea personal si resurse pentru operarea acestui tip de avion".

Pana acum, Romania a fost printre ultimele tari membre ale tratatului "Cer Deschis" (Open Skies) care nu puteau sa-si exercite drepturile in intregime, pentru ca nu avea un avion militar specializat pe aerofotogrammetrie (fotografierea aeriana de mare precizie a obiectivelor terestre). Ratificat de Romania cu 14 ani in urma, tratatul permite celor 34 de tari membre sa-si survoleze teritoriile una alteia pentru a fotografia, cu o precizie de minimum 30 de centimetri la sol, obiectivele militare. Poate fi vorba de simple verificari ale datelor oficiale sau de spionaj militar, pentru ca nici o tara nu este obligata sa declare ce fotografiaza.
In acest scop, in 2007, Rusia si Ucraina au survolat de trei ori Romania, iar in 2008 Ucraina, Rusia si Belarus au revenit pentru fotografii. "I-a interesat in special zona Dobrogea, unde stim ca stationeaza trupe ale altor state", a declarat colonelul Victor Ionascu, seful Directiei de Control Armamente si Verificare, facand referire la baza americana de la Constanta. Utilitatea acestui avion destinat fotografiilor aeriene a fost explicata de colonelul Ionascu: "Incercam sa corelam informatiile militare primite cu ceea ce observam pe teren: depozite de armament, noi unitati militare. E nevoie sa si crezi ceea ce citesti".

Speranta autoritatilor este, insa, ca acest avion va fi inchiriat de alte state care fie nu au unul propriu, fie ar economisi banii pe combustibil – Canada sau America. De asemenea, avionul poate fi folosit la aplicatii civile precum refacerea hartilor cadastrale si funciare ale Romaniei sau proiectarea de autostrazi, ne-au explicat membri ai Fortelor Aeriene, familiarizati cu aeronava An-30 destinata tratatului "Cer Deschis". "Ca afacere, va fi o afacere buna", a dat asigurari Adrian Mironescu, seful Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale (OCSPS). Surse din Fortele Aeriene ne-au declarat ca inchirierea avionului este taxata, la nivel international, cu sume de aproximativ 5.000 de euro pe ora de zbor.

OPTIUNE
» Pentru a respecta tratatul "Cer Deschis", Romania avea optiunea sa inchirieze un astfel de avion de la alte tari membre sau sa echipeze un avion propriu. Costurile ar fi fost aproximativ egale, a explicat Adrian Mironescu. O alta varianta mult dezbatuta a fost achizitionarea unui avion modern pentru "Cer Deschis". Dintre membrele tratatului, doar Rusia, Bulgaria si Ucraina mai folosesc Antonov 30, restul adaptand avioane Hercules C-130, Boeing 707 (SUA), Hawker Siddeley Andover (Anglia) sau Antonov 26 (Ungaria). Oficialii OCSPS au dat de inteles ca s-a preferat varianta mai ieftina.

Cele mai citite

Rusia spune că SUA „întărâtă” Ucraina să atace cu rachete cu rază lungă de acțiune

Decizia Statelor Unite de a permite Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din teritoriul Rusiei a generat reacții dure...

Emma Răducanu duce Marea Britanie în semifinalele Billie Jean King Cup

Marea Britanie a reușit să se califice în semifinalele Billie Jean King Cup, competiția feminină de tenis pe echipe, după o serie de victorii...

Cristi Chivu revine pe teren pentru Ajax într-un meci al legendelor împotriva lui Real Madrid!

Cristi Chivu a fost protagonistul unui moment special pe "Johan Cruijff Arena", participând la un meci al legendelor organizat de Ajax Amsterdam cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă