2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSpecialNouă secrete ca să îţi menţii greutatea în mod natural

Nouă secrete ca să îţi menţii greutatea în mod natural

Chiar dacă nu ai metabolismul unui ectomorf, poţi ajunge la greutatea optimă dacă respecţi câteva obiceiuri simple. Aceste nouă secrete îţi pot schimba concepţiile despre alimentaţie şi exerciţii, potrivit alive.com.

Unele dintre aceste trucuri pot fi contradictorii, dar nici „o mărime nu se potriveşte tuturor”, atunci când vine vorba de greutatea ideală. Cercetările arată că fiecare persoană are un organism diferit, astfel dieta care a ajutat-o pe prietena ta să slăbească, nu trebuie neapărat să funcţioneze şi în cazul tau. Important este să găseşti obiceiurile care se potrivesc cu organismul tău.

1. Poţi să îţi atingi degetele de la picioare?

Persoanele care au o greutate potrivită sunt, de obicei, active şi fac mereu mişcare, spune antrenorul personal Fawn Gill. „Chiar şi pe scaun, aceste persoane se agită mereu”, spune el. Gill explică faptul că mişcarea constantă arde calorii si creşte viteza metabolismului.

Profesorul Adam Morton de la Universitatea Alberta consideră că nu există secrete ca să îţi poţi menţine cu uşurinţă o greutate ideală. „Am 1.78 de metri înălţime şi 61 de kilograme. Nu am cântărit niciodată mai mult de 63 de kilograme şi îmi place foarte mult să mănânc. Sunt însă o persoană activă şi îmi place să fac mişcare”, spune Morton.

2. Mănâncă la ore fixe în fiecare zi

Scriitoarea Kathy Pfeiffer, în vâstă de 52 de ani, se află la greutatea ideală pentru un motiv: „Sunt singura persoană din familia mea care mănâncă la ore fixe. În plus, mănânc aceleaşi alimente la micul dejun, masa de prânz şi, de obicei, chiar şi la cină în fiecare zi a săptămânii. De exemplu, în fiecare luni seara mănânc spaghete”, spune Pfeiffer.
Acesta este un truc foarte eficient ca să slăbeşti rapid. În cartea You! On a Diet, doctorul Mehmet Oz recomandă automatizarea meselor şi a gustărilor. Dacă mănânci aceeaşi mâncare sau doar câteva alimente în fiecare zi, elimini poftele şi nu vei mai fi tentat să mănânci prea mult. Pfeiffer are un alt motiv pentru a mânca după un program stabilit. „Mă descurc mai uşor la magazin pentru că lista de cumpărături este mereu aceeaşi”.

3. Aşteaptă douăzeci de minute înainte să te apuci să mănânci

Unele persoane au un metabolism rapid şi indiferent cât de mult mănâncă, nu se îngraşa. Este posibil însă să aibă şi unele obiceiuri care le ajută să îşi menţină greutatea. Persoanele care nu sunt pofticioase şi nu se ghiftuiesc cu mâncare la fiecare masă au, de obicei, o siluetă zveltă. Aşadar, data viitoare când îţi este poftă de o ciocolată delicioasă cu miere şi alune, gustă doar două-trei bucăţele şi nu o mânca pe toată. În plus, nu mai consuma alimente doar de dragul de a mânca, ci doar atunci când corpul tău simte nevoia de hrană.

4. Nu te lăsa influenţat de persoanele din jurul tău

Mai multe studii arată că prietenii şi familia pot afecta, în mod semnificativ, creşterea sau pierderea în greutate a unei persoane prin mărimea porţiilor şi tipurile de alimente consumate. Dacă iei masa cu amicii, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să mănânci aceeaşi mâncare ca şi ei sau la fel de multă. În plus, este o idee bună ca atunci când îţi petreci timpul cu prietenii, să încearci să arzi calorii în loc să le absorbi. Astfel, în loc să mergeţi la cină, puteţi să ieşiţi la o plimbare în parc.

5. Savurează mâncărurile care îţi plac

„Mărimea porţiilor este mai importantă decât dacă consumi alimente cu puţine calorii”, spune Irina Wanless, o pensionară care îşi menţine o greutate ideală. „O porţie mică de piure de cartofi cu unt este mai bună decât două porţii de alimente cu puţine calorii”, spune ea.
Acest truc a fost confirmat şi de cercetările în domeniu care arată că multe diete nu funcţionează deoarece îi privează pe oameni de mâncăruri gustoase de care le este poftă. Astfel, puţini oameni reuşesc să ţină un regim alimentar strict. În loc să te concentrezi să mănânci doar alimente cu puţine calorii, consumă mâncărurile care îţi plac, dar în cantităţi mai mici. Poţi să slăbeşti doar dacă mesteci mai lent o singură porţie de mâncare.

6. Stabileşte o conexiune între minte şi corp

„Cred că secretul unei alimentaţii sănătoase este să respiri profund între îmbucături şi să incluzi acest obicei în rutina zilnică”, spune nutriţionistul american Lisa Marie Bhattacharya. „O respiraţie profundă m-a vindecat de sindromul de colon iritabil şi de alte boli legate de stres”, mărturiseşte ea.
Bhattacharya le explică pacienţilor ei că o respiraţie profundă scade nivelul de stres şi ajută la relaxarea corpului, ceea ce ajută la absorbţia nutrienţilor în organism. Yoga sau tai chi sunt exemple de exerciţii de meditaţie, care încorporează respiraţia profundă şi te ajută să te conectezi cu nevoile fizice şi emoţionale ale corpului. „Rezultatul este creşterea nivelului de energie şi a vitezei metabolismului, şi desigur menţinerea greutăţii”, spune Bhattacharya.

7. Ai grijă să ai tot timpul stomacul plin

Instructorul Fawn Gill subliniază importanţa meselor regulate. „Oamenii care îşi menţin o greutate potrivită mănâncă de şapte-opt ori pe zi, dar mănâncă porţii mici de alimente sănătoase. În felul acesta corpul lucrează permanent ca să digere mâncarea, iar metabolismul are o viteză mai mare”, spune ea.
Gill compară metabolismul uman cu o sobă cu lemne: daca bagi mai multe lemne doar o singură dată în sobă, acestea vor arde repede, iar focul se va stinge. În schimb, dacă pui constant mici bucăţi de lemn în sobă, ea va fi fierbinte şi va arde constant mai multe ore.
Dacă ai câteva kilograme în plus, poţi să scapi de ele dacă îţi activezi metabolismul. Mănâncă regulat porţii mici de alimente sănătoase!

8. Poartă sorţul de bucătărie mai des şi găteşte în mod regulat

Dacă ai un metabolism lent, poţi să îi dai un implus urmând acest sfat: găteşte-ţi toate mesele în casă şi renunţă la snacks-uri. Acesta este cel mai uşor mod de a şti ce alimente şi condimente conţine mâncarea pe care o consumi şi să reduci grăsimile sau să elimini alimentele care îţi afectează silueta.
Foloseşte condimente! Dacă mâncarea are mai multe arome, este mai gustoasă şi nu vei mai simţi nevoia să mănânci atât de mult. Poţi să mănânci opt felii de pâine albă pufoasă şi încă să simţi foamea, în timp ce două felii de pâine de casă din cereale integrale este mai săţioasă şi mult mai sănătoasă.
Brioşele de la cafeneaua din colţ sau salata Cesar de la resturant sunt doar două exemple de reţete care pot fi pregătite cu uşurinţă acasă. În plus, în felul acesta economiseşti şi bani!

9. Nu te refugia în mâncare atunci când ai probleme

Gini Grey este trainer şi consilier de imagine, dar şi un exemplu de persoană care nu foloseşte mâncarea ca o sursă de distracţie, comfort sau relaxare.
Ea spune că o dispoziţie bună emite, la propriu, mai multe vibraţii de energie care intensifică activitatea metabolismului şi te ajută să slăbeşti. „Atunci când mă concentrez să găsesc soluţii la diferite probleme îmi place să fiu optimistă, în loc să îmi consum energia gândind negativ. Mă gândesc la toate lucrurile bune din viaţa mea pentru care trebuie să fiu recunoscătoare şi mă simt mai uşurată şi mai entuziasmată să îmi urmăresc obiectivele”, mărturiseşte Grey.
Este bine să încerci să slăbeşti dacă ai câteva kilograme în plus, dar în acelaşi timp trebuie să înveţi să îţi accepţi corpul şi să te simţi bine în pielea ta. Fiecare monedă are două părţi. Să fi slabă nu este neapărat cel mai grozav lucru. Curbele şi rotunjimile sunt uneori foarte plăcute. De exemplu, persoanele slabe au mai multe riduri decât oamenii mai plinuţi.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Ucraina a rămas fără ajutoare de la SUA. Un republican apropiat de Trump a blocat un proiect al lui Biden

Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, a respins miercuri cererea administrației Biden de a include 24 de miliarde de dolari pentru ajutoarele legate de Ucraina...

Ucraina a rămas fără ajutoare de la SUA. Un republican apropiat de Trump a blocat un proiect al lui Biden

Mike Johnson, președintele Camerei Reprezentanților, a respins miercuri cererea administrației Biden de a include 24 de miliarde de dolari pentru ajutoarele legate de Ucraina...

Avertisment dur de la Departamentul de stat al SUA: Parteneriatul Strategic cu România este în pericol

Departamentul de Stat al SUA a transmis, miercuri noaptea, un avertisment dur în legătură cu alegerile din România. SUA sunt îngrijorate că alegerile ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă